Tips voor Flipping the Classroom

Flipping the classroom is allang geen nieuw concept meer, maar een goede uitvoering vergt wel de nodige inzet van zowel de docent als de student. Tijdens de onderwijsdagen bezocht ik een sessie over flipping the classroom waarin aan de hand van drie praktijkvoorbeelden input werd gegeven voor een geslaagde 'geflipte klas'.

Voorbereiding

Zorg in de voorbereiding voor een heldere, eenduidige en haalbare opdracht die aansluit bij de voorkennis. Moeten de studenten een kennisclip kijken? Geef ze een kijkopdracht mee. Zo kan je bijvoorbeeld met VideoQuiz van Kaltura quizvragen in een video voegen. Naderhand kun je als docent de statistieken bekijken per groep of per student. Zo kun je bijvoorbeeld zien op welk onderwerp je in de les nog terug moet komen.  
 

Het blijft onderwijs… 

"Standaard" onderwijsprincipes dienen ook bij het model van flipping the classroom gehanteerd te worden:  

  • Geef, net als in je gehele onderwijs, de doelen aan, zeker bij de voorbereiding. Waarom moeten ze vooraf de kennisclip kijken?  En waarom gaan ze tijdens de bijeenkomst discussiëren over het onderwerp? 
  • Zorg voor een goede afstemming van de voorbereiding en hetgeen wat je in de les behandelt. Laat de leerstof op elkaar aansluiten, zodat studenten inzien waarom de voorbereiding van belang was.  
  • Varieer! Breng variatie aan in de werkvormen, zowel in de voorbereiding als tijdens de bijeenkomst.  


Maar wat als? 

Wat als studenten de voorbereiding niet doen? Hoe zorg je ervoor dat ze goed voorbereid naar de les komen? 

  • Zorg voor een positieve herhaling van de leerstof in je bijeenkomst. Ga niet alles herhalen, want dat is demotiverend voor de studenten die de voorbereiding wel netjes hebben gedaan. Beantwoord bijvoorbeeld kort de vragen die er zijn naar aanleiding van de voorbereiding of werk verder aan een opdracht die ze in de voorbereiding hebben gedaan, maar ga niet alles herhalen.  
  • Laat studenten ervaren dat, als ze de voorbereiding niet hebben gedaan, ze zichzelf en anderen benadelen in de bijeenkomst. Een competitie element kan hier goed bij werken. Voorbeeld: plaats een Padlet (digitaal prikbord) op Blackboard waar studenten iets moeten plaatsen over het onderwerp. In de bijeenkomst ga je (kort) in op de geplaatste punten. In de bijeenkomst wordt dan duidelijk wie wel en wie geen bijdrage heeft geleverd. 
  • Geen voorbereiding = geen aandacht. Geef studenten die geen voorbereiding hebben gedaan niet te veel aandacht. Laat je niet verleiden om voor hen de voorbereiding te gaan herhalen. Als ze echt niet verder kunnen, stuur ze dan eventueel, net als deze docent van de HAN, de klas uit om hun voorbereiding alsnog te doen. 

 

GetImage_ashx.jpg

Stoelen

Durf 

Flipping the classroom is geen wondermiddel, maar zou, zoals gezegd, met de nodige inzet wel kunnen werken voor jou en je klas. Probeer het eens uit als je het nog niet eerder hebt gedaan en beschouw het als een pilot. Sonja Wagenaar, docent bij de Universiteit Leiden, gaf aan de eerste keer elke les met haar studenten te bespreken hoe het liep: wat vonden studenten ervan en wat wilden ze? Hierdoor betrok ze haar studenten bij het proces en kreeg ze input voor het vervolg. Studenten zijn (jong)volwassenen en dit kan prima met ze besproken worden.  

Begin klein en ontdek wat voor jou en je studenten werkt.  

Veel succes! 

Heleen Hesselink Saxion Oss Deventer13758.jpg

Heleen Hesselink

Teaching & Learning Centre - Onderwijskundig Adviseur - Expertise: Professionalisering

Gerelateerde artikelen

Corporate

Saxion Summer Reads: vijf verhalen voor jouw zomer!

17 juli 2025
Thámy ter Beek Studentenleven

Huisvesting, prestatiedruk, mentale gezondheid: studentenambtenaar Thámy zet zich in

16 juli 2025
HighRes_SAX00289.Jpeg Onderwijs

Klaar voor de start? Saxion Start Samen wijst je de weg