Sander Kattenpoel Oude Heerink
Ervaring

Van het Mediapark naar Saxion. Sander: 'Voor mij is door werken in het onderwijs een nieuwe wereld opengegaan

Ik ga geen leraar worden hoor,” zei Sander Kattenpoel Oude Heerink toen hij bij Saxion solliciteerde als docent Audiovisuele Producten bij de Academie Creatieve Technologie (ACT). Het antwoord dat hij kreeg, verraste hem. Sander kwam in februari in dienst en vertelt over zijn overstap van de televisiewereld naar Saxion: “Ik wist niet eens dat dit soort vacatures in het hbo bestonden.”

Topsport noemt Sander Kattenpoel Oude Heerink de televisiewereld waarin hij bijna vijftien jaar werkte. Aan de faciliterende kant, onder andere als hoofdbeeldtechnicus en schakeltechnicus. Wanneer hij na een hectische uitzending van Opsporing Verzocht, Veronica Inside, Op1, Zapp Live of ESPN vanuit het westen terugreed naar zijn woonplaats Hengelo, was er even rust om het hoofd leeg te maken. Reizend buiten de spits, “lekker weer naar Twente toe,” was die afstand dan ook niet zo’n probleem. 

Bezig met de ontwikkeling van studenten

Uitdagingen waren er genoeg op het Mediapark. Net als mogelijkheden om verder te groeien in leidinggevende functies, vertelt Sander. “Ik had nooit een duidelijke carrière voor ogen, maar wilde mijzelf wel blijven ontwikkelen, betrokken blijven bij het maken van mooie dingen. De laatste jaren was ik, naast mijn functie als schakeltechnicus, leidinggevende van dezelfde vakgroep. Omdat ik altijd bezig was met het begeleiden en coachen van anderen, kwam ik haast per ongeluk in die rol terecht,” lacht hij. “Ik merkte dat ik me graag bezighield met de ontwikkeling van studenten. Het begeleiden van stagiaires en afstudeerders, het aantrekken van nieuwe mensen. Als ik nu terugkijk, heb ik dat eigenlijk altijd gedaan. Ook bij het mediabedrijf in Hengelo waar ik destijds begon. Ik zette trajecten uit waarmee we pas afgestudeerde jongens en meiden aan ons konden binden.”

Verrassende vacature

In Hilversum had Sander het nog enorm naar zijn zin. Wel diende zich regelmatig de gedachte aan wat hij over een jaar of tien zou doen. “Wanneer ik verder zou groeien, hield dat uiteindelijk wel een verhuizing naar het westen in. Ik dacht ook: als ik die keuze ga maken, dan moet ik er ook helemaal voor gaan. En toen gebeurde er iets. Per ongeluk kwam de vacature Docent Audiovisuele Producten bij Saxion op mijn pad.” De functieomschrijving verraste hem, vertelt Sander. “Ik wist niet dat dit soort functies in het hbo bestonden. Eigenlijk was ik zo enthousiast, dat ik mijn naam er al bijna boven zag staan.”

Ik wist niet dat dit soort functies in het hbo bestonden. Eigenlijk was ik zo enthousiast, dat ik mijn naam er al bijna boven zag staan.

Sander Kattenpoel Oude Heerink portret.jpg
Saxion-docent Sander Kattenpoel Oude Heerink over zijn overstap van de televisiewereld naar een functie als docent Audiovisuele Producten in het het hbo

Nadruk op coachen van studenten en projectgroepen

Maar toch. Docent worden? Die gedachte slingerde hem zelf even terug in de tijd, toen hij Electrotechniek studeerde: de statische, schoolse setting, een leraar die staand voor de klas eindeloos wiskundige formules uitlegde. “Toch besloot ik het gesprek aan te gaan. Dan wist ik ook zeker waarom ik het eventueel niet zou willen.” Maar alles liep anders. Een “superleuk verkennend gesprek” mondde uit in een sollicitatie: “Ik gaf eerlijk aan dat ik niet die het type docent wilde worden waar ik vroeger zelf les van had. Dat vonden ze heel grappig, want daar bleek de academie ook helemaal niet naar op zoek, kreeg ik als antwoord. De nadruk in de functie lag op het coachen van studenten en projectgroepen in mijn eigen vakgebied. Toen dacht ik: ja, ik ga het gewoon doen. Dit is precies wat ik leuk vind.”

