Ervaring Timo van Aagten

Timo van Aagten is oud-deeltijdstudent HBO-ICT. Hij deelt graag zijn ervaring over het studeren in deeltijd, en geeft handige tips! 

Timo, wat leuk dat je je ervaring over deeltijdstuderen met ons deelt! Waarom ben je in deeltijd gaan studeren?

Na mijn mbo studie (niveau 4), merkte ik dat het nodig was om een opleiding te volgen om door te kunnen groeien in de organisatie waarin ik werkte. Ik heb namelijk de ambitie om in het management te gaan werken. Allereerst heb ik een gesprek gevoerd met een studieadviseur. Uit dit gesprek kwam naar voren dat de opleiding HBO-ICT goed aansluit op mijn wensen. Om er zeker van te zijn dat de opleiding bij me paste, heb ik een open avond bezocht in Deventer. Ik was daarna ontzettend enthousiast, en mijn huidige werkgever ook! Het sluit goed aan bij het bedrijf en is door kruisbestuiving een goede match. Mijn werkgever heeft besloten mijn opleiding zelfs te bekostigen.

Waarom heb je voor de opleiding HBO-ICT gekozen, en welk profijt heb je van de opleiding in praktijk?

Ik heb voor de studie HBO-ICT gekozen omdat studeren kansen biedt om jezelf als mens te ontwikkelen. Docenten hebben praktijkervaring en dit zorgt voor kwalitatief goed onderwijs. Het voordeel van een opleiding in de praktijk is de vertaling van theoretische kennis naar praktisch. Je leert hoe je dit kunt toepassen in de praktijk. Het is zwaar, maar het geeft ook voldoende terug. Je leert ook anders naar uitdagingen kijken. Als voorbeeld: ik verzamel eerst meer informatie voordat ik aan de slag ga, en maak een gedegen afweging. Op basis daarvan geef ik mijn advies.

Denk goed na wat je wil studeren, en of het écht bij je past. Kies geen studie omdat het moet. Maar puur omdat je het leuk vindt om te doen. Hierdoor voorkom je teleurstelling!

Timo van Aagten
Timo van Aagten, oud-deeltijdstudent HBO-ICT

Wat zijn de nadelen van in deeltijd studeren, en waar loop je het meest tegenaan?

Het nadeel van in deeltijd studeren is om tijd vrij te maken. Vaak probeer ik tijdens vrije tijd (denk aan bijvoorbeeld reizen) momenten in te plannen voor de studie. Het voordeel van in deeltijd studeren is dat je niet alleen bent: met mijn nieuwe contacten, medestudenten, sparren we samen vaak. Dit geeft nieuwe inzichten om het studeren beter aan te kunnen pakken. Ook het sociale gedeelte is een voordeel. We drinken regelmatig wat samen, of gaan er op uit. Wat betreft corona was het ook een uitdaging. In het begin veel online, maar dat wordt wel steeds minder. Ergens zie ik ook het voordeel van hybride werken – je hebt minder reistijd waardoor je meer tijd hebt voor je deeltijdstudie!

Wat zijn jouw tips voor het studeren in deeltijd, om privé, werk en studie te combineren? 

Het belangrijkste is planning. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je supporten. Niet alleen op werk, maar ook privé. Het is verstandig om dit bespreekbaar te maken. Mijn tip is ook om je klasgenoten te leren kennen, en werk zoveel mogelijk in projecten. Die verbinding is belangrijk, je helpt elkaar echt verder. Ook niet vergeten: maak goede afspraken met je werkgever over de tijd die je kunt investeren in je loopbaan.

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan