Going circular going cellulose

KIVI Jaarcongres Circulaire Economie

Ko Wierenga, M.H. Tromplaan 28, Enschede

Maandag 19 november wordt het KIVI (Koninklijk Instituut Van Ingenieurs) Jaarcongres Circulaire Economie bij Saxion in Enschede georganiseerd. Het wordt een dag vol technische ontwikkelingen rondom het thema. Wat is er nodig om de ambities van het Rijk op het gebied van circulaire economie waar te maken?

De jaarcongressen van het KIVI kenmerken zich door goede presentaties en stevige discussies over technische en technische-maatschappelijke onderwerpen. Het is dus niet alleen halen, maar ook brengen. Dit jaar laten we daarom niet alleen zien dat er wordt gewerkt aan de circulaire economie, maar we gaan ook de discussie aan. Want als je de balans opmaakt van twee jaar circulaire economie als jaarthema van het KIVI dan valt een ding op: praktisch iedereen omarmt de gedachte dat we slimmer met onze grondstoffen moeten omgaan en wil graag snel aan de slag. De vraag "Hoe dan?" komt hierna dan al snel naar voren.

“Hoe dan?” is dan ook de centrale vraagstelling rond circulaire economie. Diverse bedrijven en kennisinstellingen laten zien wat ze in huis hebben, wat ze al doen aan circulaire economie en duurzaamheid en gaan dan samen met u aan de slag over de vraag hoe we vanuit dat perspectief de slag kunnen maken naar een circulaire economie. Wat kunt u bijdragen? Welke partijen zijn nodig om in het geval dat voorligt tot een circulaire economie te komen? Wat zou KIVI moeten doen om te helpen?

We gaan op 19 november uw ideeën verzamelen, verreiken, vergelijken en uitvinden wat we verder als KIVI kunnen doen. In ieder geval drie concrete zaken waar het KIVI aan werkt zullen worden besproken: de kennishub Circulaire Economie, een tussenstand van het KIVI Future Society Project over plastic verpakkingen, en de vraag aan en van opleidingen wat te doen met de circulaire economie. Al eens eerder wezen wij op de MOOC’s op het gebied van circular design, circulaire economie, etc. Op het congres kunt u ook kennismaken met docenten die in hun vak inmiddels circulaire economie hebben opgenomen of de studenten leren hoe je met dit begrip kan omgaan.

Studenten zullen aangeven wat zij zelf verwachten van hun opleiding op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Dit is actueel, want u heeft in De Ingenieur van mei jl. kunnen lezen dat jong professionals aangeven deels al met duurzaamheid en circulair in de praktijk aan de slag te moeten en dat ze verwachten dat dit ook steeds vaker gaat voorkomen. Bent u docent of student en actief op het gebied van circulaire economie? Meldt u dan aan om uw verhaal te doen en in gesprek te gaan met collega en ingenieurs uit het veld! Breng uw kennis en ervaring en neem die van anderen mee. KIVI haalt de grote lijnen uit de discussies.

Hoor de ervaringen in Friesland waar de circulaire economie al gestalte krijgt rond afvalinzameling en verwerking. In het kader van doen. Zie wat er al gebeurt in de textielindustrie. Krijgt de oude textielstreek nieuwe kansen door het circulair denken? Hoe pas je je ontwerp aan? Maar ook hoe stel je een onderzoeksprogramma op, creëer je een sterk bedrijfsplan, hoe ondersteunt de overheid initiatieven, etc.? Kortom er valt weer veel te halen, maar ook te brengen!

Je bent niet alleen van harte welkom op het congres, jouw ideeën of suggesties over het thema circulaire economie zijn ook van harte welkom. Deze kun je sturen naar: jasper.vanalten@kivi.nl.

• Ko Wierenga, M.H. Tromplaan 28, Enschede

• 19 november 2018 - 09:30 tot 18:30

• Het congres is gratis voor studenten en medewerkers van Saxion