SaXcell

Enschede heeft een rijk textielverleden. Textiel wordt inmiddels voornamelijk in het buitenland geproduceerd. Nederland concentreert zich op kennisoverdracht en onderzoek. Zo doet Saxion onderzoek naar hoogwaardig hergebruik van textielafval. Het resultaat is SaXcell (een afkorting voor Saxion cellulose), een innovatieve cellulosevezel die geproduceerd is uit afvalkatoen.
Oud textiel wordt tegenwoordig op diverse manieren voor hergebruik of goede doelen ingezameld. Binnen Europa is jaarlijks 8 miljard kg textielafval in omloop, daarvan wordt 2 miljard kg ingezameld en als volgt verwerkt:

 • Kringloopwinkels: 5%
 • Hergebruik als poetsdoeken en isolatiemateriaal: 35%
 • Naar arme landen: 40%
 • Restafval (niet meer bruikbaar): 20%

Door SaXcell ontstaan nieuwe vezels

SaXcell biedt een oplossing voor deze laatste 20% restafval die momenteel wordt verbrand. Door SaXcell ontstaan nieuwe vezels die voor hoogwaardige textieltoepassingen gebruikt kunnen worden.
De levenscyclus van textiel ziet er als volgt uit:

 1. Kleding in gebruik bij consument/eindgebruiker
 2. Inzameling van afgedankt textiel
 3. Selecteren van ingezameld textiel op basis van hergebruiksmogelijkheden en grondstoffen
 4. Voorbereiden voor hergebruik als SaXcell (verwijderen van accessoires, kleurstof en finish, uit elkaar trekken en gereedmaken voor oplossen)
 5. Oplossing maken
 6. Oplossing omzetten in zogenaamde stapelvezels
 7. Textiele producten maken (kleding, huishoudtextiel, technisch textiel, interieurtextiel
 8. Naar de confectie  
 9. Naar de winkels.

SaXcell: minder milieubelasting

Saxion heeft onderzoek gedaan naar de stappen  4 t/m 7. Het resultaat is SaXcell.
De SaXcell is aanzienlijk minder belastend voor het milieu dan katoen omdat er minder water, gif en kunstmest voor nodig is.  Het Saxion lectoraat Smart Functional Materials werkt sinds 2011 aan de ontwikkeling van de vezel.
Het unieke van de SaXcell is dat afvalkatoen als grondstof wordt gebruikt bij de vervaardiging van nieuwe vezels. Van de 8 miljard kg textielafval die jaarlijks binnen Europa wordt weggegooid wordt slechts 2 miljard kg ingezameld. Ongeveer 20% van die 2 miljard kilo komt voor SaXcell behandeling in aanmerking. Gerrit Bouwhuis, associate lector Saxion lectoraat Smart Functional Materials: “We doen  onderzoek om van kleinschalige naar grootschalige toepassing van SaXcell te komen. Daarvoor zijn we met diverse marktpartijen in gesprek. Als het geen onderzoek meer was maar een product, dan was het niet meer van Saxion maar van de industrie.”

De naam SaXcell is geregistreerd als merknaam en wordt in Europa in toenemende mate gebruikt.

Project afgesloten: BV SaXcell

Het project SaXcell is inmiddels afgesloten. SaXcell, de innovatieve cellulosevezel die is geproduceerd van afvalkatoen, is op 13 juli 2015 ondergebracht in een aparte besloten vennootschap. De vinding van het lectoraat Smart Functional Materials is klaar om naar de markt gebracht te worden.

Meer informatie SaXcell

Meer (Engelstalige) informatie is te vinden op de SaXcell-website. U kunt ook contact opnemen met dr.ir. Gerrit Bouwhuis, associate lector Smart Functional Materials: g.h.bouwhuis@saxion.nl

 

SaXcell-vezels op grote garenklossen
Onderzoekers KCDT bekijken de 1e productie (rus materiaal) SaxCell-vezels