twee mannen in gesprek

Algemene Ontwikkeling

Hoe zit de wereld in elkaar? Wat zijn de meest recente en toekomstige ontwikkelingen in de wetenschap, politiek en maatschappij? Hoe werkt alles in het klein (in Nederland) en in het groot (op Europees en mondiaal niveau)? Hoe vind je zelf je weg in de wereld, bijvoorbeeld in interculturele contacten? En hoe sta je als mens en als professional sterker in je schoenen? Je leert het in deze inspirerende kennisminor.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Simon van Renssen
 • Code

  M.830

 • Periode

  februari, september

 • Type

  Voltijd

 • Taal

  Nederlands

 • Max aantal deelnemers

  32

 • Locatie

  Deventer

 • Minor Type

  B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')

 • Doelgroep

  Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

In de eerste module leer je alles over de cultuur, geschiedenis, politiek en economie van Nederland. Daarna verbreed je je blik en kijken we naar Europa en de rest van de wereld. Welke samenwerkingsverbanden zijn er, hoe zitten culturen in elkaar? 

Vervolgens maak je kennis met de belangrijkste wetenschappen, waarbij je colleges krijgt van verschillende docenten. Denk daarbij aan psychologie, filosofie, geschiedenis, taalwetenschap, economie, een inleiding β-wetenschappen, wiskunde, geologie, natuurkunde, scheikunde, biologie, neurologie en sterrenkunde. 

Hierna duik je gezamenlijk in de achtergronden van de actualiteit. Techniek, maatschappij en ethiek ontmoeten elkaar in Living Technology, een speerpunt van Saxion. In een reeks colleges duik je dieper in deze onderwerpen. De minor bevat diverse excursies.

Vanwege de COVID-19-epidemie wordt 75% van de lessen online aangeboden. 

 1. Nederland: Actuele kennis uit de domeinen overheid en maatschappij. Aan de orde komen de overheden, geschiedenis, bevolking, cultuur, gezondheidszorg, economie, infrastructuur en rechtspraak.
 2. Europa/Wereld: een reeks colleges over de geschiedenis, kunst, culturen, talen, religies, politiek en economie van de landen en regio´s in Europa en de wereld. We onderzoeken en bediscussiëren welvaart, klimaatverandering, vulkanisme, migratiestromen, machtsverhoudingen, communicatie, verkeers- en handelsstromen.
 3. Wetenschappen: Verschillende (gast-)docenten stellen ieder beknopt hun wetenschap voor: archeologie, wetenschapsfilosofie, biologie, economie, muziekgeschiedenis, genetica, psychologie, taalwetenschap, economie, sterrenkunde, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en voedingsleer.
 4. Achtergronden van de actualiteit: we bespreken de belangrijkste actuele thema’s uit NRC Handelsblad, je doet onderzoek naar de achtergronden daarvan en presenteert je bevindingen.
 5. Excursies / Living Technology: een reeks colleges over de verhouding tussen techniek, maatschappij en ethiek en over toekomstperspectieven. We bezoeken (indien mogelijk) o.a. de Tweede Kamer in Den Haag, Deventer, Brussel (hoofdstad van Europa) en Ieper. Tijdens de excursies bezoeken we meerdere musea.

Er zijn zes grote tentamens: Overheid 1 en 2, Europa, Wereld, Achtergronden van de actualiteit 1 en 2. Verder maak je een aantal kleinere tentamens en werkstukken. Je bent aanwezig bij de verplichte lessen.

Deze minor is geschikt voor alle voltijdstudenten van Saxion en andere hogescholen. Er zijn 32 plaatsen beschikbaar.

 • Bedrijfskunde MER 
 • Bestuurskunde/Overheidsmanagement
 • International Business and Management Studies