1 miljoen subsidie voor project Heart-on-a-Chip
Organisatie

1 miljoen subsidie voor project Heart-on-a-Chip

Leestijd Minuten

Het Duits-Nederlandse consortium “Quickstep”, waar het Saxion lectoraat NanoBio onderdeel van is, ontvangt ongeveer 1 miljoen euro financiering voor de ontwikkeling van een geautomatiseerd testplatform voor atriale fibrillatie (één van de meest voorkomende hartritmestoornissen). Het doel is de ontwikkeling van een compact device voor tests op hartspiercellen, dit door middel van organ-on-a-chip technologie.

Revolutie in hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. In veel gevallen is harttransplantatie de enige manier om levens te redden. Nieuwe bevindingen over genetische factoren van hartziekten wijzen er echter op dat veel van deze ernstig zieke patiënten ook kunnen worden geholpen door medicatie met doelspecifieke therapieën. Organ-on-a-chip-technologie, waarbij primaire menselijke cellen worden gekweekt in microfluïdische systemen, belooft een revolutie teweeg te brengen in het testen van farmaceutische geneesmiddelen op hartziekten, maar up-to-date zijn nog niet geschikt voor grootschalige toepassing in de markt als gevolg van technologische hindernissen. Het consortium probeert nu deze uitdaging aan te gaan en een screeningplatform te ontwikkelen dat is afgestemd op de behoeften van de farmaceutische industrie.

Samenwerking partners

Het testplatform (methode en apparaat) moet in dit project worden ontwikkeld onder leiding van Ionovation GmbH (DE) in samenwerking met projectpartners Saxion en Micronit Microtechnologies (beide NL) op het gebied van microfluidics, LocSense (NL) in spectroscopie voor organs-on-chip, Westfälische Wilhelms-universiteit, Biomedisch Technologiecentrum (DE) in kwantitatieve digitale holografische fasecontrastmicroscopie voor hoge resolutie 3D-visualisatie van celclusters, Kapelan Bio-Imaging (DE) in softwareontwikkeling, Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam (NL) in de fysiologie van hartaandoeningen en TU Ilmenau (DE) en BianoGMP (DE) in genetische hulpmiddelen en hun implementatie in bioreactoren.

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Persbericht

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer

25 april 2024
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie Studentenleven

Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie