Wat moet je weten om te starten?

Heb je interesse in een deeltijdopleiding en/of weet je al welke opleiding je wilt gaan volgen? Dan is het goed te weten hoe het zit met praktische zaken als investering in tijd en geld, belastingvoordeel & subsidies, toelatingseisen, mogelijke vrijstellingen, waar je brochures kunt aanvragen en hoe de inschrijving in zijn werk gaat. Dit kan per deeltijdopleiding nogal verschillen. Informeer je daarom goed. En neem gerust contact met ons op als je vragen hebt!


Inschrijven

Heb je de opleiding gevonden die bij je past? Meld je dan aan via Studielink. Dit kan tot uiterlijk 15 januari 2019 of 15 augustus 2019.

Als je het al eerder weet, adviseren je om je eerder in te schrijven. Dan is er bijvoorbeeld voldoende tijd om een Studieadvies op maat in te plannen.

Let op: er zijn een aantal opleidingen die adviseren om voor 1 mei aan te melden ivm de intakeprocedure, kijk daarom altijd bij de opleidingspagina zelf onder het kopje toelating om zeker te zijn van de uiterlijke aanmelddatum.

 • Ga naar Studielink.nl.
 • Log in met jouw persoonlijke DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag die dan eerst aan via Digid.nl.
 • Vul jouw persoonlijke gegevens in.
 • Doe een verzoek tot inschrijving voor de opleiding van jouw keuze.

Voorwaarden

 • Je bent nog niet meteen ingeschreven als je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt gedaan. Dat ben je pas als je ook aan de onderstaande voorwaarden voldoet!
 • Jouw diploma is door Saxion of DUO gecontroleerd.
 • Met je diploma ben je toelaatbaar tot de gekozen opleiding of je hebt met succes een Saxion toelatingsonderzoek gedaan. Je voldoet ook aan een eventuele aanvullende toelatingseis van de opleiding.
 • Je hebt een persoonlijk Studieadvies op maat gehad.
 • Jouw persoonsgegevens zijn gecheckt. Dat doet Studielink automatisch. Sta je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan haalt Studielink die gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Je hebt voor de start van het studiejaar de betaling van het collegegeld geregeld. Hierover ontvang je vanzelf meer informatie.

Kosten

Het aanmelden zelf is gratis. Maar ga je bij Saxion studeren, dan moet je wel elk studiejaar collegegeld betalen. Kijk bij Collegegeld voor de hoogte hiervan.

Collegegeld

Wat zijn de kosten van een opleiding?

Voor een bacheloropleiding van Saxion moet je jaarlijks collegegeld betalen. Er is een onderscheid in wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. Hoeveel (instellings)collegegeld je moet betalen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Voor de masters gelden verschillende tarieven. Bekijk hier het overzicht

Voor een enkele module tussen de € 475,- en € 525,- (excl. additionele kosten, o.a. lesmateriaal en verblijfskosten).

Zitten de kosten voor boeken bij het collegegeld in?

Nee, de kosten voor boeken moet je extra betalen, naast het collegegeld.

Kan ik in termijnen betalen?

Bij Saxion kun je het collegegeld voor een bacheloropleidingen in één keer of in termijnen te betalen. Saxion kent 10 termijnen. Je geeft op het machtigingsformulier aan of je in één keer of in termijnen wilt betalen. Als je in termijnen betaalt, wordt het collegegeld iedere maand rond de 25e afgeschreven. Zorg voor voldoende saldo op jouw rekening (minimaal € 200,- bij wettelijk collegegeld en minimaal € 600,- bij instellingscollegegeld). Bij een betaling in termijnen wordt jaarlijks € 24,- administratiekosten in rekening gebracht.

Wanneer wordt het collegegeld van mijn rekening afgeschreven?

Als je het collegegeld in één keer betaalt en je op tijd (voor 1 september) het machtigingsformulier retourneert aan de Studentregistratie van Saxion, wordt het gehele collegegeldbedrag op 25 september afgeschreven.

