Witte asperges zijn één van de meest geliefde groenten in Nederland en in een groot deel van Europa. Ze groeien op zandgronden, die hier voornamelijk voorkomen in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Asperges zijn wit zo lang ze onder de grond zitten en verkleuren naar groen of paars wanneer ze erboven uitkomen. Door deze groente te steken net voordat ze boven de grond komt, krijgen boeren de beste kwaliteit witte asperges en dus de beste prijs. De aspergeoogst is echter voornamelijk handwerk en daarmee erg arbeidsintensief en duur. Automatisering van de oogst blijkt tot op heden lastig.

Asperge-oogstrobot met vier deelsystemen

Een nieuw bedrijf werkt momenteel aan een machine om asperges machinaal te oogsten. Demcon is betrokken bij de mechatronische ontwikkeling van deze aspergeoogster. Het lectoraat Mechatronica van Saxion ontwikkelt van één van de vier deelsystemen van de machine, namelijk een positioneringsplatform dat het steekmechanisme naar de juiste plaats leidt.

Positioneringsplatform met steekmechanisme

Het doel van dit TechForFuture-onderzoeksproject is om een functioneel model van het positioneringssubsysteem van de oogstmachine te ontwerpen en te bouwen.

Meer informatie over het project Asperge-oogstrobot