foto symposium HersTELT.jpg
Organisatie

Avondsymposium HersTELT: Wat TELT? Zes inzichten over herstelgericht werken

Handelskade, Handelskade 75, Deventer

Illness Management and Recovery (IMR) is een behandelmethodiek die een verbinding maakt tussen herstel en evidencebased behandelstrategieën. De IMR is vernieuwd en verbeterd; herstelgerichter. Om dat te vieren organiseert het IMR netwerk een avondsymposium om de vinger aan de pols te houden van de herstelgerichtheid van de psychiatrie. Een rijk palet aan sprekers laat zien waar het al goed gaat en wat beter kan.

In de huidige transities in de zorg is het Zelfregie wat telt. De sprekers die tijdens symposium HersTELT spreken, vertellen u over balans zoeken tussen gelijkheid en uniciteit, autonomie en relationaliteit. Dit symposium is onmisbaar voor iedereen die herstel een warm hart toedraagt. Het laat zien hoe respect vorm gegeven kan worden. Dat is van belang voor alle professionals in de Ggz en voor iedereen die in zijn privé leven te maken krijgt met een langdurige psychische kwetsbaarheid.

Zachte maatregel boekt keihard resultaat
'Ex-psychiatrische patiënten die ook na het verlaten van een forensische kliniek in contact blijven met hun behandelaar, gaan daarna veel minder snel opnieuw in de fout. Het aantal mensen dat terugvalt in criminaliteit daalde hierdoor van 49 tot 16 procent, blijkt uit onderzoek van promovenda Petra Schaftenaar bij de forensisch psychiatrische kliniek Inforsa.'
Dit meldt de NOS na aanleiding van het promotieonderzoek van Petra Schaftenaar, die wij gestrikt hebben als een van de sprekers op het avondsymposium HersTELT! op 8 november in Deventer. Hierin staat centraal hoe de mens zich ondanks het bestaan van psychische klachten verder kan ontwikkelen. 

 • Petra Schaftenaar

  Contact gezocht! Kan relationele zorg het verschil maken voor cliënten met een forensische achtergrond?  Door Petra Schaftenaar, Zorginnovator, docent en onderzoeker bij Metis Zorg. Maak alvast kennis met het werk van Petra Schaftenaar op de websites nos.nl, www.sciencedirect.com en www.nd.nl.

 • Steven Dorrestijn 

  'Je kan wel ziek of gezond zijn, maar je kan beter worden.' Filosofische reflecties over de betekenis van herstel en de paradox van hulp bij zelfhulp. Door Steven Dorrestijn, lector Ethiek en Technologie aan de hogeschool Saxion. 

 • Titus Beentjes 

  Zelfmanagementsupport behoeften; welke ondersteuningsbehoefte zeggen mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid te hebben aangaande hun zelfmanagement? Door verpleegkundig specialist bij Dimence en promovendus bij Radboud UMC Titus Beentjes.

 • Ad Bergsma

  Herstelgericht werken consequenter doorvoeren binnen het Illness Management and Recovery (IMR); een nieuwe, herstelgerichtere versie. Door Ad Bergsma, associate lector zelfmanagement bij het lectoraat Verpleegkunde aan de hogeschool Saxion.

 • Marinke Stassen

  IMR: handvatten voor herstel. Door ervaringswerker en IMR trainster Marinke Stassen van GGZ Oost-Brabant.

 • Peter Pierik

  Verbetermogelijkheden voor de GGZ dankzij de inzet van ervaringsdeskundigen en familie ervaringsdeskundigen. Door Peter Pierik, ervaringswerker/ervaringsdeskundige Mediant en opleider in de ‘Leergang Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland’ aan hogeschool Saxion.

17.00 - 18.00 uur 

Vanaf 17.00 uur is er voor deelnemers aan het symposium een saladebuffet in de centrale hal van Saxion Deventer. (Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.)

18.00 uur

Jan Jukema, Lector Verpleegkunde bij Saxion, start het officiële programma in de theaterzaal (D0.07) van Saxion in Deventer.

19.30 - 20.00 uur 

PAUZE

21.00 uur 

Afsluiting

De kosten voor deelname zijn € 50,- per persoon (incl. BTW) voor beroepsprofessionals.

Studenten en docenten van Saxion kunnen kosteloos deelnemen. Inschrijving is echter wel verplicht.

 • Betaling vooraf via Eventbrite: u ontvangt een factuur op het door u ingevulde adres
 • Restitutie mogelijk tot 30 dagen voor aanvang van het symposium

Accreditatiepunten bij deelname aan dit symposium: 

 • GGZ--> 3 punten
 • SPV --> 3 punten
 • VS  --> 2 punten
 • Handelskade, Handelskade 75, Deventer

 • 8 november 2018 - 17:00 tot 21:00

 • € 50,- (incl. BTW) voor beroepsprofessionals

Schrijf je nu in!

Gerelateerde artikelen

Schouder nek onderzoek fysiotherapie Onderwijs

Leren hoe je gewrichten werken, dat doe je natuurlijk niet uit een boek!

13 december 2018
Onderhoud SIS Onderwijs

Onderhoud aan Saxion Inschrijf Systeem (SIS)

6 december 2018
Remko Soer Onderzoek

Lectoraat Gezondheid & Bewegen in de race voor Pioneers in Healthcare-subsidie