Als je het collegegeld in termijnen betaalt en je op tijd (voor 1 september) het machtigingsformulier retourneert aan de Studentregistratie van Saxion, worden de termijnen vanaf 25 september iedere maand omstreeks de 25e van de maand afgeschreven.

Kan ik een factuur voor de werkgever krijgen?

Voor het betalen van collegegeld voor een bacheloropleiding kun je geen factuur voor de werkgever krijgen. Je moet zelf het machtigingsformulier invullen en retourneren. Als jouw machtigingsformulier verwerkt is, kun je wel een Bewijs betaald collegegeld aanvragen bij de Studentenbalie om het collegegeld bij jouw werkgever te declareren.

Ik wil stoppen met de studie, krijg ik mijn collegegeld terug?

Het is afhankelijk van een aantal factoren of je wel of geen restitutie van collegegeld krijgt bij uitschrijving. De belangrijkste factor is of je wettelijk- of instellingscollegegeld hebt betaald.

Financieringsmogelijkheden

Je wilt je verder ontwikkelen en je carrière een nieuwe impuls geven. Goed idee! Maar wat kost dat en wie betaalt dat? Er zijn tal van mogelijkheden om jouw deeltijdstudie (deels) te bekostigen, zoals  het levenlanglerenkrediet en de scholingsvoucher. Vaak zijn er ook belastingvoordelen en misschien betaalt je werkgever wel (mee).

Meer info over de financieringsmogelijkheden

Jouw kennis en ervaring tellen mee!

Onze studenten brengen werk-, leer- en levenservaring mee. Waardevolle kennis die een voorsprong in een studietraject kan opleveren. Saxion Parttime School heeft een valideringstraject ontwikkeld, waarmee letterlijk kan worden gewaardeerd wat jij al kunt. Hierdoor kun je mogelijk je ervaringen verzilveren en je studieroute verkorten. 

Lees meer over dit valideringstraject

Toelating

Om te kunnen studeren in het hoger onderwijsmoet je, ook als deeltijdstudent, toelaatbaar zijn voor de opleiding van jouw keuze. Dit betekent dat je de juiste vooropleiding moet hebben om verder te kunnen gaan met een vervolgopleiding.

Algemene en specifieke toelatingseisen

Voor alle opleidingen in het hoger onderwijs geldt als wettelijke vooropleidingseis het bezit van een diploma havo, vwo (met profielaanduiding) of mbo-niveau 4. Daarnaast zijn voor vooral technische en economische opleidingen nadere eisen gesteld aan het profiel of de profielvakken van havo of vwo.

Beoordeling toelaatbaarheid

Om te zien of je met jouw vooropleiding toelaatbaar bent voor de deelopleiding van jouw keuze, kijk je bij die betreffende opleiding onder het kopje 'Toelating'. De Studentregistratie van Saxion beoordeelt jouw toelaatbaarheid aan de hand van de gegevens die je hebt ingevuld in Studielink.

Niet toelaatbaar?

Mocht je niet toelaatbaar zijn, kun je in het najaar deelnemen aan de toelatingsonderzoeken (meld je dan voor 2 oktober aan!) en in februari starten met een opleiding wanneer je toelaatbaar bent.
Van september tot februari kun je wel als cursist een of meerdere modulen volgen en tegelijktijd een toelatingsonderzoek doen. Bespreek de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek met een studiecoach tijdens een Studieadvies op maat of neem contact op (088 - 019 19 19 of parttimeschool@saxion.nl).

Eis relevante praktijkomgeving

Naast het voldoen aan wettelijke toelatingseisen, moet je bij de start van je deeltijdopleiding een (relevante) praktijkomgeving hebben. Daarbij moet je denken aan:

 • een baan waarin werken en leren op hbo-niveau mogelijk is;
 • een werkgever die jou de gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten op hbo-niveau;
 • vrijwilligerswerk bij een voor de opleiding relevante organisatie, die jou de gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten op hbo-niveau;
 • een bedrijf waarmee je duidelijke afspraken hebt gemaakt om je opdrachten en toetsen ten behoeve van je opleiding te kunnen maken;
 • collega’s hebben met minimaal hbo-werk- en -denkniveau, die je kunt consulteren op onderwerpen/thema’s die relevant zijn voor je opleiding en het beroepenveld waarvoor je wordt opgeleid.

