Lichtgewicht construeren

Lightweight Construction, English translation

Lector: dr.ir Ferrie van Hattum

Het lectoraat Lichtgewicht construeren wil de brug slaan van fundamenteel (wetenschappelijk) onderzoek naar direct toepasbaar, praktijkgericht onderzoek. Dit gebeurt samen met Saxion-studenten en het regionale bedrijfsleven. Doel is dat het bedrijfsleven lichtgewicht constructies rendabel kan toepassen. Dit resulteert vervolgens in innovatieve en concurrerende toepassingen in bijvoorbeeld de transport-, industrie- en bouwsector.

Onderzoek lichtgewicht constructies

De lector Lichtgewicht construeren leidt bij Saxion het onderzoek op het gebied van lichtgewicht constructies. Er is speciale aandacht voor de toepassing van thermoplastische composieten. Dit zijn kunststoffen in combinatie met een ander materiaal (bijvoorbeeld glasvezel of koolstofvezel), die een hoge mate van stijfheid en sterkte combineren met een laag gewicht. In de luchtvaartindustrie en in toenemende mate in de auto-industrie worden deze materialen al toegepast.


De benoeming van Van Hattum vloeit voort uit de samenwerkingsovereenkomst tussen Saxion en TPRC, het ThermoPlastic Research Center in Enschede. Naast het nieuwe lectoraat Lichtgewicht construeren leidt deze samenwerking tot gezamenlijk onderwijs en onderzoek. Hierbij worden studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen betrokken, die leren hoe zij composieten kunnen toepassen.

TPRC is een onafhankelijk innovatie-, onderzoeks- en ontwikkelingscentrum dat thermoplastische composieten ontwikkelt voor een breed scala van eindgebruikers. TPRC is opgericht door Boeing, Fokker, TenCate en de Universiteit Twente.
 

Biografie Ferrie van Hattum

Bekijk de biografie van Ferrie van Hattum

Actuele / lopende projecten  

Afgesloten projecten

 

 

Vliegtuigvleugel, gebouwd van thermoplastische composieten