Margo Timmer
Corporate

Wendbaar binnen Saxion: 'Ik heb me altijd kunnen blijven ontwikkelen'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Margo Timmer van de Saxion Parttime School (SPS) is inmiddels 30 jaar werkzaam bij Saxion. Destijds maakte ze de stap van het bedrijfsleven naar een kennisinstelling. Bewust. Margo's loopbaan binnen Saxion kenmerkt zich door nieuwsgierigheid, stappen zetten en steeds nieuwe wegen wagen. Haar verhaal staat centraal in het eerste deel van een tweeluik over wendbare Saxion’ers. Margo (56): “Ik zie nooit zoveel beren op de weg.”

“Het werk als intercedent bij een uitzendbureau werd me te commercieel. Begin jaren ’90 solliciteerde ik bij Saxion, dat destijds nog Rijkshogeschool IJselland heette. Nadat ik een paar maanden als frontofficemedewerker bij de Centrale Dienst aan de Louis Pasteurstraat in Deventer werkte, zei mijn leidinggevende dat ik best meer in mijn mars had. Ik schoof door naar het secretariaat. Een jaar of 25 was ik toen. Niet lang daarna vroeg de manager van Bureau Beleidsplanning of ik geen functie wilde vervullen op het gebied van PR en voorlichting. Dat leek me opnieuw een leuke stap. Dus ging ik het drukwerk van alle opleidingen coördineren en verzorgde ik redactietaken voor het Hogeschoolblad. Het maken van de lay out ging nog handmatig, met grote vellen papier. Daarnaast werkte ik voor Bureau Buitenland, waar onder andere de stagebeurzen werden beheerd. Ik genoot van het afwisselende werk, had fijne collega’s.

Van ondersteuning naar onderwijs

Die combinatiefunctie werd helaas te groot. Ik koos voor Bureau Buitenland. Steeds vaker was ik op reis, bijvoorbeeld naar Den Haag en Brussel. Maar ook mijn privéleven veranderde in die tijd. We kregen kinderen en ik wilde op zoek naar een functie waarvoor ik niet meer zo vaak onderweg was. Binnen de hogeschool liet ik, her en der, weten dat ik iets anders zocht. Tijdens mijn zwangerschapsverlof belde het hoofd van het onderwijsbureau van de toenmalige academie Hoger Maatschappelijk en Pedagogisch Onderwijs, waar de AMA en PABO bij hoorden. Ik kon aan de slag bij het informatiepunt van de opleidingen. Voor mij was dit de eerste stap naar een academie, met veel studentencontacten. Een nieuwe ervaring, waar ik veel plezier aan beleefde.

Verhuizing naar de Handelskade

Saxion was inmiddels verhuisd naar de Handelskade in Deventer. Ik zat nog maar nét in de frontoffice, toen ik de vraag kreeg of ik voor de studievoortgangsadministratie van de PABO wilde komen werken. Die extra uitdaging paste bij me. Een jaar of 10 heb ik die functie vervuld. Alle opleidingsadministraties werden gecentraliseerd en ik ging niet alleen de afwisseling in mijn werk, maar vooral het contact met studenten en docenten missen. Dus hield ik de interne vacatures in de gaten en solliciteerde ik bij Saxion Bibliotheek, dat toen nog in een samenwerkingsverband zat met het Deventer Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek."

Mijn reis door Saxion heeft me op veel leuke plekken gebracht. Zelf wil ik altijd graag iets kunnen betekenen voor anderen, klantgericht werken.

Margo Timmer portret.jpg
Margo Timmer (Saxion Parttime School), over haar loopbaan bij Saxion

Historische locatie

"Als uitleenmedewerker werkte ik zowel op de mooie historische locatie in de binnenstad als aan de balie van Saxion Bibliotheek in de hogeschool. Ik wist helemaal niets van de bibliotheekwereld, maar groeide er helemaal in. Ik vervulde verschillende functies en toen het na vijf jaar begon te kriebelen, kreeg ik de kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vanuit de bibliotheek werd Saxion Research Services op poten gezet. Onderzoeksondersteuning werd steeds belangrijker bij Saxion. Ik mocht me bezighouden met het opzetten van de backoffice en werd datasteward met een toenemend aantal inhoudelijke taken. Na een paar jaar besloot ik toch dat ik toe was aan een nieuwe werkomgeving en solliciteerde ik bij de Saxion Parttime School. Dat was vorig jaar. Als Medewerker Onderwijs Support beheer ik, samen met collega’s, onder andere de onderwijsprogramma’s en studiecontracten in verschillende systemen. Ik heb het erg naar mijn zin.

Nieuwsgierig

Eigenlijk kwamen veel functies gewoon op mijn pad. Ik houd van afwisseling, ben nieuwsgierig. Het past bij me om te denken: ‘Laten we maar gewoon beginnen.’ Ik zie nooit zoveel beren op de weg. Wel moet ik een goed gevoel hebben bij mijn collega’s. Ik heb ook wel eens extern gesolliciteerd op een leuke baan. Toch deed ik het niet, omdat het niet goed voelde. Het mooie van het werken bij Saxion is: hoe langer je voor zo’n grote organisatie werkt, hoe beter en breder je beeld wordt. Waar de leuke ontwikkelingen zijn, op welke plekken de kansen liggen om je bijdrage aan de hogeschool te leveren.

Brede blik

Ik heb vakgebieden leren kennen waar ik niets van wist. Bijvoorbeeld de bibliotheekorganisatie, toegepast onderzoek en nu het flexibele deeltijdonderwijs. Mijn reis door Saxion heeft me op veel leuke plekken gebracht. Zelf wil ik altijd graag iets kunnen betekenen voor anderen, klantgericht werken. Ik ben een echte dienstverlener, maar ook een mens die een brede blik en afwisseling in het werk wil houden. Ik ga altijd voor kwaliteit.

Verschillende vakgebieden

Ik heb mijn loopbaan nooit gepland, maar bij Saxion kwam er altijd weer iets op mijn pad dat paste bij de fase waarin ik mezelf bevond. Als medewerker, maar ook privé. Ik heb me bij Saxion altijd kunnen blijven ontwikkelen. Eigenlijk is mijn boodschap aan mensen die willen veranderen: doe het gewoon. Het is altijd een beetje spannend, maar bij mij heeft het nooit verkeerd uitgepakt. Vertel de mensen om je heen wat je wilt en blijf jezelf oriënteren op wat mogelijk is. Wat het mij gebracht heeft? Een brede kennis van de organisatie en verschillende vakgebieden, maar ook het leren samenwerken met zoveel verschillende mensen. Ik heb me altijd gewaardeerd gevoeld. Dat heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven.”

Met een nieuw jaar voor de boeg, laten we ons vanuit de Saxion Nieuwsredactie in deze januari-maand inspireren door het thema Verandering.

Ben jij benieuwd of werken bij Saxion ook bij jou past?

Bekijk de informatie!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Saxion Nieuwsredactie en als Informatiespecialist verbonden aan Saxion Bibliotheek. Schrijven doet ze heel graag. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. In haar vrije tijd is Anne boekenliefhebber, bassist en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Anka Mulder: ‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’ Corporate

‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’

24 april 2018
Bayan Corporate

Saxion rondt als eerste Nederlandse hogeschool BREEAM-NL-certificering af

18 februari 2021
Afbeelding artikel Facto.png Onderzoek

Een gastvrije omgeving, bestaat dat? (samenvatting proefschrift Are You Feeling Served?)