Header-Minorensite-980x380.jpg

Een minor volgen bij Saxion?

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een minor bij hogeschool Saxion! Ook als je bij een andere instelling voor hoger onderwijs studeert, kun je bij Saxion een minor volgen. Wil je weten welke leuke minoren er zijn? Check dan onze minorenkiezer en bekijk het ruime aanbod van Saxion-minoren.

Aanmelden voor een Saxion-minor kan t/m 24 mei

Minorenkiezer

Zoek jouw minor

Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze, van 30 studiepunten (ects). Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie. Dat is belangrijk als je later gaat solliciteren. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen. Met jouw minorkeuze laat je zien waar jouw interesses liggen. 

Bij Saxion kun je uit heel veel verschillende minoren kiezen, van hele breed georiënteerde minoren zoals algemene ontwikkeling of creatief probleemoplossen tot hele specifieke minoren waarmee je echt de diepte ingaat op jouw vakgebied. De keuze is reuze!

Voor Saxion-studenten
Wil je weten welke opties je hebt voor het volgen van een minor, binnen of buiten Saxion (eventueel in het buitenland)? Kijk op mijnsaxion.nl/minoren

Je volgt een minor meestal in je derde of vierde studiejaar. Om te kunnen starten met je minor moet je je propedeuse gehaald hebben. Als er specifieke toelatingseisen zijn voor de minor die je wilt volgen, moet je bovendien vooraf aantonen dat je hieraan voldoet. Een minor start altijd in augustus/september (kwartiel 1-2) of in februari (kwartiel 3-4). In dit half jaar ben je fulltime bezig met de minor, te vergelijken met de stage. 

  1. Heb je al een idee welke minor je wilt volgen? Verdiep je in de verschillende Saxion-minoren met de minorenkiezer.
  2. Bespreek je voorkeur met je studieloopbaanbegeleider. Daarbij gaat het om de vraag of het zinvol/verstandig is die minor te volgen in het licht van de competenties die je wilt ontwikkelen of een eventuele vervolgstudie.
  3. Heb je gerichte vragen over een specifieke Saxionminor? Neem dan contact op met de minor contactpersoon, die staat vermeld bij de minorinformatie.
  4. Maak je definitieve keuze en meld je aan.

Vanaf maandag 11 maart, 19.00 uur kun je je weer aanmelden voor een minor bij Saxion, die dan start in september 2024 (kwartiel 1-2 van studiejaar 2024-2025). Je kunt je aanmelden tot en met vrijdag 24 mei. Wil je een minor volgen vanaf februari 2025, meld je dan aan in het najaar van 2024. Let op: selecteer de juiste startperiode in de minorkiezer (februari of september)! 

De manier van aanmelden is afhankelijk van waar je studeert.

  • Ben je Saxion-student? Meld je aan via Bison.
    Meer informatie over aanmelden, je minorkeuze wijzigen of afmelden, vind je op mijnsaxion.nl/minoren. Hier vind je ook informatie over het volgen van een minor buiten Saxion.

  • Studeer je aan een andere hogeschool? Meld je aan via Kiesopmaat.nl.
    Bij elke minor vind je de juiste (rechtstreekse) link. Ga bij jouw onderwijsinstelling na hoe je toestemming krijgt voor het volgen van een minor bij een andere onderwijsinstelling.

Weet je nu al dat je na je bachelor je master wilt halen aan de universiteit? Denk dan eens aan een doorstroomminor. Vaak heb je een pre-master nodig om te worden toegelaten op de universiteit. Een (groot) deel van die pre-master kun je alvast volgens tijdens je bachelor, in de vorm van een doorstroomminor. Zo bespaar je tijd en bovendien ontdek je of de bijbehorende master wel bij je past.

Universiteit Twente
Doorstroomminoren (pre-masters) worden aangeboden door universiteiten. Met Universiteit Twente maakte Saxion speciale afspraken. Lees meer over doorstroomminoren op de site van de UT en op MijnSaxion (alleen toegankelijk voor Saxion-studenten).

Tweedegraadslerarenopleiding
Binnen Saxion is de minor Tweedegraadslerarenopleiding interessant. In feite ook een doorstroomminor, waarmee je na je bachelor in korte tijd een tweede bachelordiploma haalt, voor een onderwijsbevoegdheid aansluitend bij je eigen vakgebied. Je mag dan lesgeven in het voortgezet onderwijs of aan een ROC. Daarmee spreid je jouw kansen op de arbeidsmarkt. Lees meer over de minor Tweedegraadslerarenopleiding voltijd of deeltijd.

Meestal is pas aan het begin van een studiejaar bekend op welke dagdelen het onderwijs van de minor plaatsvindt. In enkele gevallen is het eerder bekend, dit staat dan aangegeven in de minoromschrijving. 

Als voltijd student kun je ervan uitgaan dat het onderwijs van de minor plaatsvindt van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 18.15 uur, met eventueel een uitloop naar de avond. Voor deeltijdminoren geldt dat het onderwijs en de tentamens op maximaal één lesavond per week worden ingeroosterd.

Studeer jij in deeltijd en ben je op zoek naar een minor? Je vindt deze bij Hogeschool Saxion! Er zijn verschillende mogelijkheden voor deeltijdstudenten, hier vind je alle informatie.

Minoren voor studenten van Saxion Parttime School
Volg jij een opleiding via Saxion Parttime School en ben je op zoek naar een minor? Er zijn verschillende mogelijkheden. Bekijk hier de minoren van de verschillende sectoren (log in met je Saxion-account):

Minoren voor niet-Saxion deeltijdstudenten
Studeer jij aan een andere onderwijsinstelling, dan kun je ook een minor in deeltijd volgen bij Saxion. Bekijk het overzicht van minoren die Saxion in deeltijd aanbiedt. Als niet-Saxion student meld je je aan voor een minor bij Saxion via Kiesopmaat.nl.

Hoe je je minor afrondt, is afhankelijk van waar je studeert.

  • Studeer je bij Saxion?
    Als je een minor hebt gevolgd binnen Saxion, staan de minor en de bijbehorende toetsen op het supplement van het getuigschrift als je bent afgestudeerd. Je ontvangt geen apart certificaat. Heb je een minor gevolgd bij een andere hogeschool of universiteit, dan staat er op je getuigschrift ‘Minor bij een andere instelling’. Heb je zelf een vrije minor samengesteld? Dan wordt de minor vermeld als ‘Vrije minor’. Tip: vraag zelf om een aanbeveling bij de onderwijsinstelling / organisatie, zodat je kunt laten zien wat je hebt gedaan voor je minor.
     
  • Studeer je elders maar volg je je minor bij Saxion?
    Als je bij een andere onderwijsinstelling studeert en jij je minor bij Saxion volgt dan wil je misschien weten hoe je je cijfers overbrengt naar je eigen onderwijsinstelling. Als je je minor met succes hebt afgerond, zorgt Saxion ervoor dat je een certificaat ontvangt. Dit certificaat lever je in bij de examencommissie van je eigen opleiding, die zet de minor op jouw lijst.

Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag over minoren? 

Inhoudelijke vragen
Met inhoudelijke vragen over een minor kun je terecht bij de contactpersoon van die minor. Bij elke minor vind je de contactinformatie aan de rechterkant.

Organisatorische vragen
Heb je een organisatorische vraag (over het proces), neem dan contact op met het Servicepoint.