Agenda

Lectoraat Ethics & Global Citizenship organiseert de vertoning van de documentaire #doinggood

08.02  | 15:30 uur  | Filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78, Deventer

#doinggood
Datum:
Tijdstip:
Locatie:
Kaartvekoop:
Kosten:
Maandag 8 februari 2016
15:30 uur
Filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78, Deventer
Receptie Saxion Deventer of via Filmhuis de Keizer
€5,-

Synopsis

In de documentaire #doinggood wordt de kijker meegenomen in de belevenissen van Mitchell tijdens zijn vrijwilligersreis in Zuid-Afrika. Wat is zijn verwachting van het vrijwilligersproject, en komt deze overeen met de werkelijkheid in Zuid-Afrika? Hoe gaat Mitchell om met persoonlijke tegenslag en de dagelijkse realiteit in de township? En hoe staat de lokale bevolking tegenover de komst van vrijwilligers?

Facebook, Instagram, Tinder, Pinterest: vrijwilligerstoerisme of ‘voluntourism’ wordt besproken op alle social media. Niet zo vreemd ook, het is bij uitstek de plek om te laten zien dat je een avontuurlijke wereldburger bent, mét hart voor de medemens.

Ook Mitchell (21) uit Terneuzen voelt die behoefte om ‘goed te doen’ voor anderen. In de hoop zichzelf te ontwikkelen en ‘een steentje bij te dragen’, boekt hij een vrijwilligersreis naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Eenmaal aangekomen moet hij zijn verwachtingen flink bijstellen: het project is totaal anders dan verwacht, de begeleiding nihil en het effect discutabel.

Loeke de Waal en Steffi Posthumus volgen Mitchell op zijn zoektocht naar wereldburgerschap, avontuur en zingeving. De wereld van een vrijwilliger blijkt er één vol nieuwe ontmoetingen en ontdekkingen. Maar ook één waar verwachtingen en de werkelijkheid flink kunnen botsen. Op social media lijkt het allemaal zo mooi; daar laat iedereen zijn ervaringen van de beste kant zien, maar hoe zit het echt?

Programma 

15.30 uur Inleiding door Ruud Welten, lector van het lectoraat Ethics & Global Citizenhship
15.50 uur Vertoning documentaire
16.45 uur Debat met Inge Hermann, onderzoeker bij het lectoraat Ethics & Global Citizenship, Loeke de Waal en Steffi Posthumus en publiek
17.30 uur Afsluiting en borrel