Nieuwsberichten

Winnaars LED TECH Symposium: hartcellen printen en schoon drinkwater voor Zuid-Afrika

14.06.2017

Tijdens het LED TECH Symposium op dinsdag 13 juni in de Grolsch Veste presenteerden derde- en vierdejaars LED-studenten hun projecten. De internationale projectgroep Printing a heart for the Future won de juryprijs.

De studenten Yalcira-Adina Wallé, Annelies Mannak, Peter Merjenburgh, Julia Fidyk en Patrycja Wojtasiak vormden de projectgroep Printing a Heart for the Future. Een multidisciplinaire groep met Saxionstudenten van de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie én twee studenten Biomedical Engineering uit Polen. Zij ontvingen de juryprijs voor een zelf (om)gebouwde thermische inkjet printer die hartcellen in een bepaald patroon kan printen. Deze technologie wordt toegepast voor het printen van hartcellen op een chip. Op deze manier kan met menselijke cellen onderzoek gedaan worden en hoeven er geen dierproeven plaats te vinden.

Vervanging voor dierproeven

Nu vormen dierproeven nog een belangrijk onderdeel in het testproces van nieuwe geneesmiddelen in de farmaceutische industrie. Dit is een maatschappelijk onwenselijke en een dure methode. Met het alternatief van de winnende groep kan de industrie veel geld besparen; het is een stuk goedkoper om te testen met menselijke stamcellen. Daarnaast past dit in het streven om meer 'personalized medicine' te ontwikkelen (afgestemd op de patiënt), wat met menselijke stamcellen kan worden gedaan.

Publieksprijs voor Schoon drinkwater door GreenSource Project

De publieksprijs werd gewonnen door Bart Bekkema, Mark Kalma, Yorick Schigt en Bas Schadenberg, studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Technische Natuurkunde, Chemische Technologie (allen van Saxion) en Sinead Whelan, student Product Design & Technology uit Ierland.
Deze projectgroep werkte een half jaar aan het GreenSource Project. Dat houdt zich bezig met het  realiseren van voetbalvelden van kunstgras in Zuid-Afrika waaronder water (regen) wordt opgevangen. Het water wordt schoongemaakt door middel van membranen. Hiermee wordt schoon drinkwater voor de inwoners gerealiseerd. De projectgroep ontwierp een test om snel te constateren of de membranen nog steeds betrouwbaar bacteriën en virussen tegenhouden. Ook ontwikkelde de groep een trainingsmethode via animatie, om Zuid-Afrikanen die de taal niet (goed) machtig zijn te kunnen instrueren.

>> Lees meer over GreenSource Project