Toelatingsonderzoeken

Toelatingsonderzoeken

Het kan zijn dat je niet rechtstreeks toelaatbaar bent voor een opleiding bij Saxion omdat je niet voldoet aan de juiste vooropleidingseisen:   

  • Je hebt geen havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4,  of
  • je mist een of meer profielvakken die je nodig hebt voor de opleiding die je hebt gekozen of
  • je hebt met jouw mbo-diploma niveau 4 geen rechtstreeks doorstroomrecht voor de opleiding waar je heen wilt

Je kunt dan een of meer toelatingsonderzoeken doen. Slaag je daarvoor, dan laten we je alsnog toe tot de opleiding die jij graag wilt doen.

Er zijn twee soorten toelatingsonderzoeken: een 21+onderzoek en een deficiëntieonderzoek:

  • Heb je niet het  juiste diploma en ben je 21 jaar of ouder bij de startdatum van de studie op 1 september of op 1 februari?  Dan kun je meedoen aan het 21+onderzoek.

Een 21+ onderzoek bestaat uit:

  • een capaciteitenonderzoek. Dat bestaat uit vier onderdelen van de zogeheten DAT (Differentiële Aanleg Testserie) en één onderdeel uit de zogeheten Drenth-testserie.
  • het maken van een Nederlandse tekstanalyse en een samenvatting bij een opleiding in het Nederlands; of het maken van een toets Engels bij de Engelstalige opleidingen of studieroutes.

Kies je voor een economische of technische opleiding van Saxion? Dan moet je misschien ook nog een deficiëntieonderzoek doen voor een of meer vakken. Welke vakken dat voor jou zijn vind je op de opleidingspagina. 
Kijk bij het kopje:‘Toelating>21+onderzoek’.

Deficiëntieonderzoek

Mis je de juiste profielvakken of mis je deze vakken in je vakkenpakket (bij een oud Havo/vwo diploma van voor 2000) of heb je met jouw mbo-4 diploma geen rechtstreeks doorstroomrecht naar de opleiding die jij wilt doen? Dan doe je een deficiëntieonderzoek. Dat kan bestaan uit één of meer toetsen. Dat hangt af van de huidige nadere vooropleidingseisen. Op de opleidingspagina van jouw opleiding vind je de vakken waarvoor jij in jouw situatie zo’n onderzoek moet doen.
Kijk bij het kopje: 'Toelating>Deficiëntieonderzoek bij ontoereikende vakken'. 

Alle onderzoeken zijn op havo-eindexamenniveau.

Planning en duur van de onderzoeken

De toelatingsonderzoeken worden vier keer per jaar aangeboden. Aan de ronde in december kun je alleen meedoen als je in februari kunt starten met je opleiding. Afhankelijk van het aantal onderdelen waaraan je deelneemt, kan het onderzoek twee dagen duren.

Herkansing

Je mag elk toelatingsonderzoek één keer herkansen als je de eerste keer geen voldoende haalt. Alleen na de laatste toelatingsonderzoeksronde, rond half juni/begin juli, zijn er geen herkansingsmogelijkheden  meer. Meld je dus tijdig aan voor je toelatingsonderzoek, dan kun je ook nog herkansen.

Onvoldoende Nederlands?

Kunnen we je toelaten met jouw buitenlandse diploma en wil je een Nederlandstalige opleiding volgen? Dan moet jouw Nederlands aantoonbaar op niveau B2 zijn. Dat kan door bijvoorbeeld via DUO het Staatsexamen Programma II te halen. 
Kijk voor meer informatie op de website van DUO 

Kosten

Het toelatingsonderzoek kost € 55 per onderdeel, maar met een maximum van € 165.

Aanvragen

Als uit jouw verzoek tot inschrijving via Studielink blijkt dat je niet toelaatbaar bent, dan krijg je daarover per mail bericht van Saxion. Je krijgt daarbij een deelnameformulier voor een 21+- en/of een  deficiëntieonderzoek. Houd je mailbox goed in de gaten. Heb je binnen vijf werkdagen na je aanmelding via Studielink niets gehoord van Saxion? Neem dan contact op met de Studentenbalie van Saxion (kijk op: http://saxion.nl/studeren/aanmelden/Contact/).

Meer informatie

  • Alle informatie en de voorwaarden over de toelatingsonderzoeken lees je in de 'Brochure toelatingsonderzoeken'.
  • Een beknopte versie van deze brochure staat in 'Informatie toelatingsonderzoeken'.
  • In de handleiding 'Aanmeldprocedure toelatingsexamen' staat hoe je je aanmeldt.

Deze documenten vind je aan de rechterzijde van deze pagina.

Contact

Meer informatie of vragen? Neem contact op met de Studentenbalie van Saxion (http://saxion.nl/studeren/aanmelden/Contact/).

 

 

Deze pagina delen