Martijn Braber
Corporate

'Als je bij Saxion werkt, kun je de wereld verbeteren'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Drie jaar werkt Martijn Braber nu bij Saxion. Als manager bij de Saxion Parttime School staat hij volop in contact met alle Saxion-academies, maar is hij vooral ook buiten Saxion actief. “Om ons leven lang ontwikkelen-onderwijs goed aan te laten sluiten bij de regio, wil ik antwoord geven op de vraag die er is. Bij werkgevers, bij mensen die stappen willen zetten. Ik ga niemand vertellen hoe je het beste onderwijs maakt, maar ik probeer er wel voor te zorgen dat ons onderwijs het beste effect heeft.”

Hij houdt wel een van uitdaging. En daarom ging Martijn Braber drie jaar geleden aan de slag bij de Saxion Parttime School (SPS). “Van huis uit ben ik bestuurskundige. Met zo’n profiel houd je je meestal bezig met complexe maatschappelijke vraagstukken. Voordat ik bij Saxion terecht kwam, heb ik bij gemeentes gewerkt, ben ik ondernemer geweest en heb ik veel organisaties als adviseur of interim-manager geholpen.” Martijn werkte in verschillende sectoren, vertelt hij. Van cultuur tot IT en van privaat tot publiek. “Het is mooi dat je op een gegeven moment de grote lijnen gaat zien. Alle facetten van de samenleving probeert te begrijpen. Door regelmatig van branche te switchen, ontdek ik overal waar ik mijn bijdrage kan leveren. Ik kwam bij Saxion terecht omdat ik goed onderwijs erg belangrijk vind en ook eens in een grote, complexe organisatie als een hogeschool wilde werken.”

Bijzondere positie binnen Saxion

Als manager van de Saxion Parttime School (SPS) houdt Martijn zich bezig met het aansturen van de interne samenwerking. In het team, maar ook tussen SPS en Saxion als geheel. “We hebben een bijzondere positie binnen Saxion, omdat we vertakt zijn met de hele hogeschool.” Daarnaast is Martijn veel buiten Saxion te vinden: “Saxion is steeds beter met onze regio verbonden. Daar werken we hard aan. Door ons leven lang ontwikkelen-onderwijs niet alleen als aanbod in de markt te zetten, maar vooral een antwoord te laten zijn op vragen van werkgevers uit de regio.”

Interessante dynamiek

Het betekent voor Martijn vanzelfsprekend dat hij erg goed moet weten hoe de regio in elkaar zit. “Ik kom overal, in het netwerk van Saxion-partners.” Het is de combinatie van binnen en buiten die Martijn in zijn werk aanspreekt, vertelt hij. “Bij Saxion vind ik die dynamiek zo interessant: hoe organiseren we het ‘in’ de organisatie, maar hoe maken we ook die verbinding met de regio? Met onze aanstaande studenten en bedrijven met een na- of bijscholingsvraag voor hun personeel.”

Door regelmatig van branche te switchen, ontdek ik overal waar ik mijn bijdrage kan leveren. Ik kwam bij Saxion terecht omdat ik goed onderwijs erg belangrijk vind en ook eens in een grote, complexe organisatie als een hogeschool wilde werken.

Martijn Braber portret.jpg
Martijn Braber, manager Saxion Parttime School, over zijn overstap naar het onderwijs

Nieuw hoofdstuk in zijn carrière

Voor Martijn is werken in het onderwijs een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. “Ik vind het erg leuk zelf ook van ‘buiten’ naar ‘binnen’ te zijn gekomen om deze rol te vervullen. Voor mij was het onderwijs nieuw. Een onderwijskundige ben ik niet. Ik ga niemand vertellen hoe je het beste onderwijs maakt, maar ik probeer er wel voor te zorgen dat ons onderwijs de meeste impact heeft. Je kunt kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden, maar hoe zorg je dat het ook het beste maatschappelijke effect heeft?” Voor Martijn draait het daarbij ook om de vraag hoe Saxion onderwijs biedt waar, in zijn geval, deeltijdstudenten op zitten te wachten. “Zij vormen toch een aparte doelgroep. Deze mensen zitten heel direct te wachten op kennis en vaardigheden die zij direct toe kunnen passen in hun werk, of bij een switch in hun carrière.”

Nieuwe dingen in gang zetten

Of hij Saxion een goede werkgever vindt? “Ja. Je kunt hier zelf de regie op je loopbaan pakken. Ik zie dat er voor medewerkers volop kansen zijn om zich te ontwikkelen en intern over de schutting te kijken. Ik vind Saxion daarom niet alleen een dynamische, maar ook een waardevolle en leuke organisatie om voor te werken.” Zelf ervaart Martijn veel plezier aan het ondernemende aspect van zijn functie. “Dat past ook bij me. Ik ben van huis uit een ondernemer, dus ik zet graag nieuwe dingen in gang. Niet alleen samen met anderen een ambitie vaststellen, maar het ook gaan dóen. Want als je doet, dan ervaar je. Dan leer je. En vanuit een hogeschool kun je een sterke maatschappelijke beweging op gang helpen.”

Ik ben van huis uit een ondernemer, dus ik zet graag nieuwe dingen in gang. Vanuit een hogeschool kun je een sterke maatschappelijke beweging op gang helpen.

Martijn Braber portret.jpg
Martijn Braber, manager Saxion Parttime School, over zijn overstap naar het onderwijs

Dromen waarmaken

Trots is Martijn dan ook op de leergang Sociale Wijkteams, die Saxion ontwikkelde met het UWV, Menzis en Wijkteams Enschede. Studenten als Edith Baars kregen daarmee een heel nieuw perspectief op de arbeidsmarkt. “We hebben gekeken hoe we ons deeltijdonderwijs ook in kortere en kleinere trajecten in kunnen zetten, om een verandering voor mensen mogelijk te maken. Daar gaat het om: mensen helpen zich te ontwikkelen. Hun dromen waar te maken.” De leergang kreeg een vervolg in Saxion FastSwitch. “Daarmee draaien we pilots in de bouw- en installatietechniek, de IT en in zorg en welzijn. Al die domeinen waar we mensen voor kunnen opleiden of bijscholen. Er zijn landelijk nu al vijftien hogescholen die onder de vlag van FastSwitch dit soort trajecten ontwikkelen. Het geeft me veel voldoening dat we daar vanuit Saxion het zaadje voor geplant hebben. En het maakt me trots op mijn werk.”

Aantrekkelijke werkgever

Vanuit het concept van een leven gang ontwikkelen hebben hogescholen als Saxion meer slagkracht om het gat tussen het mbo, hbo en wo te overbruggen, denkt Martijn. “Dat vind ik ook een mooi aspect aan mijn werk. Als je bij een organisatie als Saxion werkt, ondernemend bent en de blik naar buiten richt, dan kun je maatschappelijk zoveel betekenen. Dat maakt het volgens mij aantrekkelijk voor mensen om zich aan Saxion te verbinden, ook als ze geen onderwijskundige achtergrond hebben. Om van binnenuit de wereld te verbeteren.”

Foto: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Jolien Velderman Corporate

Jolien is docent bij de Pabo: 'Eigenlijk draait het bij mij om het echte contact met de studenten'

29 april 2022
William Sanchez-min.jpg Corporate

'Saxion is geen eiland. We zijn juist verbonden met de regio, met de wereld'

25 maart 2022
Lisan van Bolhuis Corporate

'Door het geven van online onderwijs kon ik juist groeien als docent'