Jonge ondernemer bekijkt aantekeningen

Wil jij een topondernemer worden?

Ben je ondernemend, ambitieus en durf je (verantwoorde) risico's te nemen? Dan is de minor Startup Ondernemer iets voor jou! In een inspirerende omgeving leer je de vaardigheden die je nodig hebt om een topondernemer te worden. Deze minor betekent een avontuur binnen je eigen studie, een kans die niet snel nog eens voorbijkomt. Meld je nu aan!

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Martijn Derkzen
 • Code

  M.1028

 • Periode

  februari, september

 • Type

  Voltijd, Deeltijd

 • Taal

  Nederlands

 • Locatie

  Deventer, Enschede

 • Minor Type

  A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

 • Doelgroep

  Saxion-student, Niet-Saxion-student

Let op!

De minor Startup Ondernemer heeft momenteel de maximale inschrijvingen bereikt in Enschede. We zetten je bij aanmelding daarom graag op de wachtlijst. We gaan nog een adviserende intake houden, waar studenten zullen afvallen. De kans is dus zeker aanwezig dat je alsnog wordt toegelaten. Mail hiervoor naar m.derkzen@saxion.nl.

Je kunt ook kiezen voor de locatie Deventer (zelfde minor, alleen dan een andere locatie). In Deventer zijn nog een paar plekken vrij. Hier kun je je nog gewoon voor aanmelden. 

Wat houdt deze minor in?

In de minor is het belangrijk dat je ambitieus en initiatiefrijk bent. Je leert door te doen en bent twintig weken actief bezig met je onderneming en je vaardigheden als ondernemer. Je kiest je eigen weg en bepaalt je eigen kantooruren. Let wel op: je werkt in een van de incubators en die hebben bepaalde (ruime) openingstijden. 

We geven je de tool- en mindset voor een toekomstgerichte ondernemer in onderdelen als:

 • Lean Startup; 
 • Growth Hacking; 
 • Fast Prototyping; 
 • Verdienmodellen; 
 • Design Thinking; 
 • Agile werken;  
 • Startup Skills. 

Klinkt als leek nog best abracadabra. In deze minor leren we je er alles over!

Daarnaast bieden we verschillende activiteiten aan; gastlessen, coachgesprekken, workshops, netwerkbijeenkomsten, Startup Café’s. Tijdens het volgen van deze minor heb je veel ruimte (en vrijheid) om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten. Allemaal bedoeld om te kunnen (excel)leren als ondernemer.

Spelen, bewegen en revalideren met de Magische Muur van Stefan: 'Het geheim zit in de software'

De magie en het geheim zit in de software, zegt Stefan Völkers over de Magische Muur die hij ontwikkelde: een enorme interactieve projectie, waarmee kinderen spelenderwijs in beweging blijven. Als derdejaars Saxion-student Creative Media and Game Technologies startte Stefan vanuit zijn minor zelfs een eigen bedrijf. Met succes! Er is veel belangstelling voor zijn Magische Muur. “Dit concept kan straks op zoveel manieren mensen helpen om in beweging te komen.”

Lees hier het hele item
Stefan Völkers

Deze minor richt zich op 3 specifieke doelgroepen:

 1. Je bent een student met een idee en je wilt hier serieus mee aan de slag met behulp van een startup. Na overleg kan dit ook in groepen.
 2. Je bent een (KVK ingeschreven) startup. Je kunt eventueel samen met een compagnon of partner deelnemen aan deze minor. Met als doel de startup op te schalen.
 3. Je bent een ondernemer in een familiebedrijf of je hebt het idee om een (familie)bedrijf in de nabije toekomst over te nemen.

Dit is een uitdagende minor, je kunt alleen het einddoel realiseren als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en er vol voor te gaan. In een kennismakingsgesprek adviseren we je graag over de mogelijkheden die voor jou zijn weggelegd in deze minor.

De minor wordt uitgevoerd door het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO) in samenwerking met externe partners. Je volgt de in de incubators van het ScvO, in Enschede of Deventer: een creatieve locatie en omgeving. 

Weg van de standaard schoolomgeving helpen we je om een topondernemer te worden. Het SCvO heeft veel expertise over ondernemerschap en een uitgebreid netwerk van jonge en ervaren ondernemers in diverse sectoren. Alle ingrediënten om van jou een topondernemer te maken!

