conferentie_overbruggen.jpg

Online Overbruggen: Verbinden van vernieuwingsonderwijs en onderzoek

Elke vrijdagmiddag een Meet & Greet - van 13 november 2020 tot en met 16 april 2021

Wat levert onderwijsonderzoek op voor de praktijk van het vernieuwingsonderwijs? En hoe zetten we het vernieuwingsonderwijs hiermee nog meer op de kaart? Laat je inspireren en deel je kennis met onderwijsprofessionals en onderzoekers tijdens onze reeks online Meet & Greets.

Tijdens de Meet & Greets kom je in verbinding met het onderzoek dat er binnen het vernieuwingsonderwijs wordt gedaan en kom je erachter wat de opbrengsten daarvan zijn. Op het programma staan een lezing door corporate antropoloog en bekende spreker Jitske Kramer (jitskekramer.nl) en online wekelijkse workshoprondes waarin onderzoekers en leraren op een interactieve manier met elkaar van gedachten wisselen. Ook wordt aan het einde van de workshopreeks een prijs uitgereikt aan leerlingen die de beste vlog over hun vernieuwingsconcept hebben gemaakt. De Meets & Greets vinden elke vrijdagmiddag plaats van 15 tot 16 uur en zijn gratis toegankelijk. We starten op vrijdag 13 november, de laatste Meet & Greet is op vrijdag 16 april 2021. We gaan dus online en duurzaam overbruggen. 

Zorg dat je erbij bent en meld je aan!

Op vrijdag 13 november van 15-16 uur is de aftrap van onze Meet & Greets met een keynote van Jitske Kramer (meer informatie over de lezing vind je onder Keynote). De lezing van Jitske wordt vanuit een studio gestreamd. Deelnemers kunnen deze lezing online volgen en vragen stellen. Die dag lanceren we ook het boek “Overbruggen: Verbinden van vernieuwingsonderwijs en onderzoek”. In dit boek kan je meer lezen over de inhoud van de online Meets & Greets (zie voor meer informatie Boek)
De Meets & Greets zijn wekelijks op vrijdagmiddag van 15-16 uur via livestream bij te wonen.

De Meet & Greets worden verzorgd door onderzoekers en onderwijsprofessionals die werkzaam zijn in het vernieuwingsonderwijs en bestaan uit een presentatie en uit een interactief gedeelte. De presentatie wordt telkens opgenomen en na afloop via ons youtube-kanaal en deze website beschikbaar gesteld. Ook is er een interactief deel waarin deelnemers vragen kunnen stellen, input via quizzen kunnen geven en in kleine groepjes kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit allemaal online.

JITSKE KRAMER

Jitske Kramer is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussenmensen in organisaties en daarbuiten. Hoe kun je samenwerken met mensen die je leuk vindt, maar vooral ook met mensen die je niet zo leuk vindt. In 2012 zette ze Deep Democracy in Nederland op de kaart en verzorgt ze hier samen met een team van instructors vele trainingen in. Ze is altijd op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengt deze kennis via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkrachten resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. Ze neemt je mee in verhalen die ruimte creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.

In de lezing Op reis - Anders kijken neemt Jitske je mee op reis naar andere culturen. Via haar bijzondere reiservaringen word je geconfronteerd met jouw 'normaal'. Je leert kijken als antropoloog, waardoor je de ander en jezelf beter kunt ontmoeten. Via mooie foto's, filmfragmenten en persoonlijke verhalen.

Bekijk de slides van de lezing van Jitske Kramer

De Meets & Greets zijn elke vrijdagmiddag van 15.00 - 16.00 uur via livestream te volgen. Als je je aanmeldt voor onze Meet & Greets ontvang je ook via de mail de link waarmee je de Meet & Greets kunt bijwonen. De Meet & Greets worden opgenomen en kunnen achteraf worden bekeken op het Youtube kanaal van het lectoraat Vernieuwingsonderwijs. Hieronder staan welke Meet & Greets de revue passeren en wanneer ze gaan plaatsvinden. 

