blockchain
Corporate

Studium Generale: blockchain, democratie en het Inscience Festival

Leestijd Minuten

Studium Generale is een programma binnen Saxion, dat een podium biedt voor activiteiten op het snijvlak van beroep, wetenschap, kunst-cultuur en maatschappij. Elk kwartiel zijn er debatten, lezingen, powertalks, interviews, praatdiners en talkshows over allerlei brandende kwesties. Ook in de maanden november en december staat er weer het nodige op het programma.

Laat je tijdens de Engels gesproken film Food Evolution meevoeren langs de bananenboerderijen in Oeganda en de maïsvelden van Iowa en zie welke voedselgerelateerde uitdagingen we wereldwijd tegenkomen en welke misvattingen daarbij horen. Saxion-lector Bastienne Bernasco neemt je tijdens de inleiding en het nagesprek mee in het debat rondom genetisch gemodificeerd voedsel, dat gekenmerkt wordt door angst, wantrouwen en verwarring.

Twee dagen later draait de film Who Will Write Our History. Deze film vertelt het verhaal van Emanuel Ringelblum en zijn geheime Holocaust-archief, dat dertigduizend pagina’s omvat met verhalen, foto’s en posters. Ook hier wordt er ingeleid en nagesproken onder leiding van een Saxion-lector, te weten Roel Rietberg van de minor Algemene Ontwikkeling – Geschiedenis.

Tijdens deze talkshow, die geleid wordt door Thomas Bollen (onderzoeksjournalist Follow the Money), bespreken Jan Veuger (Saxion-lector Blockchain), Jolanda ter Maten (EU Blockchain Strategic Innovation Advisor), Niek Horstman (Saxion-student en bitcoin-ondernemer) en Chhay Lin Lim (Saxion-onderzoeker en crypto-anarchist) wat de kracht maar ook de zwakte is van de blockchaintechnologie binnen de hedendaagse economie. Denk en praat mee over de impact van blockchain!

Een week later leidt Thomas Bollen wederom een talkshow over de blockchaintechnologie. Dit keer zijn te gast Remco Spitshoven (lector Maatschappelijke Veiligheid), Jan-Herm Lenters (recherche politie Oost-Nederland) en Elco Haspels (Cointel B.V.) en praten zij over de voors en tegens van de verschillende bitcoinapplicaties. Hoe kun je bijvoorbeeld als individu het zelfbeschikkingsrecht houden over je gegevens? Luister en geef je mening over de oplossingen en problemen die de bitcointechnologie teweegbrengt met betrekking tot maatschappelijke veiligheid!

Democratieën over de hele wereld staan onder druk. Tijdens deze interactieve sessie nemen Lucas de Man, Niels Kuiters en Saar Vandenberghe (Stichting Nieuwe Helden) je mee in hun onderzoek naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van de democratie. Geniet van een hapje en een drankje en laat je inspireren door theater, muziek en een open dialoog!

Gerelateerde artikelen

P1055661 (1).jpg Corporate

Onafhankelijk platform SaxNow live: ‘Kritisch, maar ook vermaak’

16 september 2020
Amerikaanse vlag Election 2020 Event

Studium Generale: Amerikaanse Presidentsverkiezingen 2020 met De Kiesmannen

20 oktober 2020 Deventer Handelskade
Jan Veuger Onderzoek

Saxion ontvangt subsidie voor onderzoek naar inzet Blockchain bij afvalbeheer