Media, Informatie en Communicatie (voltijd)

StudievormVoltijd
TypeBachelor opleidingen en studieroutes
LocatieEnschede
Opleidingsduur4 jaar

De communicatie tussen mensen is heel anders dan tien jaar geleden. En waarschijnlijk ziet alles er over tien jaar weer anders uit. Het is belangrijk dat mediamakers van de toekomst deze ontwikkelingen zich snel eigen kunnen maken. Dat ze goede keuzes leren te maken in een steeds wisselend aanbod van middelen. Wanneer maak je gebruik van print? Wat zijn de voordelen van social media? En hoe maak je een televisieprogramma dat perfect aansluit op de doelgroep?

Als student bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie leer je hoe dit allemaal werkt. Je leert te begrijpen hoe je inhoud, interactiviteit en techniek aan elkaar koppelt om het juiste verhaal aan de juiste mensen te vertellen. Je houdt van schrijven, vormgeven en communiceren en bent altijd nieuwsgierig naar wat er in de wereld om je heen gebeurt. Herkenbaar? Dan ben jij misschien wel de mediamaker van de toekomst.

Bij Saxion krijg je volop kansen om jezelf te ontwikkelen. Misschien heb je de ambitie om later internationaal aan de slag te gaan. Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om je stage, minor of je afstudeerstage in het buitenland te doen. Saxion stimuleert je om letterlijk en figuurlijk over grenzen heen te kijken. Is dit iets voor jou? Dan heet Saxion jou van harte welkom op de opleiding in Enschede.

Geen loting!
Voor studiejaar 2016-2017 is voor deze opleiding geen numerus fixus (loting) meer. 
Schrijf je in via Studielink. Na inschrijving ontvang je een uitnodiging voor de studiekeuzecheck (intakegesprek). Voor meer informatie over de studiekeuzecheck van Media, Informatie en Communicatie klik je op het tabblad Studiekeuzecheck op deze pagina. Algemene informatie vind je op www.saxion.nl/studiekeuzecheck
 

Academie Creatieve Technologie
De opleiding Media Informatie en Communicatie valt onder Academie Creatieve Technologie van Saxion.
Meer informatie over de academie kun je vinden op www.saxion.nl/act

Meer informatie
Wil je graag meer informatie over de opleiding? Stuur dan een mailtje naar communication.act@saxion.nl

 

Vanwege de enorme ontwikkelingen en mogelijkheden moeten (media)bedrijven hun communicatiekanalen anders in gaan richten willen ze hun (potentiële)klanten kunnen blijven bedienen. Binnen de opleiding leer je de (on)mogelijkheden van alle media kennen en hoe je ze het best kan combineren om op een moderne manier te communiceren. 

Je bedenkt en maakt concepten, programma’s en formats om specifieke doelgroepen te bereiken. Dit is niet meer zo gemakkelijk als voorheen. Het vereist creativiteit en inzicht in het menselijk denken. Daarnaast moet je ook zakelijk ingesteld zijn want het bedachte communicatie concept moet ook iets opleveren.

Eerste en tweede jaar
In het eerste anderhalf jaar leg je een brede basis voor de rest van je studie. Met een grote variatie aan vakken leer je alle geheimen van de mediawereld kennen. Denk hierbij aan vakken als schrijven, visualisatie, webtechnologie, camera en montage, communicatie, marketing, economie en mediapsychologie. Weet je waar jouw interesse ligt? Dan kies je in de tweede helft van het tweede jaar een van de volgende vier specialisaties:

 • Educatieve mediaconcepten: educatieve conceptontwikkeling, mediawijsheid, storytelling
 • Mediaformats en regie: beeldtaal, formatontwikkeling, storytelling
 • Creatieve marketing en concepten: conceptontwikkeling, marketingcommunicatie, storytelling
 • Journalistiek en voorlichting: journalistiek, voorlichting, storytelling

Derde en vierde jaar
In het derde jaar van je opleiding begin je aan je stage bij een bedrijf naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan NOS op 3, Tubantia of FC Twente. In de tweede helft van dat jaar volg je een minor. Het laatste jaar van je opleiding staat in het teken van je afstuderen. Je begint het jaar met het opstellen van een afstudeerplan. Hierin maak je keuzes om jouw einddoel te realiseren: jouw droombaan in de media. Om dit doel te bereiken, ga je je nog verder specialiseren in een van de afstudeerrichtingen en voer je een praktijkonderzoek uit. Vervolgens begin je aan je afstudeerperiode. Tijdens deze periode bewijs je dat je klaar bent voor het werkveld.

