Girlpower in Software Engineering.jpg
Onderwijs

Girlpower in Software Engineering

Leestijd Minuten

In eerste instantie denk je bij Software Engineering misschien aan een technische mannenwereld. Maar Monique Sellies (21) bewijst dat het ook anders kan. Deze dame heeft namelijk een tien als eindcijfer gekregen voor haar werk aan de app Rootz.

Voor haar opleiding HBO-ICT - Software Engineering kreeg Monique een opdracht voor een specialisatie op het gebied van iOS-ontwikkeling. “Hiervoor had ik een bedrijf nodig waarbij ik in een periode van tien weken kon werken aan het maken van een app voor een Apple-product (iPhone of iPad). Toen begon de zoektocht. Via Saxion ben ik in contact gekomen met het bedrijf FiftyTwoDegreesNorth. Hun opdracht sprak me direct het meest aan: ik mocht aan de slag met de verbetering van de Rootz-app. Deze app had al een tijd geleden in de AppStore gestaan, maar de app was verouderd. We hebben alleen het idee van de oude app bewaard, voor de rest mocht ik met allernieuwste technieken werken aan compleet nieuwe versie.”

Wat is Rootz?

Met deze app kun je samen op afstand kinderboeken lezen. Rootz is gemaakt voor twee uiteenlopende doelgroepen: kinderen met ouders die in het buitenland werken of waarvan ouders gescheiden zijn en één van de ouders niet vaak gezien wordt en voor eenzame ouderen. Met de Rootz-app kunnen kinderen op afstand met hun ouders of overgrootouders boekjes lezen en daarnaast door middel van een videogesprek elkaar ook echt zien en horen. De boeken worden op iPads van de gebruikers gesynchroniseerd, dus wanneer iemand aan de ene kant de bladzijde omslaat, gebeurt dit aan de andere kant ook. Zo lijkt het lezen net echt.

Leuk voor kinderen, maar het kan ook bijdragen aan het oplossen van de eenzaamheid van ouderen. Het is de bedoeling dat er naast het lezen van boeken ook spelletjes gespeeld kunnen worden. Monique: “Maar dat was te uitgebreid voor mijn opdracht, dus dat wordt nog verder ontwikkeld”. In de toekomst zou deze oplossing ook toegepast kunnen worden in onderwijs, bijvoorbeeld om zieke kinderen mee te laten doen met lessen.

Aan de slag!

Het startpunt van deze opdracht was best ingewikkeld: de designs en de back-end waren niet af. Dus waar begin je dan? Monique heeft door veel te communiceren en aan te geven dat ze er 100 procent voor wilde gaan mensen in beweging gekregen. “Het team heeft designs voor mij gemaakt, de back-end voor mij geschreven en mij erg goed geholpen als ik er niet uit kwam. De laatste weken kreeg ik zelfs hulp, zodat het project van mij kon worden overgenomen als ik wegging.” Maar eigenlijk moet het mooiste nog komen: de app wordt nu doorontwikkeld en komt dan misschien wel weer in de AppStore!

Technologie en de veranderende wereld 

Als toekomstig Software Engineer heeft Monique veel te maken met hoe het gebruik van technologie onze wereld aan het veranderen is. “Ik denk dat het benutten van technologie op sommige punten heel goed is, maar ik denk ook dat het problemen kan opleveren. Want hoe gaat het met mensen die hun baan verliezen omdat hun werk  wordt geautomatiseerd? Maar ja, aan de andere kant vind ik het bijzonder om te zien hoe deze technologie dagelijks levens redt, bijvoorbeeld in de zorg. Ik denk dat het voor de toekomst goed voor ons zelf moeten nadenken hoe ver we met technologie willen gaan. Het biedt kansen, maar we moeten goed nadenken over de maatschappelijke impact.”  

Girlpower

Monique is dus werkzaam als vrouw in de 'mannenwereld' van ICT. Ben je dan eigenlijk een uitzondering of zijn vrouwen in deze sector juist echt in opkomst? “Ik vind het voornamelijk heel erg jammer dat er zo weinig vrouwen zijn. Niet omdat ik niet met mannen kan werken, dat vind ik juist wel prettig, niet zoveel gezeur”, aldus Monique. Maar ze geeft aan de andere kant ook aan dat juist een goede mix tussen mannen en vrouwen uiteindelijk het belangrijkst is. Gelukkig was ze bij FiftyTwoDegreesNorth geen uitzondering, want daar werken meerdere dames.

En dan krijg je een tien!

Het eindcijfer tien was voor Monique een mooi compliment, maar ze had het niet verwacht. Sterker nog: ze had überhaupt niet verwacht dat docenten een tien zouden geven, want is iets ooit perfect?! “Mijn docenten en begeleider hebben het andersom bekeken: stel dat ze me een negen zouden geven, wat had ik dan anders moeten doen om wel een tien te verdienen? Het antwoord op die vraag konden ze simpelweg niet bedenken.”

Gerelateerde artikelen

Aventus, ROC van Twente en Saxion versterken gezamenlijke leerlijn voor IT-studenten van mbo naar hbo Corporate

Aventus, ROC van Twente en Saxion versterken gezamenlijke leerlijn voor IT-studenten van mbo naar hbo

27 september 2019
Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn

18 april 2024
Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’