Loderus
Studentenleven

‘Juist als je ergens iets van vindt, moet je je laten horen’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Komend studiejaar zijn er weer verkiezingen voor de Centrale Medezeggenschapsraad en ook voorzitter Martijn Loderus stelt zich weer verkiesbaar. De tweedejaarsstudent Sociaal-Juridische Dienstverlening leert veel van zijn voorzitterschap en vindt het belangrijk zijn stem te laten horen. “Als ik ergens iets van vind, hoor je dat wel. Dat zat er al jong ingebakken.”

Centrale Medezeggenschapsraad

Dankzij de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR kun je als student of medewerker meepraten over de besluitvorming bij Saxion. De raad bestaat uit twaalf medewerkers en twaalf studenten, die om de twee jaar worden gekozen. Zij mogen over alles bij Saxion hun mening geven. De CMR kan voorstellen indienen bij het College van Bestuur en heeft daarnaast ook instemmings- en adviesrecht op beleidsplannen.

Hoi Martijn, je bent nu anderhalf jaar voorzitter van de CMR. Hoe gaat dat?

“Ja, goed. Het is soms even wennen aan bepaalde dingen. Ik ben natuurlijk geen medewerker, dus programma’s als Youforce, waar Saxion-medewerkers van alles in regelen, ken ik bijvoorbeeld niet. Maar daar kun je je natuurlijk over inlezen, dus dat gaat verder allemaal prima.”

Hoe ben je bij de CMR terecht gekomen?

“Ik heb eerder in het bestuur gezeten van een studievereniging en dat vond ik altijd al leuk om te doen. Een bestuursgenoot zat toen in de CMR en dat leek me wel leuk. Toen zij ging stoppen, wist ik dat er een plek vrijkwam en ben ik toegetreden als lid. Na een goed halfjaar ben ik tot voorzitter gekozen.”

Is het goed te combineren met je studie?

“Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening en ik word elke woensdag vrijgeroosterd. Het merendeel van de vergaderingen is ook op woensdagmiddag. Ik gebruik dan vaak de ochtend om me voor te bereiden op de vergadering en als ik op andere momenten in de week ook nog tijd vind, ga ik met de stukken bezig. De combinatie is eigenlijk prima te doen.”

Het komt niet heel vaak voor dat een student voorzitter is van de CMR. Hoe is dat voor jou?

“Toevallig was de vorige voorzitter ook een student. Maar zoals ik al zei is het als student soms lastig om je bepaalde medewerkerszaken eigen te maken. Maar dat zal andersom voor een medewerker ook gelden wat betreft studentzaken. Gelukkig zitten we met z’n vieren in het dagelijks bestuur en is de vice-voorzitter een medewerker. We kunnen dus goed met elkaar sparren.”

Je hebt ook al in het KOSS-bestuur gezeten. Waarom past een bestuursfunctie zo goed bij jou?

“Ik vind dat gewoon prachtig. Als student vind je altijd een hoop en als er dan de mogelijkheid is om mee te denken, zie je vaak dat de animo terugloopt. Juist als je ergens iets van vindt, moet je van je laten horen. Anders schiet het niet op.”

Heb je dat altijd al gehad?

“Ik ben wel altijd iemand geweest van: als ik ergens iets van vind, hoor je dat wel. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Dat zat er al jong ingebakken.”

Student Martijn Loderus over het voorzitterschap van de Centrale Medezeggenschapsraad

Je gaat je volgend jaar wederom verkiesbaar stellen. Waarom is het voorzitterschap voor jou persoonlijk zo waardevol?

“Het is hartstikke leuk en je leert er gewoon ontzettend veel van. Ik lees allerlei beleidsstukken die je als student natuurlijk nooit in zou kunnen zien. Het is goed voor mijn algemene ontwikkeling en ook voor m’n opleiding is het relevant. Dus dat is mooi meegenomen.”

Je zou het dus andere studenten ook kunnen aanraden?

“Ja, er komen komend studiejaar nieuwe verkiezingen aan. Het zou dus mooi zijn als zoveel mogelijk studenten en medewerkers zich verkiesbaar stellen.”

Heb je zelf nog iets dat je echt wil veranderen?

“Natuurlijk heb je je eigen stokpaardjes, maar je zit daar natuurlijk niet voor jezelf. Je zit daar voor de achterban die jou heeft gekozen. Als er bepaalde onderwerpen zijn die niet goed lopen en anders moeten, zijn dat wel dingen die je meeneemt.”

Waar is de CMR momenteel veel mee bezig?

“We hebben een hoop dingen in het vizier. Bijvoorbeeld het model Onderwijs- en Examenregeling (OER). Dat is de basis voor het onderwijs en iets dat de student echt raakt. Dat gaat je direct aan. Dat zijn wel dingen waar je extra scherp op bent en altijd in het vizier hebt. Verder passeren heel veel onderwerpen de revue. Komende woensdag bespreken we het studentenstatuut. Daarin staan de rechten en plichten van de student. De eventuele wijzigingen daarin zijn dingen waar wij op moeten letten, want die kunnen ingrijpende gevolgen hebben.”

Zorgde het coronavirus nog voor extra gespreksonderwerpen bij de CMR?

“Het begint nu natuurlijk weer iets minder te worden, maar eerder hadden we het er veel over. Zeker toen het fysieke onderwijs stopte. Dan heb je wel gesprekken met het College van Bestuur over hoe het een en ander wordt vormgegeven. Bijvoorbeeld wat er met het bindend studieadvies moest gebeuren. Daar hebben we het zeker over gehad.”

Wat is je ambitie als je straks je opleiding hebt afgerond?

“Dat vind ik lastig om te zeggen. In eerste instantie focus ik me op het afmaken van mijn studie en de CMR. Welke kant ik daarna op ga, is meer iets voor het laatste jaar. Ik kan nu wel zeggen dat ik me op iets ga toespitsen, maar dan ben ik bang dat ik dingen mis door de tunnelvisie. En dat zou zonde zijn.”

Wil jij ook in de medezeggenschapsraad?

Lees hier meer!
Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.