energieneutrale-woningen
Organisatie

Hoe maken we 22 miljoen bestaande woningen energieneutraal vóór 2050?

Het lectoraat Sustainable Building Technology & Material (SBTM) van de academie Business, Building & Technology (BBT) participeert in een groot Europees project waarin het verduurzamen van bestaande woningen centraal staat. De grote vraag is: “Hoe maken we 22 miljoen bestaande woningen energieneutraal vóór 2050?”

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa: “We staan voor een enorme opgave om alle bestaande woningen in 2050 energiezuinig of zelfs helemaal energieneutraal te maken. In het huidige tempo lukt dat niet. Vandaar dat we op zoek zijn naar innovatieve methoden om de verduurzaming te versnellen en goedkoper te maken.”

Gedeputeerde Monique van Haaf voor Wonen vult aan: “Als we er in slagen een goede blauwdruk neer te zetten, hebben we een oplossing in handen voor 500.000 Overijsselse woningen, en tot 22 miljoen woningen in Noordwest-Europa. Een oplossing die naast de energietransitie ook bijdraagt aan goed en betaalbaar wonen voor onze inwoners.”

Er moeten renovatiepakketten komen waarmee oude, bestaande woningen in één keer energieneutraal kunnen worden gemaakt. Hiervoor werkt het Saxion-lectoraat SBTM samen met 13 partners uit 6 Europese landen aan een betaalbaar verduurzamingspakket naar nul-op-de-meter voor flats en rijenwoningen, gebouwd tussen 1960 en 1985. Daarvoor wordt een blauwdruk ontwikkeld voor een hightech fabriek die per jaar 15.000 renovatiepakketten kan produceren.

Onderstaand filmpje laat heel goed zien wat het project inhoudt:

Voor de aanpak is een Europese Interreg-subsidie verkregen van ruim 2 miljoen euro. De deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan verplichte cofinanciering op tafel. Het totale projectbudget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Doel is om binnen 3 jaar een blauwdruk te ontwikkelen voor een volautomatische fabriek.

Kijk voor meer informatie op North Sea Region 

Logo INDU ZERO.jpg

Smart Renovation Factory by INDU-ZERO

Smart Renovation Factory by INDU-ZERO

Website INDU-ZERO

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Twentse samenwerking ‘Bouwen aan Human Capital’ moet verduurzaming Nederlandse woningbouw versnellen

13 april 2023
Christian Struck (fotografie Robin Kamphuis) Onderzoek

Christian Struck geïnstalleerd als lector SBT: ‘We moeten alles op alles zetten om de opwarming van de aarde te temperen’

04 april 2023
Functioneel hout Organisatie

Functioneel hout als toekomstbestendig bouwmateriaal: Saxion en Gooskens Hout intensiveren samenwerking met betrekking tot onderzoek en innovatie