   Toelatingseisen 2015/2016

  Er is voor de aanmelding bij het hoger onderwijs veel veranderd. Je moet je nu uiterlijk op 1 mei aanmelden via Studielink. Verder is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Bij Saxion houdt dat in dat je verplicht moet deelnemen aan intakeactiviteiten die gevolgd worden door een studiekeuzeadvies.

  Om te kunnen beginnen met de opleiding Media, Informatie en Communicatie, moet je voldoen aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding. Kijk hieronder welke vooropleiding, welk profiel en welke vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding.
   

   

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2015-2016. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel.

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan de toelatingseisen en je dus ‘deficiënt bent’ voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten dien je een deficiëntietoets af te leggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een diploma havo of vwo met gewenst profiel en je toont aan dat je de volgende vakken in de vrije ruimte of als extra vak met voldoende resultaat hebt gevolgd:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja, met Economie of Management & Organisatie
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Deficiëntieonderzoek bij ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, kun je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toelating te verkrijgen:
  - toets Economie ter vervanging van het vak Economie
  Voor het vak Management&Organisatie wordt geen deficiëntietoets aangeboden.

  Toelating mbo

  Nieuwe regeling toelatingseisen voor mbo’ers  
  Voor toelating tot het hbo gelden vanaf 1 augustus 2015 toelatingseisen voor mbo’ers. Vanuit bepaalde mbo-opleidingen word je dan bij een aantal hbo-studies niet meer automatisch toegelaten. De mbo-domeinen met de opleidingen die onder de regeling vallen, en de hbo-sectoren met de Saxionopleidingen die het betreft, vind je hier. Hoe Saxion met de regeling omgaat lees je hieronder.

  Hoe gaat Saxion met de regeling om?
  Voor studiejaar 2015 – 2016 zal Saxion de nadere vooropleidingseisen niet gebruiken. Vanaf studiejaar 2016 – 2017 doet Saxion dit wel. Van mbo4-studenten waarvoor nadere vooropleidingseisen gelden wordt dan een “sufficiëntieverklaring” gevraagd. Die verklaring krijg je door bijvoorbeeld in een toelatingsonderzoek aan te tonen dat je ‘sufficiënt’ bent, dat wil zeggen dat je aan de vooropleidingseisen voldoet.

  Wat betekent dit nu voor de mbo4-studenten die in 2015 – 2016 bij Saxion willen starten?
  Wanneer je in studiejaar 2015 – 2016 bij Saxion een opleiding wilt gaan volgen - waarvoor eigenlijk voor jou de automatische toelating niet meer geldt - dan kan dat. De vraag is wel of het verstandig is! De laatste jaren halen de meeste studenten die vanuit de mbo4- opleidingen instromen in een ‘geblokkeerde’ hbo-opleiding hun diploma niet. Ons advies is om je in dat geval extra goed te oriënteren door open dagen te bezoeken, met docenten en studenten van de hbo-opleiding in gesprek te gaan, deel te nemen aan meeloopdagen en/of proeflessen, en als je door wilt zetten je zo goed mogelijk voor te bereiden op de vakken die voor jou mogelijk extra zwaar gaan worden.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Economie ter vervanging van het vak Economie

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2015, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het ‘21+onderzoek’. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - Nederlands tekstanalyse en samenvatting
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Economie

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek, het 21+onderzoek en het NT2onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die je, indien noodzakelijk, na aanmelding voor de opleiding wordt toegezonden, inclusief een deelnameformulier voor een deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 0570 - 603773
  - Enschede: 053 – 4871808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  Toelatingseisen 2016/2017

  Als je je voor een hoger beroepsopleiding wilt inschrijven, moet je rekening houden met een aantal spelregels. Je moet je uiterlijk op 1 mei via Studielink aanmelden. Verder is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Bij Saxion houdt dat in dat je verplicht moet deelnemen aan intakeactiviteiten die gevolgd worden door een studiekeuzeadvies.
  Om te kunnen beginnen met de opleiding Media, Informatie en Communicatie, moet je aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding voldoen. Bekijk welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding.

