Melati Ün en Ben Boksebeld (fotografie Thomas Busschers)
Onderwijs

Een leven vol toevalligheden: hoe oud-student Melati en docent Ben elkaar jaren later tegenkwamen

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Onlangs trouwde oud-Saxion student Melati Ün met haar grote liefde. Voor haar huwelijk nodigde ze Saxion-docent Ben Boksebeld uit. Zijn aanwezigheid had een speciale reden, want hun paden kruisten elkaar de afgelopen jaren een aantal keren. “Ben Boksebeld heeft een grote impact op mijn leven gehad”, aldus Melati.

Op jonge leeftijd werd Melati uit huis geplaatst omdat haar thuissituatie onveilig was. Haar ouders konden niet meer de zorg bieden die ze als kind nodig had. Daarom kreeg ze de zwaarste maatregel vanuit de jeugdzorg, namelijk een uithuisplaatsing. De voogdij kwam hiermee bij de jeugdzorgorganisatie te liggen. Daardoor kreeg Melati met verschillende maatschappelijk werkers te maken. Eén van hen was Ben Boksebeld die al in een eerder stadium de kinderbescherming had ingeschakeld. Hoe hun paden elkaar kruisten, is erg bijzonder.

Twee werelden

Met haar multiculturele achtergrond is Melati in twee verschillende werelden opgegroeid. Als klein kind pendelde ze als het ware tussen haar ouders en haar pleeggezin. Enerzijds voelde ze zich erg verbonden, anderzijds was Melati ook zoekende naar haar eigen identiteit. Tot haar achttiende stond Melati onder toezicht van een jeugdbeschermer en woonde ze een groot deel van haar leven bij een pleeggezin. Melati kreeg regelmatig bezoek van haar jeugdbeschermer in het gezin waar ze opgroeide. Het bezoeken van haar ouders ging volgens de bezoekregeling. Waar andere kinderen kind konden zijn, was Melati op jonge leeftijd zoekend naar de balans in haar leven.

Kracht

Haar pleeggezin heeft haar een warm thuis gegeven en geprobeerd om Melati zoveel mogelijk kind te laten zijn. “Je hoeft geen bloedverwanten te zijn om iemand je familie te noemen. Dat is wel iets wat ik van dichtbij heb gezien. Het is iets wat je vanbinnen voelt. Mijn verleden definieert mij niet als persoon, ik heb er juist mijn kracht uitgehaald. Daarom wil ik anderen ook met mijn verhaal inspireren.”

Dossier

Toen Melati achttien werd, hoorde ze via collega’s dat bijna elke instantie een dossier opbouwt voor pleegkinderen. In deze dossiers stond veel informatie die Melati nog niet bekend was of die ze als kind niet mocht lezen. Uiteindelijk kwam ze erachter dat het dossier op haar 21e vernietigd zou worden, dus zorgde Melati ervoor dat ze alles op tijd aanvroeg.

'de heer Boksebeld'

Melati koos ervoor om het dossier niet gelijk door te lezen. Pas wanneer ze getriggerd werd met vragen over haar familie, opende ze het dossier. Het viel Melati op dat in één van de dossiers vaker ‘de heer Boksebeld’ vermeld stond, zonder voornaam of enige toelichting. Destijds had Melati het gelaten voor wat het was, ze had immers ook niet de behoefte om er meer werk van te maken. Toch viel deze naam haar op en bleef hij haar bij.

Melati en Ben body-min.jpg

Melati was een meisje dat het heft in handen nam, zo klein als ze was.

Ben Boksebeld portret.jpg
Ben over de eerste ontmoeting met Melati

Op zoek naar antwoorden

Tijdens haar opleiding Social Work kreeg Melati op een dag les van een docent. En dat was niemand anders dan de persoon die Melati zo vaak in haar dossiers voorbij zag komen: de heer Boksebeld. Ze stuurde Ben Boksebeld gelijk een mailtje en vroeg of ze langs mocht komen. “Toen Melati mij mailde voor een afspraak herkende ik haar naam meteen”, vertelt Ben Boksebeld. De situatie van Melati was hem altijd bijgebleven. Het gesprek raakte beide partijen enorm. Enerzijds een hulpverlener die zoveel heeft mogen betekenen voor een klein meisje en enerzijds een jonge vrouw die op zoek is naar antwoorden over haar verleden.

Wilskracht

Ben herinnert zich de eerste ontmoeting met Melati nog erg goed. Melati was vijf jaar toen ze samen met haar moeder naar het spreekuur kwam waar Ben in het wijkkantoor werkte. Ze wilde na een weekend logeren bij oma, niet meer terug naar huis. “Melati kon heel precies vertellen waarom ze dat niet wilde en dat was voor mij al genoeg om serieus te denken aan het inschakelen van de kinderbescherming”, vertelt Ben. "Het was verbazingwekkend hoeveel wilskracht in zo’n klein meisje zat."

Bijzondere ontmoeting

Melati kijkt heel positief naar deze bijzondere ontmoeting. “Ben Boksebeld heeft een grote impact op mijn leven gehad”, vertelt ze. Hij was één van de eerste professionals die signaleerde dat het niet goed ging in het gezin, waardoor Melati en haar overige gezinsleden uit huis zijn geplaatst. Als Ben de situatie niet had gesignaleerd, had de toekomst van Melati en haar gezin er wellicht anders uitgezien.

Iemand die lange tijd slechts een naam op papier was, kreeg een gezicht en betekenis voor mij. Woorden schieten tekort, maar ik blijf het bijzonder vinden.

Melati Ün portret.jpg
Melati over de ontmoeting met Ben

'Ontzettende eer'

Ook bijzonder is dat Ben Boksebeld, voor een schoolopdracht, had samengewerkt met de partner van Melati. Toen Melati en haar geliefde besloten te trouwen, was Ben Boksebeld natuurlijk ook uitgenodigd op de bruiloft. “Ik vond het een ontzettende eer om bij de bruiloft van Melati en haar man te zijn”, vertelt Ben.

Jeugdbeschermer

Inmiddels is Melati afgestudeerd. Ze houdt zich momenteel bezig met haar organisatie waarmee ze achterblijvers van langdurige vermisten ondersteuning wil aanbieden. Daarnaast is ze zelf sinds kort werkzaam als jeugdbeschermer. Ook dat is een bijzonder verhaal, want het leven van Melati zit vol met toevalligheden. Tijdens haar sollicitatiegesprek kwam ze in diezelfde kamer waar ze ooit als klein meisje met haar eigen jeugdbeschermer zat. Ook kwam ze erachter dat haar toenmalige jeugdbeschermer haar collega zou worden. Een mega groot toeval, alweer. Van een jeugdbeschermer hebben, naar een jeugdbeschermer zijn.

Fotografie: Thomas Busschers

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Sander Vos-min.jpg Corporate

‘In m’n werk wil ik de beste versie van mezelf zijn, om meerwaarde te leveren aan de hogeschool die Saxion is’

28 november 2022
Onderwijs

Alumnus Marell doet een droomopdracht voor Van der Valk op Curaçao

24 november 2022
Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award Onderzoek

Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award