Studenten bekijken skelet

André Bieleman is Associate Lector Arbeid & Gezondheid bij het lectoraat Gezondheid & Bewegen.

Bewegingswetenschapper André Bieleman heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van onderwijsprogramma’s over preventie, arbeids- en bedrijfsfysiotherapie, arbeid & gezondheid en research. Hij promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Work participation and work capacity in early osteoarthritis of the hip and the knee’. Verder is hij redacteur en co-auteur van het Handboek Arbeid en Gezondheid voor paramedici en arboprofessionals (2011).

Het onderzoeks- en onderwijsterrein van Bieleman is Arbeid & Gezondheid. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkelingen voor bedrijven en organisaties op het gebied van het welzijn van werknemers. Ook kijkt hij hoe werknemers met gezondheidsproblemen in het arbeidsproces gehouden kunnen worden en welke bijdrage zorgverleners kunnen bieden.

Bieleman heeft het overzicht over de modellen en instrumenten om arbeidsbelasting en -belastbaarheid, vitaliteit en inzetbaarheid te meten en hij doet onderzoek naar de bruikbaarheid en effecten daarvan in de praktijk. Ook is hij reviewer voor wetenschappelijke tijdschriften op het terrein van arbeidsgeneeskunde en reuma/artrose in relatie tot arbeid.

Bieleman is betrokken bij de volgende onderzoeken:

Bieleman is docent en hij begeleidt studenten bij het afstuderen. Hij is inhoudelijk betrokken bij diverse onderwijsprogramma's op het thema arbeid en gezondheid:

• HJ Bieleman, Stewart R, Reneman MF, van Ittersum WM, van der Schans CP,  Drossaers‑Bakker KW, Oosterveld FGJ.
    Trajectories of Physical Work Capacity in Early Symptomatic Osteoarthritis of Hip and Knee: Results from the Cohort Hip and Cohort Knee (CHECK) Study. Journal of Occupational Rehabilitation https://doi.org/10.1007/s10926-018-9809-3 (August 2018) https://rdcu.be/5hME
  • Rugklachten, werkbehoud en werkhervatting. Hoofdrol voor de fysiotherapeut? Fysiopraxis (april 2018)

• Bieleman HJ, Reneman MF, Drossaers-Bakker KW, Groothoff JW, Oosterveld FG. Prognostic factors for sustained work participation in early osteoarthritis: a follow-up study in the Cohort Hip and Cohort Knee (CHECK). J Occup Rehabil. 2013;23(1):74-81.

• Bieleman HJ, Bierma-Zeinstra SM, Oosterveld FG, Reneman MF, Verhagen AP, Groothoff JW. The effect of osteoarthritis of the hip or knee on work participation. J Rheumatol. 2011;38(9):1835-43.

• Bieleman HJ, Oosterveld FG, Oostveen JC, Reneman MF, Groothoff JW. Work participation and health status in early osteoarthritis of the hip and/or knee: a comparison between the Cohort Hip and Cohort Knee and the Osteoarthritis Initiative. Arthritis Care Res (Hoboken). 2010;62(5):683-9.
  • Bieleman HJ, van Ittersum MW, Groothoff JW, Oostveen JC, Oosterveld FG, van der Schans CP, et al. Functional capacity of people with early osteoarthritis: a comparison between subjects from the cohort hip and cohort knee (CHECK) and healthy ageing workers. Int Arch Occup Environ Health. 2010;83(8):913-21.

• Bieleman HJ, Reneman MF, van Ittersum MW, van der Schans CP, Groothoff JW, Oosterveld FG. Self-reported functional status as predictor of observed functional capacity in subjects with early osteoarthritis of the hip and knee: a diagnostic study in the CHECK cohort. J Occup Rehabil. 2009;19(4):345-53.
  • van Ittersum MW, Bieleman HJ, Reneman MF, Oosterveld FG, Groothoff JW, van der Schans CP. Functional capacity evaluation in subjects with early osteoarthritis of hip and/or knee; is two-day testing needed? J Occup Rehabil. 2009;19(3):238-44.
Andre Bieleman

André Bieleman