  Havo en vwo

  Onderstaande informatie geldt voor het studiejaar 2016-2017. De toelatingseisen worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ministeriële regelingen en de door Saxion vastgestelde regelingen.

  Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel.

  Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan de toelatingseisen en je dus ‘deficiënt bent’ voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten dien je een deficiëntietoets af te leggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.

  Toelating havo of vwo

  Je beschikt over een diploma havo of vwo met gewenst profiel en je toont aan dat je de volgende vakken in de vrije ruimte of als extra vak met voldoende resultaat hebt gevolgd:

  Havo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja, met Economie of Management & Organisatie
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
    

  Vwo profiel

  Toelaatbaar

  Natuur en Techniek (NT)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Natuur en Gezondheid (NG)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Economie en Maatschappij (EM)Ja
  Cultuur en Maatschappij (CM)Ja, met Economie of Mangement & Organisatie
  Deficiëntieonderzoek bij ontoereikende vakken

  Wanneer je genoemde vakken niet hebt gevolgd, kun je, vóór aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek van Saxion en moet je voor de hieronder vermelde toetsen een voldoende resultaat behalen om alsnog toelating te verkrijgen:
  - toets Economie ter vervanging van het vak Economie of,
  - toets Management&Organisatie ter vervanging van het vak Management&Organisatie. 

  Toelating mbo

  Saxion hanteert niet de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers'

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Bekijk de opleidingen uit de mbo-domeinen en de opleidingen van Saxion uit de hbo-sectoren die onder de regeling 'nadere toelatingseisen' vallen.

  Ander Nederlands diploma

  Je beschikt over een in Nederland afgegeven diploma van een vooropleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan een vwo, havo of mbo-diploma (niveau 4) of je beschikt over een in Nederland afgegeven getuigschrift van het propedeutisch of afsluitend examen van een opleiding in het hoger onderwijs (hbo of universiteit). Zie ook 'Wegwerken deficiënties bij een ander diploma'.

  Buitenlands diploma

  Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.
  Je bent toelaatbaar als je daarnaast beschikt over een van de onderstaande certificaten waarmee je aantoont de Nederlandse taal op voldoende niveau te beheersen:
  - certificaat Staatsexamen programma II;
  - certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO);
  - certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid.
  Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen Programma II via DUO.

  Wegwerken deficiënties bij een ander diploma

  Ben je toelaatbaar op grond van een ander Nederlands diploma of een ander buitenlands diploma dan is het wel van belang dat je je realiseert, dat de profieleisen van toepassing zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan moet je vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het deficiëntieonderzoek en voor de volgende toetsen een voldoende resultaat behalen:
  - toets Economie ter vervanging van het vak Economie of,
  - toets Management&Organisatie ter vervanging van het vak Management&Organisatie.

  21+ Onderzoek

  Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2016, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het ‘21+onderzoek’. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd:
  - Nederlands tekstanalyse en samenvatting
  - capaciteitenonderzoek waarbij 4 onderdelen van de DAT (Differentiële Aanleg Test) en 1 onderdeel uit de Drenth testserie worden afgenomen
  - toets Economie of,
  - toets Management&Organisatie 

  De inhoudelijke eisen die bij het deficiëntieonderzoek, het 21+onderzoek en het NT2onderzoek worden gesteld, zijn vastgelegd in een aparte brochure die je, indien noodzakelijk, na aanmelding voor de opleiding wordt toegezonden, inclusief een deelnameformulier voor een deficiëntie- en/of 21+onderzoek.

  Overige toelatingsbepalingen

  - niet van toepassing

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met de Studentenbalie:
  - Deventer: 0570 - 603773
  - Enschede: 053 - 4871808

  De Studentenbalies zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zijn bedoeld voor alle (aspirant) Saxion-studenten, ongeacht op welke locatie je studeert of gaat studeren.

  In welke wereld kom ik terecht? 
  Na je afstuderen beschik je over de titel Bachelor of Media, Information and Communication. Misschien heb je tegen die tijd al een baan. Zo niet, dan kun je nu op zoek gaan. Het werkveld van een mediaspecialist is erg divers en er is een breed scala aan functies waarin je aan de slag kunt. Zo kun je gaan werken als programmaontwikkelaar, regisseur, redacteur, creative director, conceptontwikkelaar, editor, projectleider, mediaconsultant, voorlichter of communicatieadviseur.

