Lutz Siemer
Onderzoek

Onderzoeker Lutz Siemer promoveert op behandelmethode voor stoppen met roken

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Het is weer januari en dat betekent dat veel mensen beginnen aan hun goede voornemens. Stoppen met roken is daar vaak één van en inmiddels zijn er talloze behandelingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen. Docent/onderzoeker Lutz Siemer van de Academie Mens en Maatschappij promoveerde in december op zijn onderzoek naar een deels online behandelmethode voor het stoppen met roken en zag de resultaten van die behandeling tegenvallen. “Face to face krijg je een heel andere dynamiek.”

Hoi Lutz, waar ging je onderzoek precies over?

“Ik heb onderzoek gedaan naar een nieuwe behandeling van het MST, die deels online en deels face-to-face plaatsvindt en moet helpen bij het stoppen met roken. De polikliniek ‘Stoppen met roken’ heeft vier mensen die opgeleid zijn om de al bestaande face-to-face behandeling uit te voeren en met hen heb ik deze blended methode onderzocht. Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken hoeveel mensen vroegtijdig stopten met deze behandeling.”

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

“De behandeling werkte niet zo goed als we verwachtten. We hadden verwacht dat deze blended behandeling in ieder geval gelijkwaardig zou zijn aan de face to face behandeling, omdat het in coronatijd misschien fijn is om zoiets digitaal te doen en mensen minder tijd kwijt zouden zijn. Maar zo was het niet. Er zijn juist veel minder mensen die de behandeling hebben afgerond en zijn gestopt met roken.”

Hoe komt dat?

“Een groot deel van de patiënten vond het niet leuk. Het voelde niet goed, mensen gaan toch liever naar de kliniek toe. De software was ook traag, saai en niet makkelijk te gebruiken. Mensen moesten bijvoorbeeld hun ‘rookdagboek’ per se op de pc invullen, dat kon niet op de ipad of de telefoon. Bovendien kwamen mensen naar het MST met het idee dat ze een face to face methode zouden ondergaan, maar dan kwamen wij dus met een behandeling die deels online plaatsvond. Ook daarom was het niet effectief: het lag niet in lijn er verwachting en face to face krijg je toch een heel andere dynamiek. Maar ik denk nog steeds dat het niet zo’n heel slecht idee is.”

Ik werk nu 15 jaar voor Saxion en heb daarin vooral veel lesgegeven in het doen van onderzoek. Ik vond het tijd om zelf weer eens goed onderzoek te doen.

Lutz Siemer over zijn motivatie om zijn promotieonderzoek te doen over dit onderwerp

Wat gaat er nu gebeuren met de resultaten?

“Dat is nog niet helemaal duidelijk. We hebben de trail afgerond in verband met mijn promotie. Nu doen we pas echt de analyse, los van mijn promotietraject. Er hebben ook minder patiënten meegedaan dan we dachten, dus we hebben het uiteindelijk uitgesmeerd over drie jaar. Er is dus nog geen besluit genomen, maar mijn advies zou zijn om het als optie mee te nemen voor patiënten die flexibel zijn. Bijvoorbeeld voor iemand die nog op vakantie gaat naar Afrika en daar toch zijn behandeling online wil voortzetten. Dan is het van toegevoegde waarde. Zo was er bijvoorbeeld wel een patiënt waarbij deze behandeling heel goed paste: een oudere vrouw die niet naar het ziekenhuis wilde afreizen. Voor haar was het een meerwaarde om dit thuis te doen, ook omdat ze handig was met computers. Maar van deze patiënten was er maar een klein aantal.”

Waarom ben je dit onderzoek gaan doen?

“Ik werk nu 15 jaar voor Saxion en heb daarin vooral veel lesgegeven in het doen van onderzoek. Ik vond het tijd om zelf weer eens goed onderzoek te doen. In 2013 begon het promotieprogramma van Saxion en er lag al een casus van de UT, Tactus en het MST. Daarop heb ik gesolliciteerd. Zelf heb ik nooit gerookt, maar ik heb interesse in digitalisering en heb een achtergrond als psycholoog. Die combi van het sociaalpsychologische en het technische sprak me aan.”

Waar liep je tegenaan tijdens het onderzoek?

“Wat ik ervaren heb, is dat het als buitenlander extra moeilijk was om dit te doen. Ik ben geboren in Duitsland en ben vooral aan mijn promotieonderzoek begonnen om eens écht in die Nederlandse werkcultuur te duiken. Ik zeg vaak: ik spreek Nederlands, denk Duits en schrijf Engels. Als je niet in je eigen taal werkt, moet je elke keer een beetje extra geven en altijd een bepaalde drempel over. Dat had ik niet verwacht. Omdat je alles moet vertalen, ben je in discussies elke keer een stapje te laat. Dat zorgt ervoor dat ik nu ook wel een beetje moe ben. Maar ik heb nu veel meer respect voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland of Duitsland komen.”

Hoe kijk je er uiteindelijk op terug?

“Het vraagt wel iets extra’s, naast het geven van onderwijs, al faciliteert Saxion die uren natuurlijk wel. Maar ik heb nu zeven jaar lang in de fase gezeten van elke keer weer iets nieuws, wéér een nieuwe uitdaging. Ik ben nu 52 en heb het idee dat ik een beetje rust nodig heb. Doe maar gewoon, je hoeft niet altijd aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Maar waarschijnlijk doe ik nu een half jaartje rustig en komt het gevoel alweer terug. Ik ben uiteindelijk heel blij dat dit afgerond is. Al is er uiteindelijk niet zo heel veel veranderd door mijn promotie: mijn vrouw gelooft nog steeds niet dat ik altijd gelijk heb.”

Met een nieuw jaar voor de boeg, laten we ons vanuit de Saxion Nieuwsredactie in deze januari-maand inspireren door het thema Verandering. Wil jij hulp bij het stoppen met roken? Download dan de app ‘Stopmaatje’ (Andriod, IOS), ontwikkeld door ons lectoraat Technology, Health & Care, Tactus Verslavingszorg, Medisch Spectrum Twente en Universiteit Twente.

Blended smoking cessation treatment – user experience | adherence | effectiveness

Het promotieonderzoek Blended smoking cessation treatment – user experience | adherence | effectiveness is uitgevoerd in samenwerking met de Academie Mens en Maatschappij van Saxion, de Universiteit Twente-faculteit Psychologie en Gezondheid, de ‘Stoppen met roken’-poli van het MST en Tactus Verslavingszorg.

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Marjolein den Ouden en Marloes Postel over technologie in de zorg

15 april 2024
Smart glasses in de zorg Promovendus Niek Zuidhof zegt ja 1.jpg Onderzoek

Smart glasses in de zorg? Promovendus Niek Zuidhof zegt ja

02 april 2024
Organisatie

Onderzoek samen met wijkbewoners naar sport en bewegen