Smart Solutions Festival 2018
Onderwijs

Festivalreport: Smart Solutions

Leestijd Minuten

Studenten die werken aan slimme oplossingen voor vraagstukken? Dat gebeurt bij Saxion natuurlijk elke dag. Maar dat de onderzoeksresultaten, prototypes en eindproducten worden gepresenteerd op een festival? Dat is alles behalve gewoon... dat is het Smart Solutions Festival! Kijk maar even mee!

Dinsdag 19 juni stond Saxion in Enschede in het teken van het Smart Solutions Festival. In alle vroegte begon de opbouw door de Smart Solutions crew, inclusief de spierballen van de huismeesters. De festivaltent stond al snel, de foodtrucks kwamen het plein op rijden en binnen werd de Project Market in orde gemaakt. Langzaam maar zeker kwamen de Smart Solutions-studenten binnen en kon het feest beginnen!

Knappe koppen, slimme vindingen

Verspreid over vier locaties presenteerden de Smart Solutions-groepen hun slimme vindingen. Denk aan het innoveren van een betalingssysteem, nieuwe manieren van cold cases onderzoeken, een Smart Escape Room en innovatieve manier om aan schoon drinkwater te komen. Dat dus! 

Internationale samenwerking

Eén van de prachtige voorbeelden van deze editie van het Smart Solutions Festival is het project Greensource - Water A.I.D.E.D. Deze groep van studenten uit Nederland, Spanje en India heeft voor Research Group International Water Technology gewerkt aan een slimme oplossing om het gebrek aan schoon drinkwater in Zuid-Afrika aan te pakken. Het high-tech filtersysteem wordt gebruikt om opgevangen regenwater geschikt te maken voor consumptie.  Hun doel: deze slimme oplossing laten zien en daarmee awareness creëren voor het feit dat schoon water niet overal zomaar uit de kraan komt...

Het high-tech filtersysteem wordt gebruikt om opgevangen regenwater geschikt te maken voor consumptie.  Hun doel: deze slimme oplossing laten zien en daarmee awareness creëren voor het feit dat schoon water niet overal zomaar uit de kraan komt...

...mensen leven steeds meer in hun eigen bubble en met het zichtbaar maken van het toetreden van iemand anders zijn bubble word je hier op een inspirerende manier bewust van gemaakt!

Slimme mode

Een heel ander voorbeeld van een Smart Solutions is The Bubble is Back: een project van een aantal ware fashionista's die een opdracht voor een theaterproducent hebben uitgevoerd. Door middel van plastic fibers en les verlichting hebben ze kleding responsive gemaakt: zodra je het aanraakt licht de kleding op. Het verhaal achter dit idee: mensen leven steeds meer in hun eigen bubble en met het zichtbaar maken van het toetreden van iemand anders zijn bubble word je hier op een inspirerende manier bewust van gemaakt. 

Tell me more!

Je vraagt je misschien af hoe dit festival en al die slimme oplossingen tot stand zijn gekomen. Nou, dat gaan we je vertellen! Even wat achtergrondinformatie:

Bij Saxion Smart Solutions werken derde- en vierdejaarsstudenten studenten van verschillende opleidingen een half jaar lang samen aan opdrachten van onze lectoraten en het bedrijfsleven. Ze voeren in teamverband opdrachten uit, waarbij vernieuwing, creativiteit en samenwerking centraal staan. Dit onderwijs heet het Smart Solutions Semester.

De teams bestaan uit vier tot acht studenten van verschillende opleidingen. Zo heeft ieder team een unieke mix van ervaring, vaardigheden en talenten.

Vanaf studiejaar 2018-2019 doen naast onze technische opleidingen en de opleiding Ondernemerschap & Retail Management ook een aantal zorg- en economische opleidingen mee. Uiteindelijk gaan alle opleidingen meedoen aan het Smart Solutions Semester.

Meer weten?

Check saxion.nl/smartsolutions.

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Persbericht

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer

25 april 2024
Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie Studentenleven

Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie