Vrouw aan het werk in een relevante praktijkervaring
Onderwijs

Gebruik het STAP-budget voor jouw ontwikkeling

Malou Warmerdam - Contentspecialist
Malou Warmerdam Leestijd Minuten

Wist jij dat je een vergoeding van maximaal €1.000,- kunt aanvragen voor het volgen van een cursus of module? Dit kun je doen met het STAP-budget, een subsidieregeling vanuit de overheid.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Dit budget is een subsidie vanuit de Rijksoverheid dat als voornaamste doel heeft om mensen meer regie te laten nemen over hun eigen loopbaanontwikkeling. Dit budget wordt niet in één keer beschikbaar gesteld. Per jaar zijn er 6 momenten (verdeeld over het kalenderjaar) dat je dit budget kunt aanvragen. En dat moet je zelf doen. Hoe je dat doet, lees je hier

Hier kun je de subsidie voor gebruiken

Met het STAP-budget kun je een scholingsactiviteit volgen zodat je goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt. Bij Saxion kun je kiezen uit verschillende modules en cursussen. Goed om te weten is dat de nieuwe STAP-regeling de belastingaftrek vervangt voor scholingskosten. De volledige financiering van STAP loopt via het UWV. Dit betekent dus dat je zelf geen vergoeding krijgt, de opleider brengt de subsidie in mindering met de scholingskosten. 

In deeltijd studeren met het STAP-budget

Check hier de beschikbare modules en cursussen

Investeer in jouw toekomst!

De arbeidsmarkt is constant in beweging. Het is daarom voor jou van belang dat je duurzaam inzetbaar blijft. Zodat jij kunt anticiperen op veranderingen in je werkveld. Een (deeltijd)studie helpt hierbij. We snappen goed dat het financieren hiervan een uitdaging kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor jouw deeltijdstudie, waaronder het STAP-budget. 

Het is wel slim om je vooraf goed te verdiepen in het aanvragen va het STAP-budget. Er zijn jaarlijks zes aanvraagtijdvakken. Met uitzondering van 2022, waar er vijf aanvraagtijdvakken zijn. Het aanvragen kan vanaf 4 weken voor je opleiding begint tot 3 maanden na het einde van het tijdvak waarin je je aanvraag hebt gedaan. Het is dus van belang om op tijd te beginnen met het aanvragen van het STAP-budget! Is het budget op? Probeer het dan nog een keer in het volgende tijdvak. 

Is dit budget toepasbaar voor alle deeltijdstudies?

Nee, helaas. Je kunt geen gebruik maken van de subsidie als je een associate degree, bachelor- of masteropleiding wilt volgen, je werkgever al de studiekosten betaalt of als je al studiefinanciering of een lerarenbeurs ontvangt. Daarnaast kun je niet voor alle scholingsactiviteiten van Saxion het STAP-budget aanvragen. Controleer op de opleidingspagina of de opleiding meedoet aan de regeling. 

STAP subsidieregeling Saxion

Meer weten over het STAP-budget?

Op deze pagina kun je alle informatie vinden over het STAP-budget bij Saxion. Ook raden we aan om de website van het UWV of de website van Rijksoverheid te bekijken: STAP-budget voor scholing en ontwikkeling.

Malou Warmerdam - Contentspecialist

Malou Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

210916_F2A1308_HR.jpg Event

Lectorale Rede Christian Struck - save the date

10 november 2022 Enschede Ko Wierenga
Studenten bouwen zelf een circulaire Tiny Lodge in Diepenheim als onderdeel van Saxion Smart Solutions Semester Onderwijs

Studenten bouwen vakantiehuisje van gebruikte materialen in Diepenheim

25 juli 2022
Workout in eventzaal tijdens het topfit event Organisatie

Terugblik op Topfit Event 2022