Meet & Greets vanuit OGO Academie:

 • 20 november 2020: Toolkit historisch redeneren met kinderen - Lorien de Koning en Marije Heijkoop
 • 5 februari 2021: Theoriegestuurde onderwijsinnovatie en de Stoftovenaars! – Bert van Oers
 • 12 maart 2021: Lezen en schrijven doe je samen - Bea Pompert en Ingrid Appelman
 • 9 april 2021: Goede gesprekken in Ontwikkelingsgericht Onderwijs door de MODEL2TALK interventie – Chiel van der Veen

Meet & Greets vanuit het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs:

 • 27 november 2020: Beoordelen met kiemkracht - Wouter Modderkolk
 • 15 januari 2021: Het (vrijeschool)onderwijs als uitnodiging om volwassen in de wereld te willen zijn - Akke Faling
 • 22 januari 2021: Engagement voor het leren op school - Saskia Snikkers
 • 5 maart 2021: De brede vormende werking van het periodeonderwijs - Aziza Mayo
 • 26 maart 2021: Subjectwording door kunstonderwijs - Michiel Bos

Meets & Greets vanuit het lectoraat Vernieuwingsonderwijs:

 • 11 december 2020: Zelfsturend leren kun je niet zelfsturend leren - Patrick Sins en Ineke Vermeulen
 • 8 januari 2021: Autonomie bevorderen door groepsgewijs probleemoplossen - Lida Klaver en Marianne Bosch-Major
 • 29 januari 2021: Brede vorming - René Berends
 • 12 februari 2021: Bevorderen ondernemende houding bij kinderen - Jaap Meijer
 • 19 maart 2021: Geef leerlingen een stem - Jeroen Bron
 • 16 april 2021: Bittere noodzaak: maak je concept meetbaar! - Jaap de Brouwer en Vera Otten-Binnerts

Lees hier het overzicht van alle Meet & Greets

Wat maakt jouw school een fijne plek om te leren en met elkaar samen te zijn? Wat maakt jouw school de gaafste/tofste/leukste school die er is? Welke gewone en bijzondere dingen op school maken jouw school een fijne plek?  Volg jouw verhaal overje school en win een vlogworkshop. 

 • Maak een vlog van niet meer dan 3 minuten
 • Werk samen met je vrienden, klas, broers of zussen
 • Vraag toestemming aan je ouders en leraar
 • Zet je vlog voor 1 september op Youtube (openbaar zodat iedereen hem kan zien)
 • Met in de titel: “#vernieuwingsonderwijs" 

Klik hier voor meer informatie

In het boek Overbruggen doen verschillende auteurs verslag van het onderwijsonderzoek dat plaatsvindt in het (traditioneel) vernieuwingsonderwijs en ze laten zien wat de opbrengsten zijn voor de praktijk. Ons boek is het resultaat van een samenwerking van het lectoraat Vernieuwingsonderwijs van Saxion Hogeschool en Hogeschool Thomas More, het lectoraat Waarde(n) van vrije-schoolonderwijs van Hogeschool Leiden en De Activiteit, het onderzoeks-, nascholings- en ontwikkelinstituut voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Op deze instituten trekken onderzoekers samen op met leraren, organisaties en scholen om aan de hand van onderzoek de kwaliteit van het (traditioneel) vernieuwingsonderwijs en de professionalisering van leraren te bevorderen.

In vijftien bijdragen kom je in verbinding met het onderzoek dat er binnen het vernieuwingsonderwijs wordt gedaan en kom je erachter wat scholen eraan hebben gehad. Je leert de praktijken van verschillende vernieuwingsscholen beter kennen en je neemt kennis van de bevindingen uit het onderwijsonderzoek als inspiratie voor je eigen onderwijs.

Bestel het boek Overbruggen

Van enkele bijdragen die tijdens de conferentie de revue passeren worden korte films gemaakt. In deze films wordt duidelijk hoe we onderzoek en onderwijspraktijk overbruggen.

 • Livestream

 • 13 november 2020 t/m 16 april 2021

 • Gratis

Meld je aan!
Patrick Sins, Saxion

Dr. Patrick Sins

Patrick Sins is lector Vernieuwingsonderwijs Saxion en Thomas More hogeschool

Gerelateerde artikelen

adult-education-2706977_1920.jpg Organisatie

Goedkoper dan Netflix

05 februari 2021
column_patrick_28-01.jpg Organisatie

Een persoonlijke zoektocht naar de betekenis van het begrip ‘achterstanden’

29 januari 2021
Juichende kinderen en confetti Organisatie

Column: Hoera voor onze scholen