Kwaliteit en ethiek

  • Code

    L.30440

  • Studiebelastingsuren

    280

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    3, 4

Binnen deze leereenheid richten studenten zich op het begrijpen van kwaliteitsinstrumenten en -richtlijnen in de zorg, evenals de ethische vraagstukken daarin. Studenten verdiepen zich in kwaliteitsstandaarden, verkennen ethische dilemma’s en analyseren de spanning tussen kwaliteit en ethiek. Opdrachten behorende bij het vak worden op de stageplek van de student uitgevoerd. Studenten reflecteren op hun bevindingen en presenteren deze, met integratie van feedback uit de praktijk, in de vorm van een rapportage.

Competenties

  • Kwalificatie 4: Bevorderen van sociaal functioneren in en van gemeenschappen
  • Kwalificatie 5: Effectief en efficiënt werken
  • Kwalificatie 6: Samenwerken
  • Kwalificatie 7: Actief en ondernemend werken
  • Kwalificatie 10: Kritisch en ethisch reflecteren

Leerdoelen

4DL3 Je bent je bewust van op welke wijze je eigen vraagstukken m.b.t. ethische waarden en mensenrechten van invloed zijn op je methodisch handelen en hoe je op basis van dit rolbewustzijn een bijdrage kan leveren aan het bevorderen van het welzijn van gemeenschappen. 

4DC1 Je kunt vanuit je rol en taak i.s.m. burgers en gemeenschappen (geagendeerde) vraagstukken m.b.t. het sociaal functioneren van gemeenschappen en beladen thema’s bespreekbaar maken. 

7DC2 Je communiceert diversiteitsbewust.

7DK1 Je hebt kennis van en inzicht in veranderprocessen (innovatie) binnen organisaties en sociale ondernemingen met betrekking tot beleid ten aanzien van sociale kwesties.

7DK2 Je hebt kennis van aanbesteding en verwerving van opdrachten binnen het sociale domein.

7DL1 Je bent je bewust van de beleidsmatige rol die je dient in te nemen als sociaal werker  ten aanzien van sociale kwesties en weet hoe je deze rol strategisch kan innemen om bij te dragen aan beleidsmatige interventies.

5DO1 Je bent in staat om je handelen binnen de samenwerking met stakeholders, te inventariseren, te analyseren en te verantwoorden m.b.t. resultaten en effecten, conform de vereiste (kwaliteits-)richtlijnen van de verschillende stakeholders.

5DO3 Je bent in staat om benodigde indicatiestelling, begroting en /of toeleiding van zorg te verantwoorden en te legitimeren.

5DO4 Je bent in staat om de inzet van (financiële) middelen en professionals te verantwoorden en te legitimeren.

5DL3 Je bent je bewust van de eigen rol  die je hebt in het bieden van oplossingen en het komen tot resultaten in de samenwerking en hoe dit zich verhoudt tot de (kwaliteits-) richtlijnen van de verschillende stakeholders.

5DC1 Je bent in staat om effectief en efficiënt te communiceren en rapporteren conform de richtlijnen van de organisatie via verschillende communicatiekanalen/middelen ten aanzien van de verschillende stakeholders.

5DK4 Je hebt kennis en inzicht van kostenplaatsen, binnen en buiten je eigen organisatie.

5DK6 Je hebt kennis en inzicht in indicatiestelling, begroting en kosten/ baten-methodes.

5DK7 Je hebt kennis van relevante beleidstukken (bijvoorbeeld, (financiële) jaarstukken, strategische beleidsplannen, etc.) die nodig zijn om effectief en efficiënt te kunnen werken.

6DK2 Je hebt kennis van en inzicht in  verschillende interdisciplinaire samenwerkingsmodellen.

10DK2 Je hebt kennis van de specifieke beroepscodes die horen bij de gekozen specialisatie.
 

Werkvorm

Code Naam
HC Hoorcollege
WC Werkcollege
T.56104 Kwaliteit en ethiek