Door praktijkervaring de theorie goed uitleggen

Voor Sander kwam alles samen dat hem zoveel plezier had bezorgd in eerdere functies. “Ik begon bij Saxion in februari van dit jaar zelfs met een studio-opdracht, waarin ik studenten kon begeleiden om het werk te leren dat ik zelf jaren gedaan had. In het kwartiel daarna begon ik echt met lesgeven. Monteren, een camera opbouwen. Ik moest er even inkomen, maar omdat ik dat in de praktijk veel gezien had, kon ik de theorie heel goed plaatsen en uitleggen. En zo kwam ik echt in de rol van docent terecht, maar wel op een manier die goed bij me past.”

De nadruk in de functie lag op het coachen van studenten en projectgroepen in mijn eigen vakgebied. Toen dacht ik: ja, ik ga het gewoon doen. Dit is precies wat ik leuk vind.

Sander Kattenpoel Oude Heerink portret.jpg
Saxion-docent Sander Kattenpoel Oude Heerink over zijn overstap van de televisiewereld naar een functie als docent Audiovisuele Producten in het het hbo

Energie krijgen van een werkdag

Hoe kijkt Sander terug op zijn eerste maanden als docent? “Ik heb absoluut een goede keuze gemaakt. Ik krijg energie van het samenwerken. Met de studenten, maar ook met m’n collega’s. [Lachend] Ik vind het belangrijk dat je energie krijgt van je werkdag. Mijn insteek is: we gaan er tegenaan samen, we maken er iets moois van. En als het misgaat dan leren we daar weer van. Ik voel dat ik die ruimte ook krijg bij Saxion.” Zo kreeg hij ook eerst de ruimte om leservaring op te doen, voor hij met zijn Basiskwalificatie Didactische Bevoegdheid (BDB) aan de slag hoefde, vertelt Sander. “Ik kreeg te horen dat ze er alle vertrouwen in hadden dat ik de stof wel over kon brengen. Door de ervaring en de energie die ik vanuit het werkveld meebracht. Maar ik heb er ook zin in om die lesbevoegdheid te halen. Dan krijg ik ook een beter beeld van hoe je lessen kunt opbouwen en wat je er nog meer uit kunt halen.”

Parallellen 

Van het Mediapark naar Saxion. Een wereld van verschil, of valt dat eigenlijk wel mee? “Ik zie zeker parallellen. Ook in het onderwijs moet ik mensen leren dat je niet alleen maar achter knoppen en schuifjes zit. Uiteindelijk komt erop neer dat je communiceert, een team wordt. Dat je leert service- en oplossingsgericht te denken. Snel te schakelen. Dat wil ik de studenten meegeven. Als er straks in hun werk iets tegenzit, moet die uitzending er nog steeds perfect uitzien.”

Getriggerd om het gesprek aan te gaan

Kennis doorgeven en studenten zo snel mogelijk in contact brengen met hun professionele toekomst. Het zijn de dingen waar Sander blij van wordt. Het werkveld heeft afstudeerders nodig die al zo vroeg mogelijk in hun opleiding die professionele mindset hebben meegekregen, vindt hij. Het zijn ook juist de ervaren mensen uit het werkveld die daar als docent aan bij kunnen dragen, volgens Sander. “Ik hoop dat mensen zich door mijn verhaal getriggerd voelen om ook eens het gesprek met Saxion aan te gaan. Het beeld dat velen nog van het onderwijs hebben, klopt niet meer. Bovendien ben je er zelf bij om dat te veranderen. Voor mij is door werken in het onderwijs een nieuwe wereld opengegaan.”

Foto: Thomas Busschers

Andere ervaringen