Rafika
Ondernemerschap

Rafika heeft dé oplossing voor het probleem dat veel vrouwen elke dag hebben

Rafika Ilkince is bezig aan het derde jaar van de opleiding Fashion and Textile Technologies en volgt de minor Startup Ondernemer. Zij bedacht een manier om het wat-moet-ik-aan-dilemma voor vrouwen op te lossen én het vele afval tegen te gaan in de textielindustrie: een modulaire jurk.

Hoi Rafika! Een modulaire jurk, wat is dat precies?

“Dat is een basisjurk die je naar wens kunt veranderen met onderdelen  in verschillende vormen en kleuren: een topje, het rokdeel, de mouwen and so on. Deze kun je dan aan de jurk ritsen en er weer af halen. Mijn inspiratie is the little black dress, die in de Audrey Hepburn-tijd helemaal in was. Dat is nog steeds het reddende zwarte jurkje dat alle vrouwen wel in de kast hebben hangen. Ik heb eigenlijk een oogje op dat plekje.”

Toe maar! Hoe kwam je op dat idee?

“Veel vrouwen op de wereld, waaronder ik, lopen elke dag tegen hetzelfde probleem aan: wat trek ik aan? We kunnen echt urenlang voor onze kast staan. We blijven steeds maar nieuwe kledingstukken kopen om combinaties te kunnen maken en dat heeft grote gevolgen voor het milieu: er worden steeds volledige kledingstukken geproduceerd en dat zorgt voor heel veel afval. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik móest hier iets op verzinnen. Op een gegeven moment stond ik weer voor mijn kledingkast, was ik ondertussen mijn haren aan het doen en wist ik het opeens. Ik zou het gewoon geweldig vinden als er zoiets op de markt was: een mooie stof, goede pasvorm en dan kun je ‘m ook nog customizen.”

Hoe belangrijk is dat duurzame aspect voor jou?

“Heel belangrijk. Mijn doel is om een rem te zetten op de snelle kledingindustrie. Van die galajurk die je normaal gesproken maar één keer draagt, kun je met mijn concept weer van alles maken. Mensen moeten niet steeds nieuwe kledingstukken kopen en deze dan na één keer dragen weer weggooien. Sommige kledingstukken ziet het daglicht niet eens. Dat is gewoon zonde. We moeten met z’n allen bewuster en gerichter kledingstukken kopen. Dat hoop ik met mijn idee te bereiken.”

Hoever ben je inmiddels met je onderneming?

“Ik ben met verschillende prototypen bezig. Die maak ik helemaal zelf. Ik heb een mbo-opleiding Specialist Mode/Maatkleding gedaan en heb destijds al een eigen afstudeercollectie gemaakt, dus ik heb het in mijn vingers. Ik heb thuis een naaimachine en vind het hartstikke leuk om te doen. Ik zit inmiddels in het derde jaar van de opleiding Fashion and Textiles Technologies en dat is een mooie aanvulling op mijn vorige studie. Verder ben ik eigenlijk best nog wel zoekende. Ik probeer groothandelaren te bereiken en heb zelf al gesproken met enkele producenten, waaronder YKK-ritsen. Dat is een van de grootste producenten van ritssluitingen. Ik probeer mijn eigen weg te vinden.”

Dat wil ik ook. Dat mensen het een kwalitatief goede jurk vinden en dat ze dan zeggen: dat is een Rafika, dat is vanzelfsprekend.

Rafika Ilkince, student van de opleiding Fashion and Textile Technologies en de minor Startup Ondernemer

Heb je al een pakkende naam voor de jurk?

“Ik noem het Rafika, the modular dress. Ik krijg meestal complimenten over mijn naam: dat hij zo uniek is en dat ze het voor het eerst horen. Dus ik dacht: waarom niet? Ik werk nu voor Dyson en daarover zeggen mensen vaak: dit is een echte Dyson. Dat wil ik ook voor mijn product. Dat mensen het een kwalitatief goede jurk vinden en dat ze dan zeggen: dat is een Rafika, dat is vanzelfsprekend.”

