Nieuwe Saxionlocatie 'Ariënsplein' krijgt vorm

03.08.2017

Op 7 september wordt de nieuwe Saxionlocatie in het voormalig MST-ziekenhuis aan het Ariënsplein geopend door Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede. Met nog iets meer dan een maand op de teller begint het gebouw van binnen al aardig vorm te krijgen.

Nieuwbouw ariensplein saxion

Hogeschool Saxion huurt zo’n drie duizend vierkante meter aan het Ariënsplein van Belgische ontwikkelaar LIFE: Living In Funky Environments.  Saxion is de launching customer - de eerste gebruiker - van het pand: voor de overige 45.000 vierkant meter zoekt LIFE nog andere huurders. Dit is niet de eerste keer dat Saxion een voormalig ziekenhuis betrekt; ook een deel van het hoofdgebouw aan de M.H. Tromplaan was vroeger een ziekenhuis.

Inspirerende omgeving

Saxion wil een inspirerende ‘community’ neerzetten waar het bedrijfsleven en studenten samenkomen om zo hun creativiteit in multidisciplinaire teams de vrije loop te kunnen laten gaan. Op de nieuwe locatie komt onder andere het Centrum voor Ondernemerschap dat (student)ondernemers helpt een eigen bedrijf te starten. Daarnaast krijgt Saxion Smart Solutions een prominente plek in het gebouw: hier werken studenten van verschillende opleidingen samen  om vragen van bedrijven en organisaties op te lossen. Ook het ThermoPlastic Application Center - waar onderzoekers en studenten van Saxion in samenwerking met het bedrijfsleven toegepast onderzoek doen naar nieuwe vormen van kunststof - neemt haar intrek aan het Ariënsplein en krijgt daar de beschikking over een groot, geavanceerd lab. Dankzij de nieuwe locatie én roosterverbeteringen hoeft Saxion niet langer ruimtes in het ITC -gebouw aan de Hengelosestraat te huren en wordt de stadscampus verder uitgebreid.

Nieuwbouw ariensplein saxionStudentenkamers

Naast ruimte voor ondernemerschap en onderwijs, komen er ook 250 studentenkamers in het gebouw. 100 hiervan zijn speciaal voor internationale Saxionstudenten, de overige 150 kamers voor de vrije verhuur. Het duurt nog even voordat studenten hun intrek kunnen nemen in deze kamers, want naar verwachting worden deze in september 2018 opgeleverd.

Activiteit en energie

Op dit moment zijn er meer dan 60 bouwvakkers aan het werk om te zorgen dat de nieuwe locatie op 7 september gereed is. Vanaf die tijd is de verwachting dat het nu nog stille Ariënsplein weer zal bruisen van activiteit en energie.

Nieuwbouw ariensplein saxion, foto IAA Architecten

Artist impression Ariënsplein: IAA Architecten