DT.OA - Website Header 3120x840 - 1 – 3.png

Open avond: Tweedegraads lerarenopleiding Nederlands

Wil jij alles weten over de Saxion-deeltijdopleiding Tweedegraads Lerarenopleiding Nederlands? Kom dan naar onze online open avond voor deeltijdonderwijs en kom alles te weten over deze opleiding!

Aanmelden voor de open avond?

Nog eventjes geduld!

Wil jij deelnemen aan een (online) open avond voor deeltijdonderwijs? Dit najaar start de nieuwe reeks open avonden. Laat je naam en e-mailadres achter in onderstaand formulier. Wij houden je op de hoogte en sturen een bericht wanneer je je kunt aanmelden. 

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Voor de collegemiddag en -avond, bestudering van de theorie, voorbereiding van toetsen en opdrachten en de stage van minimaal 6 lesuren moet je rekenen op gemiddeld 20 uur per week. 

De verkorte Tweedegraadslerarenopleiding Nederlands is opgezet om studenten die al een lesbevoegdheid (eerstegraads/tweedegraads/primair onderwijs) hebben, op te leiden tot vakdocent Nederlands. De nadruk ligt daarom op de vakinhoud en de vakdidactiek.

Studenten lopen twee jaar, minimaal 6 lesuren in de week stage op een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Je geeft dan les in het vak waarin je bevoegd wilt worden. Je zoekt zelf een stageschool. Veel van onze studenten hebben overigens al een baan als docent Nederlands.
Je hebt de volledige verantwoordelijkheid over verschillende klassen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs en draait als volwaardig lid van het docententeam mee. Je staat er niet helemaal alleen voor. Je kunt terugvallen op een collega-vakdocent op de school waar je stageloopt of werkt. Vanuit de lerarenopleiding is er altijd een stagebegeleider die jou een aantal keren bezoekt op je school.
 

Aan de toelating voor de Tweedegraadslerarenopleiding Nederlands worden eisen gesteld. Je wordt toegelaten als je in het bezit bent van een eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid of een pabodiploma. Zij-instromers kunnen toegelaten worden op basis van  een geschiktheidsverklaring.
In het intakegesprek wordt gekeken hoe je vooropleiding aansluit bij de gewenste bevoegdheid.

In de opleiding staan de vakinhoudelijke modules en de stage centraal. De opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit 14 modules rond drie vaklijnen: letterkunde, taalkunde en taalbeheersing en onderwijskunde.

In de eerste fase (eerste halfjaar) wordt er onder meer gewerkt aan vakinhoudelijke en didactische competenties gericht op de specifieke doelgroep. Je loopt minimaal 6 uur per week stage in het voortgezet onderwijs of mbo en legt een portfolio aan. In de hoofdfase (een jaar) loop je ook minimaal 6 uur stage, werk je aan je portfolio en word je begeleid door een professionele docent Nederlands. De laatste fase van de opleiding bestaat uit de afstudeerfase (laatste half jaar) waarin je een afstudeerdossier maakt. De opleiding wordt afgesloten met een eindgesprek op basis van het afstudeerdossier.

Open avond deeltijd

Meer informatie

Video's: studeren bij Saxion

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Weet jij al in welke sector jouw interesse ligt maar nog niet goed welke opleiding of cursus bij jou past? Of weet jij al welke opleiding je aanspreekt, maar twijfel je of dit 100% is wat je wilt? Maak dan gebruik van ons oriëntatie gesprek of het Studieadvies op maat!

Contact met Saxion

We proberen jouw vragen direct te beantwoorden. Of we brengen jou in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.