FabLab Enschede

FabLab Enschede, English translation

Ondernemers, studenten, kunstenaars en particuliere creatievelingen kunnen bij Saxion in Enschede terecht in het FabLab om hun creatieve ideeën of concepten letterlijk tastbaar te maken.  

FabLab Enschede is gevestigd in de gloednieuwe Saxion-locatie Edith Stein aan de Van Galenstraat 20 in Enschede (gebouwdeel Ainsworth, ruimte N-1.11) en is onderdeel van het lectoraat Industrial Design. Het maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van FabLabs, die met elkaar samenwerken in het uitwisselen en opbouwen van creatieve ideeën en technische kennis. FabLabs zijn openbare hightech werkplaatsen. FabLabs beschikken altijd over een vinyl- of foliesnijder. Hiermee kun je heel exact koperen printplaatjes en zelfklevende stickers uitsnijden. Ook een 3D-freesmachine, die iedere gewenste vorm uit hout, plastic en zelfs metaal boort, behoort tot de standaard inventaris. Een lasercutter, die in vlakke materialen graveert en er vormen uitsnijdt, zoals letters of ingewikkelde tekeningen, is ook in elk FabLab aanwezig. Bijzonder voor Enschede is dat het FabLab beschikt over een 3D-scanner, een apparaat dat een 3D-beeld maakt van driedimensionale objecten, zodat de ook aanwezige 3D-printer er een kopie van kan spuiten. Bovendien is FabLab Enschede uitgerust met diverse apparaten op textielgebied, zoals een digitale borduurmachine, een professionele naaimachine, een digitaal weefgetouw en een inkjetprinter voor textiel.

FabLab-concept

Bedenker van het FabLab-concept (fabrication laboratory) is Neil Gershenfeld van MIT. Stichting FabLab.nl introduceerde het concept in Nederland en beheert het merk FabLab in de Benelux. In Nederland zijn er onder andere FabLabs in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groninge, Arnhem, en nu dus ook in Enschede. Ze werken met dezelfde apparatuur en software, waardoor uitwisseling van kennis over digitaal ontwerpen en het gebruik van een FabLab relatief eenvoudig is. 

Eerste fase FabLab Enschede afgerond, op naar fase twee

Inmiddels is de eerste fase van FabLab Enschede succesvol afgesloten. Na een stormachtige start, die mede mogelijk werd gemaakt door de gemeente Enschede, de provincie Overijssel en Saxion. FabLab Enschede heeft de afgelopen drie jaar een mooie werkplaats opgebouwd en de nodige expertise verzameld. Gezien het speerpunt (High Tech and Smart Materials) en de historie (textielindustrie) van de regio is gekozen voor een identiteit die sterk verbonden is met de thema’s: ‘high tech’, ‘smart’ en textiel. Bedrijven, particulieren, kunstenaars, onderzoekers en studenten hebben dit de afgelopen jaren getest en waar nodig bijgestuurd. Hierdoor is een experimenteer-, maak-, studie- en ontmoetingsplek ontstaan met een eigen gezicht tussen de Nederlandse FabLabs.

Boekje 3 jaar FabLab Enschede

Download hier het boekje 3 jaar FabLab Enschede

 

Website FabLab Enschede

Bezoek de website van FabLab Enschede
 

Logo Twitter en link naar @FabLabEnschede Logo Facebook en link naar Facebookaccount FabLabEnschede


 

 

 


 


 

Ge-3D-printe schoenen