Deventer Loket van Mogelijkheden.jpg
Onderwijs

Een fijnere woonomgeving: Saxion-studenten helpen inwoners van Deventer met Loket van Mogelijkheden

Een groener buurtpleintje? Samen de overlast van geparkeerde fietsen aanpakken? Wie in Deventer woont en een goed idee heeft om zijn woonomgeving te verbeteren, kan terecht bij het Loket van Mogelijkheden. Vijf Saxion-studenten van de Academie Bestuur Recht en Ruimte (ABRR) staan dit jaar aan het roer van het loket. Naast de bestaande intensieve samenwerking tussen de gemeente Deventer en Saxion krijgt het Loket van Mogelijkheden nu door de City Deal Kennis Maken een extra impuls. Deze week gaat de nieuwe website online.

“Het Loket van Mogelijkheden is er voor mensen die een idee of initiatief hebben in Deventer, maar daarmee nog niet verder zijn gekomen,” legt Robert Blankvoort (links op de groepsfoto onder dit artikel) uit. Hij is één van de betrokken tweedejaars studenten en voert samen met Joyce Roelink, David Molleman, Vivian Wiggers en Gerrieke Proper dit studiejaar de regie op het Loket. Nu het werkplan klaarligt en de website voor inwoners van de gemeente Deventer gelanceerd is, zijn de studenten druk om het Loket meer bekendheid te geven. “Het doel is om mensen tenminste één stap of connectie verder te helpen met hun initiatief, waarbij het ook hun idee blijft, zonder dat het compleet overgenomen wordt door de gemeente.”

Samenwerking hogescholen en gemeenten

Die ideeën hebben altijd betrekking op de woonomgeving, zegt docent Frank Evers. Hij is als coördinator vanuit Saxion bij het Loket van Mogelijkheden betrokken en vertelt dat deze spin-off van het StadsLAB nu een nieuwe impuls krijgt: “Het doel van de City Deal Kennis Maken-subsidieregeling van het Ministerie van OC&W is om hogescholen beter te laten samenwerken met gemeenten. We gaan nu echt een vervolgstap zetten met ons Loket. De onderwijsconcepten van Saxion passen goed bij wat de gemeente Deventer wil en wat we samen in de huidige participatiemaatschappij kunnen aanjagen. Het Loket helpt inwoners om meer verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving te nemen en daar ook de juiste ingang bij te vinden.”

“Het doel is om mensen tenminste één stap of connectie verder te helpen met hun initiatief, waarbij het ook hun idee blijft, zonder dat het compleet overgenomen wordt door de gemeente.”

Robert Blankvoort
Robert Blankvoort, één van de Saxion-studenten die het Loket van Mogelijkheden coördineert

Praktijkervaring opdoen

De studenten zijn inmiddels van start gegaan met hun eerste opdracht, vertelt Robert. “Voor Wijk- en Speeltuinvereniging De Hoven peilen we wat inwoners van Deventer wijk De Worp graag aan activiteiten rond het buurthuis willen zien.” Volgens Frank Evers is dat precies waarbij het voor de studenten om moet draaien: “Het helpt ze praktijkervaring op te doen én om juist het perspectief van bijvoorbeeld wijkbewoners te leren kennen. Wanneer de studenten zelf na hun studie aan de slag gaan bij een gemeente of een adviesbureau, blijven ze het uiteindelijk voor die doelgroep doen. Daarom is het Loket van Mogelijkheden zo’n win-win-constructie. Studenten leren ook dat ze niet in één keer alle problemen kunnen of moeten oplossen. Soms is het eerst goed om te luisteren, om samen met bewoners een schetsje te maken of om iemand met zijn idee op het juiste spoor te zetten. Het werkt twee kanten op.”

Sterke regierol

Wanneer de studenten vragen krijgen die te omvangrijk zijn, kunnen zij medestudenten inschakelen, legt Evers uit. Dat zijn in eerste instantie studenten van de opleidingen Bestuurskunde, Planologie en Stedenbouwkundig Ontwerpen. “Bewoners doorverwijzen naar het Saxion Business Point kan soms ook een geschikte oplossing zijn. We kregen in ieder geval al mooie feedback van onze landelijke subsidieverstrekker, Regieorgaan SIA. Het positieve aspect aan ons Deventer loket is dat studenten hier zelf zo’n sterke regierol spelen. Daar zijn we trots op.”

Wanneer de studenten zelf na hun studie aan de slag gaan bij een gemeente of een adviesbureau, blijven ze het uiteindelijk voor die doelgroep doen. Daarom is het Loket van Mogelijkheden zo’n win-win-constructie.

Frank Evers
Frank Evers, docent en coördinator Loket van Mogelijkheden

Aanvullende opdracht voor het StadsLAB of Smart Solutions Semester

Meike Heijenk studeerde zelf bij Saxion en kwam als Fast Forward Trainee in 2019 bij de gemeente Deventer terecht om als kartrekker voor het Loket van Mogelijkheden aan de slag te gaan. Inmiddels is ze werkzaam bij de gemeente en fungeert ze als coach en aanspreekpunt voor de studenten: “We verbinden de studenten met de Wijkmanagers of bijvoorbeeld aan een Wijk- en Speeltuinvereniging die in deze coronatijd wel wat extra advies kan gebruiken over wat er nog georganiseerd zou kunnen worden voor de omwonenden. Aansluitend kan daar bijvoorbeeld een grotere opdracht uitkomen voor het StadsLAB of voor het Smart Solution Semester van Saxion. Je kunt het Loket van Mogelijkheden zien als een eerste ‘Denktankje’ waar studenten bewoners een stap verder helpen.”

Robert is blij dat de website er is en hoopt dat veel mensen het loket weten te vinden: “We staan met ons team nog aan het begin van onze opdracht, maar ik vind het belangrijk dat inwoners met een goed idee gehoord worden, zodat hun initiatief ook écht verder komt en hun plan gerealiseerd wordt.”

Loket van Mogelijkheden

Samenwerking Gemeente Deventer en Saxion in de City Deal Kennis Maken

Gemeente Deventer en Saxion participeren samen in de City Deal Kennis Maken. Doel van dit landelijke programma is dat studenten meer betrokken worden in het oplossen van maatschappelijke opgaven van steden. Daarbij fungeert de stad als rijke leeromgeving voor studenten en fungeert het programma als vorm van kennisbenutting. Het Loket van Mogelijkheden is daar een voorbeeld van. Door landelijke financiering van de City Deal Kennis Maken krijgt het loket een impuls.

Meer informatie of contact via loketvanmogelijkheden.nl of volg Loket van Mogelijkheden via Facebook en LinkedIn.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Saxion, Universiteit Twente en ROC van Twente ondertekenen een gezamenlijk convenant Persbericht

Samen sterker: Kennisinstellingen bundelen krachten voor Centre of Expertise 'Versnelling energie- en grondstoffentransitie'!

04 april 2024
Organisatie

Landelijke Bestuurskunde Dag 2024

02 april 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’