Blockchain.jpg
Organisatie

Lectoraat Blockchain bij het Smart Solutions Festival en in ScienceGuide

Leestijd Minuten

Bij het afgelopen Smart Solutions Festival van 14 juni hadden twee vertegenwoordigers van het Blockchain lectoraat hun onderzoeken gepresenteerd in smart talks: Kees Tesselhof en Chhay Lin Lim.

Kees Tesselhof sprak over de complexiteit van de implementatie van Blockchain toepassingen en daagde het publiek uit om in een interactieve sessie mee te denken wat de randvoorwaarden zijn om een Blockchain te implementeren.

Chhay Lin Lim gaf een smart talk over de filosofie en ethiek achter Blockchain. De opzet van de talk is vierledig:

  • Eerst wordt er betoogd dat het belangrijk is om de originele filosofie achter Blockchain te begrijpen als wij willen weten wat de essentie van Blockchain is en welke typen applicaties wij in de toekomst kunnen verwachten;
  • Dan wordt er beschreven wat deze filosofie – Crypto-anarchisme en Cypherpunk – is;
  • Vervolgens wordt de werking van de Bitcoin Blockchain uitgelegd en worden er parallellen getrokken tussen de Blockchain techniek en het Crypto-anarchistische gedachtegoed;
  • Er wordt geconcludeerd dat Blockchain in essentie gaat om decentralisatie van macht en daardoor een sociale, politieke en economische revolutie is en niet slechts een technologische. Dit zien wij terug in de ontwikkeling van nieuwe applicaties waarbij er geen centraal beslissingspunt is. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook applicatie zonder Facebook CEO, een investeringsfonds zonder één fonds manager of de Bitcoin zonder Bitcoin bedrijf.

Hierna ging Chhay Lin Lim in discussie met Willeke Slingerland – lector Overheid, Markt en Samenleving – om verbinding te zoeken tussen Blockchain en de noodzaak om een kennisplatform in het door oorlog verscheurde Yemen te ontwikkelen.

Je kunt de smart talk terugkijken 

Daarnaast is de transcript en de powerpoint presentatie gepubliceerd op Notes On Liberty, een internationaal consortium van academici die schrijven over het belang van vrijheid. Deze kun je hier terugvinden.

Scienceguide

Tot slot heeft ScienceGuide een artikel geplaatst over het Smart Solutions Festival met daarin ook veel aandacht voor de presentatie van Chhay Lin Lim. Dat artikel is hier terug te lezen.

Mocht je meer willen weten over Blockchain enof de filosofie erachter, voel je dan vrij om contact te zoeken met het Saxion Blockchain lectoraat.

chhay.png

Chhay Lin Lim

Docent/onderzoeker

0880196282 LinkedIn
Willeke Slingerland

Mr. dr. Willeke Slingerland

Lector

Profiel LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Jan Veuger Onderzoek

Saxion ontvangt subsidie voor onderzoek naar inzet Blockchain bij afvalbeheer

4 september 2020
Blockchain Challenge Deventer 2020 Saxion (Evert van de Worp) Studentenleven

Studententeam VehGro wint spannende Blockchain Challenge

20 januari 2020
Blockchain Challenge Saxion Deventer 2020 (Evert van de Worp) Onderwijs

Terugblik: Saxion Blockchain Week 2020