Nieuwsberichten

Saxion test app 'Brein de baas' op het Oerol Festival

12.06.2017

Saxion gaat tijdens het Oerol Festival testen wat de invloed van een festivalomgeving is op de onbewuste, automatische reactie om alcohol te drinken. Onderzoeker Melissa Laurens, verbonden aan het lectoraat Technology, Health & Care, gebruikt het festival als Living Lab voor haar promotie-onderzoek.

Oerol

Swipe alcohol bij je vandaan

Met de net ontwikkelde app ‘Brein de baas’ kunnen gedragspatronen onbewust worden beïnvloed, waardoor alcoholconsumptie kan worden verminderd. Bezoekers van het festival gaan de app gebruiken om alcoholische versnaperingen van zich af te ‘swipen’ en drankjes zonder alcohol ‘swipen’ ze juist naar zich toe. Door dit vaak te doen veranderen patronen in het brein waardoor je makkelijker fris neemt dan alcohol. Op een festival hebben mensen net iets vaker zin in alcohol, waardoor het zeer geschikt is als testlocatie. Met de testresultaten gaan de onderzoekers de app doorontwikkelen. De app is een initiatief van Saxion, UT, Universiteit van Amsterdam en Tactus Verslavingszorg.

Hersenspoelen voor het goede doel

Melissa Laurens licht het onderzoek toe: ‘Soms kies je er bewust voor alcohol te drinken, een andere keer gaat dat onbewust. Bijvoorbeeld als je op een feestje het ene naar het andere drankje drinkt. Vaak heb je geen controle over deze onbewuste, automatische reactie. Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat het mogelijk is die automatische reactie te beïnvloeden, door deze te ‘her-trainen’. Met andere woorden: “hersenspoelen voor het goede doel”. We willen graag weten op welke momenten en situaties dit ‘her-trainen’ het beste werkt. Tijdens het Oerol Festival testen we dit in een real-life omgeving.’

>> Meer informatie over het lectoraat Technology, Health & Care