Weten of jouw praktijkomgeving relevant is?

Hoe weet je of jouw praktijkomgeving voldoende relevant is voor jouw deeltijdstudie? Daarover krijg je advies tijdens het ‘Studieadvies op maat’. Dit is een persoonlijk gesprek over je studie, waarin je onder andere zelf kunt aantonen dat jouw praktijkomgeving relevant is voor je studie. In dat gesprek kunnen wij beoordelen of je praktijkomgeving voldoet aan alle voorwaarden. Heb je nog geen (relevante) praktijkomgeving? Dan adviseren wij je in het studieadvies op maat over de mogelijkheden om die praktijkomgeving vóór de start van je opleiding te vinden.

Vrijstellingen en verkorten van de studie

De toelaatbaarheid voor een (deeltijd)opleiding wordt beoordeeld door de Studentregistratie van Saxion naar aanleiding van je aanmelding. Een deeltijdopleiding duurt standaard vier jaar. De opleidingsduur is afhankelijk van jouw keuze en je relevante werkervaring en/of eerder behaalde opleidingen.

Studeren in je eigen tempo

Het is mogelijk om een deeltijdopleiding in je eigen tempo te volgen, zodat je studie goed aansluit op je werk- en thuissituatie. Je kiest er dus zelf voor om de opleiding sneller of juist langer te doen dan er standaard voor staat.

Onderwijsovereenkomst

Voordat je met je deeltijdopleiding begint, stellen we vervolgens samen met jou een onderwijsovereenkomst op, waarin je relevante praktijkomgeving wordt vastgelegd. Mocht je die omgeving op dat moment nog niet hebben, dan bespreken we tussentijdse oplossingen met je.

Overleg met je studiecoach

Als je tijdens je deeltijdopleiding wilt weten of je recht hebt op vrijstellingen voor bepaalde vakken, kun je terecht bij je eigen studiecoach.

Lesdagen, tijden en locaties

Gedurende het hele studiejaar zijn maandag de deeltijdlessen voor de opleidingen en modulen in Enschede. Dinsdag zijn de deeltijdlessen voor de opleidingen en modulen in Deventer. De lessen beginnen om 15.45 uur en duren tot 21.45 uur. 

Bij feestdagen of uitval door calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland. Verder geldt dat herkansingen doorgaans op de woensdag gepland worden (eind middag en ’s avonds). 

We werken met vier periodes in het jaar, ook wel kwartielen genoemd. Elk kwartiel bestaat uit 10 weken, waarin de lessen en toets(en) plaatsvinden.

Bijspijkeren taal

Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is. Regelmatig werk je in je beroepspraktijk aan beleidsnotities, rapporten en nieuwsbrieven. Hieronder vind je tips om jouw taal bij te spijkeren. Doe dit bij voorkeur vóórdat je aan een studie begint.

Online tips

Hoe word je beter in werkwoordspelling en taalvaardigheid in het algemeen (stijl en formuleringen)?  Heel handig zijn de kennisclips van Saxion die je gratis kunt bekijken. Lekker slim, waar en wanneer jij dat wilt. Er zijn bijvoorbeeld kennisclips werkwoordspelling en kennisclips stijl en formulering, met belangrijke theorie en handige tips.

Op de site van de Taalwinkel vind je tips en veel oefenmateriaal. Ook kun je hier je kennis testen door het maken van (oefen-)toetsen. Kan je taalvaardigheid wel een boost gebruiken? Plan dan regelmatig een uurtje in je agenda om met deze online materialen aan de slag te gaan. Dit helpt je om beter voorbereid aan de opleiding te beginnen.

Workshops

Saxion Parttime School organiseert workshops schrijfvaardigheid (bijvoorbeeld over zakelijk schrijven en creatief schrijven) en presentatievaardigheid (effectief presenteren en pitching). Heb je interesse, stuur dan een mail naar: parttimeschool@saxion.nl.