Democratie.jpg
Organisatie

Lectorale rede mr.dr. Willeke Slingerland

De Gasfabriek, Het Apparatengebouw, Zutphenseweg 6B, Deventer

Op donderdag 26 januari 2023 zal mr.dr. Willeke Slingerland, Lector Weerbare Democratie van Saxion, haar lectorale rede uitspreken. In haar rede zal zij stilstaan bij de betekenis van weerbaarheid in tijden dat de democratie onder druk staat. Aanmelden voor de lectorale rede is niet meer mogelijk.

Het lectoraat Weerbare Democratie doet praktijkgericht onderzoek naar het vermogen van een samenleving om weerstand te bieden dan wel aanpassingen te doen wanneer er sprake is van een (dreigende) verstoring van de democratie.

De weerbaarheid van een democratie wordt gevoeld bij concrete en tastbare bedreigingen zoals fraude, corruptie en witwassen (ondermijning), maar deze weerbaarheid wordt ook op de proef gesteld door onbedoeld ontwrichtend systeemfalen zoals zichtbaar wordt in de parlementaire onderzoeken naar onder andere de uitvoeringsorganisaties en aardgaswinning in Groningen.

In haar rede zal Willeke Slingerland ingaan op het belang van actief burgerschap, een moreel kompas in complexiteit en het streven naar een gelijk speelveld. Tijdens de workshops die volgen op de rede, presenteert het lectoraat de laatste inzichten vanuit de onderzoekslijnen van het lectoraat: Goed bestuur en integriteit; Financieel economische criminaliteit; en Burgerschap en participatie.

13.30 - 14.00 uur:

Ontvangst

14.00 - 14.15 uur:

Installatie door de directeur van Academie BR&R en College van Bestuur

14.15 - 15.00 uur:

Lectorale rede

15.00 - 15.15 uur: 

Pauze

15.15 - 16.15 uur:

Workshops

16.30 - 18.00 uur: 

Receptie

Weerbare overheid: 
Investeren in het netwerkbewustzijn
Robin van Halderen en Willeke Slingerland

Het lectoraat lanceerde begin 2021 de weerbaarheidsscan: een instrument gericht op het versterken van de integriteit en veiligheid in relatie tot netwerken, van bestuurders en volksvertegenwoordigers. Inmiddels is er in de praktijk de nodige ervaring opgedaan met dit instrument. Tijdens deze workshop delen we onze ervaringen en nieuwe inzichten in het werken aan het netwerkbewustzijn.  

Bouwen aan weerbaarheid:
Casussen zorgfraude en preventie witwassen
Frank Diepenmaat, Alan Kabki en Joyce te Bos

Aan de hand van een tweetal onderzoeken – naar zorgfraude op gemeentelijk niveau en witwassen binnen de bancaire sector – proberen we inzichtelijk te maken waar de kansen liggen voor het weerbaarder maken van publieke en private actoren tegen verschillende vormen van financieel economische criminaliteit.

Weerbaarheid en burgerschap: 
Hoe houden we burgers aangehaakt? 
Annemarijn Walberg en Detlef Wagenaar

Wat hebben burgers nodig om mee te doen in een democratie? En wat hebben studenten nodig om hun rol in een complexe samenleving vorm te geven? Een workshop over weerbare burgers, moreel kompas en moderne uitdagingen.

  • De Gasfabriek, Het Apparatengebouw, Zutphenseweg 6B, Deventer

  • 26 januari 2023 - 13:30 tot 18:00

Gerelateerde artikelen

Symen van der Zee en Willeke Slingerland (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Saxion komt met module Moreel Kompas: ‘Wat je hier oefent, is natuurlijk een blauwdruk voor hoe je de samenleving ingaat’

05 maart 2024
Willeke Slingerland Onderzoek

Lector Weerbare Democratie Willeke Slingerland genomineerd voor Vrouw in de media award 2023

02 februari 2024
Samenwerking Saxion en Gemeente Deventer - City Deal Kennis Maken Organisatie

Opschaling interdisciplinaire samenwerking Saxion en Gemeente Deventer