Was je eigenlijk altijd al zo ondernemend?

“Ja, dat verkopen zit er bij mij al in sinds de basisschool. Ik weet nog dat we postzegels moesten verkopen voor het goede doel en dat ik dat hartstikke leuk vond. Ik zag het steeds weer als een uitdaging om de beste van de groep te zijn. Dat had ik ook toen ik mijn eerste bijbaantjes kreeg. Als ik dan een product kon vertegenwoordigen, verdiepte ik me daar helemaal in en vond ik het ook echt leuk om klanten te overtuigen van hoe goed het product wel niet was. Verkopen zit echt in mijn bloed. Sinds mijn mbo-opleiding roep ik al dat ik voor mezelf wil beginnen. Toen ik me aan het einde van vorig schooljaar moest oriënteren op een minor zag ik Startup Ondernemer en dacht ik: waarom niet? Het is eigenlijk een vervroegde kans voor mij.”

Wat heb je tot nu toe gehad aan deze minor?

“We krijgen continu workshops van specialisten: mensen met vakkennis en heel veel ervaring. Het is een iteratief proces: je past je idee steeds weer aan. Je krijgt allerlei dingen mee en maakt dan de afweging: wat pas ik toe? Het is super leerzaam om hier onderdeel van te zijn. Ik kan veel leren van mijn docent Martijn Derkzen en mijn coach Edith Bouwhuis. Ik hoor continu nieuwe dingen.”

Wanneer kan men de jurk daadwerkelijk kopen?

“Ik ben bezig met een website en heb inmiddels al een coming soon-pagina en een e-mailadres aangemaakt. Ik ben nog op zoek naar de eerste klanten. Ik wil graag minimaal vijf jurken verkopen vóór 12 juli, als de minor officieel is afgelopen. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor melden via info@rafika.nl. Ik ga nu echt proberen mijn jurk op de markt te zetten en zo snel mogelijk kilometers te maken!”

"Het is een uniek concept en ik denk dat er heel veel potentie in zit"

Tijdens het interview wordt Rafika bijgestaan door Martijn Derkzen, docent van de minor Startup Ondernemer. Hij is enthousiast over Rafika en haar innovatieve idee. 

“Rafika is iemand die ontzettend ondernemend is en er echt voor wil gaan om dit naar de markt te brengen. Het is een uniek concept en ik denk dat er heel veel potentie in zit. Rafika heeft hele grote stappen gemaakt en als ze dat blijft doen, zal ze binnen een paar jaar een succesvolle onderneming runnen.”

“Ze is wel nog heel erg bescheiden,” aldus Derkzen. “En dat proberen we voorzichtig te doorbreken. Het feit dat ze mij vroeg om bij het interview aan te sluiten, laat ook zien dat zij aan zichzelf twijfelt: ben ik wel goed genoeg? Maar dat ben je,” wendt hij zich richting Rafika. “Je moet nog meer in jezelf gaan geloven. Je komt er wel. Het hoeft nog niet af te zijn. Je bent nog in ontwikkeling en dit artikel is een extra mooie waardering voor de stappen die je maakt.”

Derkzen haalt veel plezier uit het begeleiden van ondernemende studenten als Rafika. “Dit soort dingen geeft mij tien keer zoveel energie als een fictieve opdracht die uitgevoerd moet worden,” vertelt hij. “Het geeft mij een ontzettende drive om dit voor studenten te blijven doen.”

Ontdek jouw beroep van de toekomst op onze open dag!

Meld je aan!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Zeynep.jpg Ondernemerschap

Hoe een klein meisje bij de kledingmaker de basis legde voor Zeynep haar onderneming

09 januari 2023
Studeren en ondernemen: ‘Ik wil een pionier zijn op weg naar een afvalvrije toekomst’ Ondernemerschap

Studeren en ondernemen: ‘Ik wil een pionier zijn op weg naar een afvalvrije toekomst’

09 mei 2018
Noa Lohuis en Babet Jansen Ondernemerschap

Hoe Noa en Babet hun passie voor hospitality bundelden: ‘We dachten: dit kunnen wij ook!’