Recycling van high-end composieten in aerospacetoepassingen

Saxion heeft in-house processen ontwikkeld, waarmee het mogelijk is om composiet en vezel-snijafval te verwerken in nieuwe composieten. Hierbij worden de resulterende mechanische eigenschappen behouden, of zelfs verbeterd.

Beoogde resultaten onderzoeksproject Recycling van high-end composieten in aerospacetoepassingen

In dit project onderzoeken we hoe we met de bij Saxion beschikbare processen materiaalstromen van KVE en Eurocarbon kunnen verwerken, met het niveau van eigenschappen dat het gebruik in producten voor aerospace toepassingen mogelijk maakt. Hiervoor herverwerken we de zeer hoogwaardige thermoplastische composiet materialen met zoveel mogelijk behoud van mechanische eigenschappen. Door koolstofvezels toe te voegen, verwachten wij zelfs dat een verbetering van de eigenschappen of het finetunen naar gewenste waardes haalbaar is. In dit project onderzoeken we de haalbaarheid van deze techniek. Dit leidt niet alleen tot het sluiten van de keten, maar zorgt ook voor het besparen op materiaalkosten.

Projectpartners

KVE produceert hoogwaardige composiet producten voor onder andere defensie en aerospace. Bij het maken van producten uit thermoplastische composieten ontstaat momenteel snij- en trimafval waarvoor nog geen bestemming is.
Eurocarbon is gespecialiseerd is het vlechten en weven van vezels ten behoeve van de composieten industrie. Daarbij ontstaat onder andere carbon- en carbon/glas-snijafval, waar nog geen bestemming voor is.

Looptijd project Recycling van high-end composieten in aerospacetoepassingen

Het project Recycling van high-end composieten in aerospacetoepassingen wordt uitgevoerd in 2017.

Meer informatie / contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ferrie van Hattum, lector Lichtgewicht Construeren,  f.w.j.vanhattum@saxion.nl.

Bekijk de webpagina van het lectoraat Lichtgewicht construeren voor meer informatie over het lectoraat Lichtgewicht construeren en andere projecten van het lectoraat.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door regieorgaan SIA, d.m.v. een KIEM VANG subsidie.

Gerecycled composietmateriaal