Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Corporate

Column: Nationale Week Zonder Vlees

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Fatma Yilmaz Leestijd Minuten

Wist je dat? Als je als volwassene voor een week geen vlees eet dan bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Afgelopen week heb ik meegedaan aan de Nationale Week Zonder Vlees. Hoe is het mij bevallen? En zou ik vlees (en vis) (voor de rest van mijn leven) kunnen laten liggen? Je leest het in dit column.

Volgens Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees, is elke dag vlees niet meer van deze tijd. Ze wil graag een flexitarisch eetpatroon promoten waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische gerechten. ‘’Het is een kleine moeite met een onvoorspelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Met elke week een dagje zonder vlees maken we samen het verschil voor de toekomst van onze planeet.’’

Veganisme

Twee jaar geleden werd ik, door een documentaire op Netflix, bewust gemaakt van de gevolgen die de vleesindustrie heeft op de dieren, het milieu en de gezondheid. Ik ben mij toen gaan verdiepen in het veganisme, omdat ik bewuster, duurzamer en gezonder wilde leven. Ik ben toen de Vegan Challenge van 30 dagen aangegaan.

The vegan experience

Veganistisch leven vond ik een hele ervaring. De wereld ging letterlijk (maar ook figuurlijk) voor mij open. Het grote scala aan (lekkere!) vlees- en zuivelvervangers had ik niet verwacht. Op het internet leerde ik mensen kennen die erg behulpzaam waren en die dezelfde waarden als ik hebben. Ook ben je continu op zoek naar vegan recepten en word je bewuster van de redenen waarom veganisme onze planeet op lange termijn kan verbeteren.

De inhoud van mijn koelkast werd omgegooid. Je staat langer in de supermarkt om de ingrediëntenlijsten af te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat in sommige chips ook melk is verwerkt? En dat bananenchips niet vegan is omdat er bijenhoning op zit?

Ik merkte significant lichamelijk verschil. Ik had geen last meer van opgeblazen gevoel, voelde mij gezonder en zat lekkerder in mijn vel.

Het enige nadeel dat ik ervaarde is dat men in het begin niet veel begrip had voor mijn keuze. Na een aantal keren duidelijk te hebben aangegeven waarom ik deze challenge ben aangegaan werd er beter mee om gegaan.

Het veganisme was mij uiteindelijk te hoog gegrepen. Ik kwam erachter dat ik goed zonder dierenvlees kan, maar een voedingspatroon zonder zuivel vond ik moeilijk. Ik houd te veel van kaas.

Week zonder vlees

Ik ben deze uitdaging aangegaan om te zien of het vegetarisme beter bij mij past, aangezien ik niet zonder zuivel kan. Vis eet ik niet vaak, dus mijn focus lag voornamelijk op het niet-eten van vlees.

De afgelopen week had ik twee momenten waarop ik het even lastig had. Mijn moeder had mij voor het avondeten uitgenodigd. Ik rook meteen dat ze vlees had bereid, waardoor ik even dacht om het experiment af te breken. Uiteindelijk heb ik het vlees laten staan.

Het tweede moment was toen ik uit eten ging. Ik vond het jammer om in het restaurant voor een vegetarisch gerecht te gaan, daarom heb ik gekozen voor een curry met pangafilet (vis), in plaats van vlees.

Thuis eten gaat mij makkelijk af, maar op het moment dat ik buitenshuis eet wordt het lastig. Ik kom snel in de verleiding om voor vlees te kiezen. Ik houd van vlees, maar wil proberen vaker voor vegetarische gerechten te kiezen.

Mijn hoogtepunt was mijn bezoek bij de McDonalds. Ik werd enorm verrast door de Veggie McChicken burger. Ik ben nog terug gelopen om te informeren of de burger wel écht vegetarisch is, omdat het zo erg naar kip smaakte. Het was inderdaad een échte Veggie McChicken burger, haha. Ik vond het echt verrassend dat een vegetarische burger net zo lekker kan zijn als een normale burger. Je weet dus wat je te doen staat bij je volgende McDonalds bezoek! ;)

Conclusie

Mijn vegan challenge verliep niet vlekkeloos, maar er kwam wel onwijs veel bewustwording. De week zonder vlees ging mij beter af, omdat ik nog wel zuivel kon nuttigen. Dat zorgde er voor dat ik veel producten nog wel kon blijven eten. Ik hoefde dus niet de hele inhoud van mijn koelkast te veranderen.

Ook heeft deze ervaring mij bewuster gemaakt. Ik merk dat ik er nog niet klaar voor ben om dierenvlees helemaal op te geven. Ik wil wel proberen om thuis minder vlees te bereiden. Buitenshuis sta ik mijzelf toe om nog wel voor vlees of vis te kiezen. Tót dat er een moment komt dat ik helemaal geen behoefte meer heb aan dierenvlees (en wellicht zuivel).

Doe jij volgend jaar mee aan de Nationale Week Zonder Vlees?

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'

Fatma Yilmaz

Fatma Yilmaz is drie jaar geleden gestopt met de opleiding International Human Resource Management omdat ze een burn-out kreeg. Tegenwoordig is ze met veel plezier als social media editor werkzaam bij de Dienst Marketing en Communicatie. In haar vrije tijd leest, schrijft en filosofeert ze graag over het leven en probeert ze taboes te doorbreken.

Gerelateerde artikelen

Pabo-student met laptop - lerarenopleiding basisonderwijs studie Saxion Corporate

Toetsen tijdens een ‘lockdown’, #hoedan?

31 maart 2020
Heracles voetbal Organisatie

Blog: Saxion en Heracles Almelo innoveren

22 januari 2020
Fatma Corporate

Column: #OPGEBRAND (3)