Nieuwsberichten

Onderzoekers Smart Functional Materials 3D-printen jurk

02.06.2016

"Ik download het mooie zwarte jurkje, pas hem wat aan in de taille, en geef mijn printer de opdracht hem uit te printen. 2 uur later zit hij als gegoten en ben ik klaar voor mijn feestje vanavond!"

Onderzoeker lectoraat Smart Functional Materials in ge3d-printe jurk

Met deze gedachte gingen onderzoekers van het lectoraat Smart Functional Materials aan de slag met het ontwerp voor een te 3D-printen jurkje.

Production on demand

In de fashion industrie is men zich er steeds meer van bewust dat sustainability een noodzaak is en geen optie. Er is een overproductie in de fashionindustrie en met de groeiende consumptie van kleding draagt de productie hiervan enorm bij aan de huidige milieuproblematiek. Omdat de  bronnen die er voor de productie nodig zijn hierbij een keer ophouden is het noodzaak te kijken naar een andere benadering van de supply chain kledingmarkt. Eén aanvliegroute is production on demand: een product dat pas geproduceerd wordt op het moment dat het besteld wordt. Dit kan goed gecombineerd worden met keuzes of zeggenschap van de klant over het design van het kledingstuk, met als doel een hogere betrokkenheid bij het product. Voor de klant krijgt het kledingstuk hierdoor meer emotionele waarde. Dit leidt ertoe dat de klant beter met het product omgaat en het zo lang mogelijk wil dragen; de levensduur van het product neemt zo toe

Kledingstuk naar wens manipuleren

3D-printen is dé technologie die op deze aanpak aansluit. In de software kan een kledingstuk naar wens gemanipuleerd worden. Met één druk op de knop kan het item op elke gewenste locatie uit de printer rollen.

Het lectoraat Smart Functional Materials heeft ervaring opgedaan met het 3D-printen van textiele structuren en de toepassing daarvan in een kledingstuk. Door gebruik te maken van de textiele breistructuur blijkt de herkenbare drapeerbaarheid van textiel goed te realiseren in een ge3D-print item. Ook kunnen elementen als knopen en verstevigingen direct meegeprint worden. Bij het gebruik van een fijne textielstructuur, zachte 'feel' en makkelijke modellering zijn er nog wel flinke slagen te maken. Ondanks dat geeft deze jurk een mooie voorzet voor wat ons in de toekomst te wachten staat!

Bekijk het ge3D-printe jurkje ook op dit filmpje op YouTube

Lees meer over het lectoraat Smart Functional Materials

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Laura Erkens, onderzoeker bij het lectoraat Smart Functional Materials. l.m.erkens@saxion.nl