Gedurende vijf maanden van de minor werk je aan je ambities. Deze ambities worden op drie momenten (milestones) getoetst. De 30 ects die je kunt behalen in de minor zijn naar rato verdeeld over deze 3 milestones.

Milestone 1 - na 6 weken. 
Op dit moment heb je de eerste opdrachten afgerond. Je krijgt inzicht in de levensvatbaarheid van je idee , opschalingsvraagstuk of levensvatbaarheid van hoe jij de toekomst met het familiebedrijf voor je ziet. Zo kun op je dat moment beslissen of je er mee verder gaat of dat je een nieuw idee vorm gaat geven.

Milestone 2 - 9 weken na het eerste toetsmoment. 
Je bent al dan niet doorgegaan met je eerste opdracht of hebt gekozen voor een nieuw idee. We kijken of je het verder uitgewerkte idee (prototype) getoetst hebt bij je (potentiële) klant. 

Verder wordt je de vraag gesteld in hoeverre je anderen hebt weten te mobiliseren en kunnen overtuigen van je idee. Deze toetsronde is een zogenaamde Dragons Den (Sharktank), dat wil zeggen dat potentiële investeerders aanwezig zijn en je idee beoordelen op realiteit en haalbaarheid.

Milestone 3 - 4 weken nadat je de Dragons Den hebt gehouden. 
In een presentatie laat je zien wat je met de feedbackmomenten uit de tweede toets hebt gedaan.

Naast deze 3 toetsmomenten word je verder nog getoetst op het Proces en Startup(soft) skills, waarin jij laat zien dat je ondernemende competenties beheerst.

Studenten ontwikkelen app voor coronaproof horecabezoek

Ze bedachten vorig jaar al een concept, maar vanwege het coronavirus kwam de ontwikkeling van horeca-app BonBon van Saxion-studenten Dinand van der Graaf, Martijn Klement en Ruben Albrecht in een stroomversnelling. Nu zijn ze op zoek naar ontwikkelaars voor de app, die fysiek klantcontact overbodig maakt en daarom juist nu zo relevant is. “We helpen heel graag de horeca om weer open te gaan.”

Lees hier het hele interview
BonBon team

'Alleen ben je sneller, samen kom je verder!'

Jochem de Wilde begon al vroeg met ondernemen. Op dit moment is deze 22-jarige student Human Resource Management bezig met een mooi idee voor... studenten!

Lees hier het hele interview
Jochem de Wilde

“De minor is een ontzettend gave en leerzame tijd geweest, het heeft heel veel deuren geopend. Ik heb mensen leren kennen en we hebben een onvergetelijke trip gehad naar Londen. Mijn ervaring is dat hoe meer je er zelf in stopt, hoe meer je er zelf uit kunt halen. Als kers op de taart heb ik ook de TOP ondernemersregeling gekregen waarmee we gaan kijken naar de mogelijkheden om af te studeren binnen mijn eigen bedrijf wat ontzettend gaaf is.”


Hans Ouraaha (voltijd minor)
Opleiding: Bedrijfskunde MER

Onderneming(en): mataccessoires.com en persistencemedia.nl

“Het fijne aan de minor Startup Ondernemen is dat je de ruimte krijgt om je eigen onderneming te ontwikkelen en naar een hoger plan te tillen. Ook is de begeleiding van ervaren ondernemers erg prettig wanneer je met vraagstukken loopt of een sparringpartner nodig hebt over verdere stappen. Zelf zijn wij erg tevreden over ons resultaat dat we hebben behaald binnen de minor en starten komend half jaar als opdrachtgever binnen het Smart Solutions project. Hierin willen we graag de volgende stap gaan zetten met BonBon en echt de markt op te gaan.”

Dinand, Ruben en Martijn (voltijd minor)
Opleiding: Creative Media and Game Technology.
Onderneming: BonBon

“Ik heb veel kunnen leren en de vrije ruimte heb ik als positief ervaren. Ik raad deze minor aan omdat het veel handvaten geeft voor je eigen onderneming.”

Fred Buitendijk (deeltijd minor)
Opleiding: Elektrotechniek
Onderneming: Roffnow

Groep studenten op het station