GietechGO

Binders voor het maken van zandvormen

In metaalgieterijen (aluminium, staal en ijzer) wordt gebruik gemaakt van mallen, waarin het metaal in vloeibare vorm wordt gegoten, om de vorm van de mal aan te nemen. Deze mallen worden geproduceerd met zand en daaraan toegevoegd een zogenaamde binder. In veel gevallen is deze binder een organische verbinding, die meestal  giftig. Vooral bij het metaalgieten leidt dit ertoe dat zeer giftige stoffen in gasvorm vrijkomen. In dit project beogen we inorganische binders te introduceren in drie verschillende metaalgieterijen in Overijssel en Gelderland.

Onderzoeksactiviteiten

Met behulp van verschillende micro/nanoscopie en spectroscopische karakterisatietechnieken bestuderen we de structuur van de zandkorrels en de inorganische binder. Vooral de interactie van de binder met het zand, maar ook met het metaal, is hier een punt van aandacht. In combinatie met experimenten waarin de macroscopische mechanische eigenschappen worden bepaald als functie van de concentratie bindermateriaal dat gebruikt is, kunnen we een link leggen tussen de micro/nanostructuur van dit materiaal en de mechanische eigenschappen.

Deelnemers

Saxion lectoraat NanoBioInterface, Saxion lectoraat Industrial Design, Peak International BV, AGO (Oldenzaal), Sanders (Goor), Nannoka Vulcanus (Doetinchem).

Looptijd GietechGO

Het project GietechGo loopt van january 2016 tot januari 2019.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met Martin Bennink, lector NanoBioInterface, m.l.bennink@saxion.nl

 

Lees meer over het lectoraat Nanotechnology

Metaalgegoten schijven en waaiers