Kan ik in deeltijd studeren zonder baan - Saxion.jpg
Onderwijs

Kan ik in deeltijd studeren zonder een baan?

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Een deeltijdopleiding doen, dan denk je al snel aan studeren naast je werk. Maar je kunt ook studeren in deeltijd als je bijvoorbeeld naast je ouderschap een opleiding wil gaan volgen. Hier heb je wel een relevante praktijkomgeving voor nodig.

Wat heb je nodig om te starten met een deeltijdstudie?

Als je gaat studeren in deeltijd is het verplicht om een relevante praktijkomgeving te hebben waar je jouw beroepsproducten uitvoert en de kennis die je opdoet direct kunt toepassen in de praktijk. Dit kan per deeltijdopleiding verschillen. Op de pagina van jouw opleiding welke eisen de opleiding stelt om te kunnen starten met de studie van jouw interesse.

Waar moet een relevante praktijkomgeving aan voldoen?

Check het hier

Hoe vind je een relevante praktijkomgeving zonder baan?

Heb jij op dit moment geen baan, maar wil jij tóch starten met een opleiding? Dan kan het een uitdaging zijn om een relevante praktijkomgeving te vinden. Kijk goed naar bedrijven waar jij graag zou willen werken en bekijk de websites of er vacatures zijn die aansluiten bij jouw opleiding. Neem contact op met het bedrijf en leg uit dat jij gaat beginnen met een opleiding die aansluit bij de openstaande vacature. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om te beginnen als trainee, zo stap je op een lager niveau in en groei je gedurende jouw opleiding langzaam toe naar het niveau van de functie waartoe jij wordt opgeleid. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! 

Tip: gebruik je netwerk!

Vind jij het spannend om uit jezelf bedrijven te benaderen? Gebruik dan je netwerk bij het vinden van een relevante praktijkomgeving. Familie, vrienden en kennissen kunnen je in contact brengen met diverse bedrijven of met je mee kunnen denken. De Saxion Parttime School kan jou eventueel ook ondersteunen met het vinden van een relevante praktijkomgeving. Wij werken samen met verschillende partners die jou kunnen helpen met het vinden van het juiste bedrijf. Dit zijn bedrijven die bemiddelen in vacatures en traineeships bij diverse organisaties in de verschillende sectoren. 

Meer weten over studeren in deeltijd?

Wil jij meer weten over studeren in deeltijd of heb je vragen waarmee wij je kunnen helpen? Kijk dan op onze speciale studeren in deeltijd pagina of neem contact op met de Saxion Parttime School

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Onderwijs

Studeren in deeltijd: ‘ben ik te oud?’

01 maart 2024
Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?