Done.jpg
Organisatie

Een meetlat voor wat een drone mag

Leestijd Minuten

Pakketjes bezorgen, gebouwen inspecteren, boerenland op de vierkante meter nauwkeurig bemesten. Drones geven ons veel nieuwe mogelijkheden. De invloed reikt tot in de kunstwereld. De mogelijkheden zijn groot, het gebruik groeit stormachtig.

Onder de naam Space53 is het voormalige vliegveld Twente omgedoopt tot Nederlandse testlocatie voor drones.  Space53 is een erg geschikte locatie om in een afgeschermde omgeving te experimenteren en testen, zonder veiligheidsricio’s, juridische belemmeringen of overlast voor omwonenden.

Saxion en Universiteit Twente zijn betrokken bij het gelijknamige project Space53. Niet zozeer om nieuwe technieken te bedenken en drones te testen, maar om een instrumentarium te ontwikkelen waarmee in een vroeg stadium technologische, maar vooral ook maatschappelijke knelpunten kunnen worden gesignaleerd Het gaat hierbij om juridische knelpunten, ethische vraagstukken, sociale gevolgen, acceptatie van dronetoepassingen door burgers en niet onbelangrijk: de economische levensvatbaarheid.

Voor elk van deze aspecten wordt een ‘readiness tool’ ontwikkeld, een meetlat waarlangs de drone en zijn technologie gelegd kan worden, om te bepalen wat de ‘readiness’ op dit aspect is. Deze tools moeten een advies opleveren, waarmee niet alleen dronebouwers en softwareontwikkelaars, maar ook andere stakeholders uit de voeten kunnen.

De lectoraten Smart Cities en Product Design van Saxion en de vakgroep Product Design van de UT ontwikkelen samen de ‘social readiness tool’. Bij deze tool staat het betrekken van álle stakeholders voorop: ontwikkelaars, gebruikers, overheden én de samenleving. Vanuit het perspectief van deze stakeholders brengt de tool nut, noodzaak en risico’s in kaart. Is het doel van de drone voor inwoners helder? Hoeveel geluid maakt de drone? Zijn er zorgen over privacy? Wat doet een drone die pakketjes bezorgt met de werkgelegenheid? In lijn met het doel van de toolbox als geheel stimuleert de social readiness tool ontwikkelaars in het denken over de ontwerp- en acceptatieaspecten en of de toepassing klaar is voor de volgende fase.

Dit onderzoek sluit naadloos aan bij de onderzoekslijn van het lectoraat Smart Cities, waarin met behulp van een sociotechnische aanpak waardevolle en acceptabele toepassingen worden ontwikkeld voor steden en regio’s. De tools die in dit project worden ontwikkeld zijn waardevolle instrumenten niet alleen voor dronetoepassingen, maar ook voor andere toepassingen in de smart city. 

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Duurzaamheid in Beeld: Een datavisualisatie voor groenere tuinen

05 oktober 2023
Omgeving en data Organisatie

GROUNDED: Het onzichtbare toepasbaar maken

30 januari 2023
Slotconferentie.jpg Organisatie

Het eind van project Netmobiel maar het startschot voor Mobility-as-a-Service in de Achterhoek