Kan ik geld lenen voor een deeltijdstudie?
Onderwijs

Kan ik geld lenen voor een deeltijdstudie?

Maikel Boelema
Maikel Boelema Leestijd Minuten

Wil jij binnenkort starten met een deeltijdopleiding, maar zit je met de financiering in je maag en vraag jij je af of jij geld kunt lenen voor een deeltijdstudie? Dankzij het ‘Levenlanglerenkrediet’ kun jij onder bepaalde voorwaarden geld lenen. Wat het ‘Levenlanglerenkrediet’ is en waar jij aan moet voldoen om er voor in aanmerking te komen, vertellen wij jou in dit artikel!

Waar moet ik aan voldoen om geld te kunnen lenen via een 'Levenlanglerenkrediet'?

Om geld te kunnen lenen voor een deeltijdstudie via het ‘Levenlanglerenkrediet’ moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Welke dit zijn vertellen wij jou hieronder:

  • Je gaat starten of bent bezig met een erkende deeltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit (ook modulair onderwijs). 
  • Je bent jonger dan 56 jaar.
  • Jouw collegegeld of lesgeld wordt niet volledig vergoed door een andere persoon of instantie, bijvoorbeeld jouw werkgever.

Wil jij direct zien of jij in aanmerking komt voor het ‘Levenlanglerenkrediet’? Doe dan de test op de website van DUO.

Starten met een deeltijdstudie: wat kan ik maximaal lenen?

Jouw maximale leenbedrag voor een deeltijdstudie kan nooit meer zijn dan het bedrag dat jij aan college- of lesgeld moet betalen. Studieboeken, andere studiematerialen of reis– en verblijfkosten vallen hier niet onder. Voor het studiejaar 2020-2021 is het maximumbedrag voor hbo en universiteit € 10.715,-.

Om in aanmerking te komen voor een lening moet je de Verklaring collegegeld/lesgeld laten invullen door Saxion en deze meesturen met jouw aanvraag.

Hoeveel kan ik lenen als iemand anders een deel van mijn college- of lesgeld betaald?

Betaalt iemand anders een deel van jouw college- of lesgeld? Dan gaat dit af van het bedrag dat jij maximaal kunt lenen. Als het volledig wordt betaald, heb jij geen recht om geld te lenen voor jouw deeltijdstudie via het ‘Levenlanglerenkrediet’.

Wanneer wordt de lening uitbetaald?

Het bedrag dat jij leent via het ‘Levenlanglerenkrediet’ wordt aan het eind van elke maand uitbetaald. De uitbetaling is afhankelijk van de datum waarop jij hebt aangevraagd.

Moet ik de lening terugbetalen?

Wanneer jij stopt met jouw opleiding, moet jij de lening binnen 15 jaar terugbetalen. Hoeveel jij maandelijks moet terugbetalen hangt af van de hoogte van jouw schuld, de rente, jouw inkomen en het inkomen van jouw eventuele partner.

Wanneer moet ik mijn lening aanvragen?

Als jij binnenkort wilt gaan starten met een deeltijdopleiding, is het belangrijk dat jij de lening aanvraagt voordat jouw studie van start gaat. Vraag jij de lening pas halverwege het studiejaar aan, dan ontvang jij pas vanaf dat moment het geld.

Ben jij van plan om een of meerdere modules te gaan volgen? Doe dan de aanvraag voordat de module start. Start jouw module nog dit studiejaar? Dan kun jij de lening aanvragen zolang jij bent ingeschreven voor deze module. 

Hoe vraag ik de lening aan?

Ben jij geïnteresseerd in een lening via het ‘Levenlanglerenkrediet’ zodat jij binnenkort kunt starten met de deeltijdopleiding van jouw dromen? Aarzel dan niet en vraag jouw lening aan via de website van DUO.

Ben jij benieuwd welke financieringsmogelijkheden er nog meer zijn voor jouw deeltijdstudie? Lees op onze speciale pagina alles wat je moet weten over een financiering voor een deeltijdstudie.

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Maikel Boelema

Maikel Boelema

Maikel is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion en schrijft artikelen voor de Saxion-kanalen. Het creëren van inspirerende content is zijn passie. Naast zijn werk vind je hem op het voetbalveld of op reis ergens ter wereld. Zijn motto? Pluk de dag: live today, dream about tomorrow.

Gerelateerde artikelen

Saxion_72649.jpg Open avond

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een (online) open avond?

02 september 2022
Hoe vind ik een deeltijdopleiding die bij me past? Onderwijs

Hoe vind ik een deeltijdopleiding die bij me past? 

01 februari 2022
Een carrièreswitch maken: waar begin je? Onderwijs

Een carrièreswitch maken: waar begin je?