  Er zijn ook afgestudeerden die gaan werken als freelancer of die een eigen bedrijf opzetten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Aan jou de keus. 

   

  Voor een opleiding bij Saxion moet je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betalen. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hier vind je het standaard bedrag 'wettelijk collegegeld'. Kijk voor de volledige beschrijving op de pagina Collegegeld.

  Studiejaar 2015-2016
  Voltijd € 1.951,-

  Bart Lesger
  student Media Informatie & Communicatie

  Aan het begin van mijn studie wist ik nog niet precies welke richting ik binnen de media op wilde gaan. Doordat de studie heel breed is kreeg ik een goed beeld van alle richtingen in het medialandschap. Inmiddels heb ik gekozen voor het domein "Media formats en regie" en ontwikkel ik mij naast mijn studie op het gebied van film en editing.


   

  De studiekeuzecheck geeft inzicht in jouw kansen voor het succesvol afronden van de opleiding en eventuele aandachtspunten, zoals bepaalde vakken waar je je nog wat verder in zou kunnen ontwikkelen, twijfel over de juiste studiekeuze of een functiebeperking.

  De uitnodiging voor de studiekeuzecheck ontvang je automatisch nadat je inschrijving via Studielink rond is. Saxion doet deze check in de vorm van een verplicht intakegesprek, die qua invulling per opleiding kan verschillen. Met deze intake willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op wat je te wachten staat. We besteden onder andere aandacht aan jouw keuze voor deze opleiding, jouw verwachtingen ervan en wat je hebt ondernomen om je te oriënteren. Zowel voor jou als voor ons is het van groot belang dat jij de opleiding kiest die bij je past.

  De studiekeuzecheck van Media Informatie en Communicatie (MIC) bestaat uit drie onderdelen. Allereerst wordt er een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest afgenomen, om een beeld te schetsen van jouw kans op studiesucces bij MIC. Na de test volgt een interview met een aantal docenten van de opleiding, in dit gesprek krijg jij de kans je studiekeuze te motiveren. Tot slot volbreng je een creatieve opdracht. De invulling van de opdracht wordt de dag zelf bekend gemaakt. Na het afronden van alle onderdelen adviseren de aanwezige docenten om wel of juist niet van start te gaan met de opleiding.   

  Heb je vragen over de studiekeuzecheck of over de procedure? Stuur dan een mailtje naar: skc.act@saxion.nl of bel met 053 - 537 6814. Voor meer informatie kijk je op www.saxion.nl/studiekeuzecheck

  Oriënteren bij Saxion doe je op allerlei manieren. Vaak begint je oriëntatie op de website, gevolgd door een bezoek aan een open dag. Of je zoekt contact met studenten van de opleiding, bijvoorbeeld via IntoSaxion.

  Proefstuderen
  Proefstuderen bij Saxion betekent dat je een dag(deel) meedraait om alvast kennis met die opleiding te maken. Je doet dat tijdens een proeflessendag, meeloopdag of Studie try-out. Lees meer op saxion.nl/proefstuderen.

  Hieronder vind je de mogelijkheden voor proefstuderen bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie, aanmelden doe je door op een activiteit te klikken.

  Activiteitenoverzicht

  [PLACEHOLDER-FEB-ACTIVITY-LIST]

  Proeflessendag
  De opleiding Media, Informatie en Communicatie biedt proeflessendagen aan op: donderdag 29 okt. 2015, donderdag 4 febr. 2016 en donderdag 7 apr. 2016. 

  Meeloopdagen
  De opleiding Media, Informatie en Communicatie biedt geen meeloopdagen aan.

  Aanmelden
  Na aanmelding krijg je automatisch een ontvangstbevestiging in je mailbox. Vervolgens een uitnodiging. Let op: we merken dat de mail vaak in je spambox terecht komt. Check dat dus even!

  Meer informatie over proefstuderen bij Media, Informatie en Communicatie
  Jose Ramaker en Florien Ticheler
  events.act@saxion.nl 
   

  Check de MIC blog!

  Uitgebreide informatie MIC