non-fungible token
Onderzoek

Een tweet of een digitaal kledingstuk kopen: waarom NFT’s zo populair zijn

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Dit voorjaar telde iemand ruim 2,9 miljoen dollar neer voor de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Daarmee kocht deze ‘big spender’ een non-fungible token (NFT). De handel in authentieke digitale objecten is een ware hype te noemen, maar wat gebeurt hier nu werkelijk? We spraken over deze trend met Jan Veuger, lector Blockchain bij Saxion.

Wie vroeger bij een veiling of een antiekhandelaar een mooi object kocht, kon tevreden zijn schilderij aan de muur hangen of met trots zijn achttiende-eeuwse Rococo-tafel in de zitkamer zetten. Je kocht iets waardevols: uniek of in beperkte oplage gemaakt, met mogelijk een certificaat van echtheid. Geen speld tussen te krijgen. Maar hoe zit dat wanneer je een uniek digitaal object wilt bezitten? Iets dat je niet kunt vastpakken: een tweet, een digitaal kledingstuk of een afbeelding uit een game. Dan koop je een non-fungible, niet vervangbaar, token. Een NFT.

Cryptogekte

“Ik vergelijk de huidige hype rond NFT’s een beetje met de cryptogekte bij de uitgave van currencies als bitcoin en andere coins,” zegt Jan Veuger. “In die zin is het nieuw en bijzonder dat mensen nu volop bezig zijn met het kopen en verhandelen van dit soort digitale unieke objecten. Ben je eigenaar, dan is jouw object niet zomaar verhandelbaar zoals munten of bitcoins. Je kunt jouw NFT wel overdragen aan iemand anders. Dan wordt hij of zij de nieuwe eigenaar van dat unieke digitale object. Net zoals dat met een fysiek schilderij gaat. Het certificaat van echtheid ligt in het geval van een NFT ook opgeslagen bij het digitale object.”

Blockchain als sleuteltechnologie voor NFT’s

Om de uniciteit en het bezit ondubbelzinnig te waarborgen, is het eigendom en de overdracht van deze NFT’s vastgelegd in een Blockchain, legt Veuger uit. Een keten van versleutelde bestanden met een onderlinge mathematische relatie. “Dat zorgt ervoor dat het feitelijk makkelijker is om bij iemand een schilderij van de muur te halen en mee te nemen dan dat je zo’n inmiddels ook historische tweet van Jack Dorsey kunt ontvreemden. En alleen dat al maakt het bezit van een NFT voor mensen interessant en aantrekkelijk.”

Voor een liefhebber van Bruce Springsteen zou een handgeschreven songtekst van zijn idool een ware schat zijn. Zo koestert een tech-fan een unieke tweet van een social media-icoon als Jack Dorsey of Mark Zuckerberg.

Jan Veuger
Jan Veuger, Saxion-lector Blockchain, over de populariteit van non-fungible tokens (NFT's)

Tijdgeest en technologische mogelijkheden

Wat bepaalt de aantrekkingskracht van uniek digitaal bezit? Hoewel het niet per se een generatiegebonden fenomeen is, heeft de huidige interesse in NFT’s wel met de huidige tijdgeest en technologische mogelijkheden te maken, denkt Veuger. De wens om iets unieks te bezitten is van alle tijden. “Voor een liefhebber van Bruce Springsteen zou een handgeschreven songtekst van zijn idool een ware schat zijn. Zo koestert een tech-fan een unieke tweet van een social media-icoon als Jack Dorsey of Mark Zuckerberg. Denk aan een mode-liefhebber die een uniek digitaal ontwerp van een couturier wil bezitten, of een liefhebber van architectuur met een digitaal huis. Je kunt er niet in wonen, douchen of slapen, maar het is wel van jou.”

Verzameldrift of handel?

Dat roept de vraag op of de populariteit van NFT’s dan toch vooral met verzameldrift of met handel van doen heeft. “Beide,” zegt Veuger. “Primair ontstond het concept misschien vanuit de wil om iets te verzamelen, iets unieks te bezitten, maar zoiets prikkelt natuurlijk direct de financiële mogelijkheden die mensen zien.” Daar is op zich niets vreemds aan, zelfs niets mis mee, aldus de lector. Pas wanneer sprake is van tussenpersonen of er op een oneigenlijke manier aan NFT’s verdiend wordt, ontstaat er een glijdende schaal. “Maar dat verschilt niets van de manier waarop mensen al eeuwen in goederen handelen. Het is oppassen voor de groep die om de hype zwermt en er misbruik van maakt. Als de hype voorbij is, zoekt de oplichter zijn heil weer elders.”

Transparante hobby of professie

Toch maakt het gebruik van de Blockchain het bezitten of het overdragen van NFT’s juist tot een gecontroleerde en transparante hobby en professie. Misschien wel veiliger dan een Rembrandt aan de muur of een Rococo-tafel in de zitkamer. “Ik zeg niet dat Blockchain de heilige graal is, maar feit is wel dat de afgelopen dertien jaar nog nooit een Bitcoin van een Blockchain gehackt is. De techniek stelt je ook in staat juist heel transparant te werken: je kunt een volledig digitaal dossier rond de echtheid van je bezit dan ook weer op een Blockchain zetten. Denk aan foto’s, afbeeldingen en onderzoeksdata. Ook trouwens als je een echte Rembrandt aan de muur hebt.”

Van achterdocht naar adoptie

Waarom hangt dan toch vaak die zweem van achterdocht en gebrek aan vertrouwen rond een technologie als Blockchain en een nieuwe toepassing als NFT’s? “Ook dat is van alle tijden,” zegt Veuger. “Dat gaat over adoptie. Hoe snel ben je bereid een nieuwe trend te vertrouwen of zelfs te omarmen?” Het doet denken aan de monniken die in de late middeleeuwen, gebogen over hun manuscripten met argwaan naar de pas uitgevonden ‘duivelse’ drukpers keken. “Precies dat," aldus Veuger. "Trends en nieuwe technologieën volgen elkaar niet op. Ze overlappen en gaan elkaar daarna deels of volledig vervangen. Je kunt nog steeds een brief versturen, terwijl we al jaren mailen en appen. Je kunt nog steeds bij je plaatselijke kweker een boom afrekenen en in je eigen achtertuin planten. Maar je kunt er ook voor kiezen een NFT als eigendomsbewijs van een vierkante meter duurzaam bos aan de andere kant van de te wereld kopen.”

Jan Veuger

Blockchain bij Saxion

Jan Veuger is sinds 1 februari 2019 lector Blockchain bij Saxion. Het lectoraat Blockchain doet interdisciplinair onderzoek voor welke vraagstukken Blockchain geschikt is, onder welke voorwaarden, voor welke organisaties Blockchain interessant is en wat de impact is op organisaties. Het lectoraat ontwikkelt methoden en tools voor Blockchain-toepassingen en het implementeren ervan.

Verder lezen:

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Saxion Nieuwsredactie en als Informatiespecialist verbonden aan Saxion Bibliotheek. Schrijven doet ze heel graag. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. In haar vrije tijd is Anne boekenliefhebber, bassist en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Header Blockchainweek_pagina.jpg Organisatie

Alle sessies van Blockchain Week 2021 terugkijken?

17 februari 2021
Blockchain Challenge Saxion Deventer 2020 (Evert van de Worp) Onderwijs

Terugblik: Saxion Blockchain Week 2020

20 januari 2020
Blockchain Jan Veuger Onderzoek

'Blockchain is grenzeloos en spannend, maar we moeten met beide benen op de grond blijven'