Opleiding leraar basisonderwijs

Leraar basisonderwijs geeft kinderen uitleg

Leraar basisonderwijs (pabo): het mooiste wat er is!

Deeltijd Hbo Bachelor
Deventer  Deventer: dinsdagochtend en -middag
Circa 40 Uren per week

Je hebt een hbo- of wo-opleiding, werk of andere bezigheden en wellicht een gezin. Toch kriebelt er iets: je wilde altijd al werken met kinderen en denkt er over alsnog die stap te zetten. Dan richt het deeltijdtraject van de Leraar basisonderwijs (pabo) zich speciaal op jou. Er is een tweejarig- en een driejarig traject. Het tweejarige traject, welke zowel in september als februari start, is voor iedereen met een hbo- of wo diploma op zak. Heb je geen hbo- of wo-opleiding? Dan kom je in aanmerking voor het driejarige traject. Dit traject start in september.

Wat kun je straks

  • Je kunt gaan werken als leraar basisonderwijs, of als groepsleerkracht in de onderbouw van het vmbo.
  • Je kunt na je afstuderen in korte tijd je tweedegraadsbevoegdheid Nederlands halen.
  • Of studeer aansluitend door aan de Master Leren en Innoveren - Beginnende Professionals van Saxion.

Weten of deze studie bij jou past?

Vraag een persoonlijk Studieadvies op maat aan!
Opleiding tot Leraar Basisonderwijs deeltijd, Saxion

Tijdens je studie

Als leraar basisonderwijs stimuleer je kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar om te leren. Je bereidt de kinderen voor op een eigen plek in de samenleving. Het is boeiend om te zien hoe ieder kind zich ontwikkelt tot een zelfstandig en uniek individu.

Studie-inhoud

Toelatingseisen

Om te kunnen beginnen met de deeltijdopleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo), moet je aan de toelatingseisen voldoen. Bekijk hier welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding. Voor zij-instromers hebben we een speciaal zij-instroomtraject pabo

Meer over de toelatingseisen

Kosten

Voor een opleiding bij Saxion betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld je moet voldoen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het standaard wettelijke collegegeld voor 2019-2020 voor de pabo deeltijd bedraagt € 1.925.

Meer over (eventuele extra) kosten

Na je studie

Oplopend tekort aan leraren

Na de pabo kun je gaan werken als leraar basisonderwijs, maar ook als groepsleerkracht in de onderbouw van het vmbo.

Vanaf 2017/2018 neemt de vacaturegraad in het primair onderwijs snel toe volgens de voorspelling, evenals de regionale verschillen. Amsterdam laat in 2020 extreem veel vacatures zien (bijna 9%), maar ook de andere grote steden krijgen te maken met veel vacatures. Ook het lerarentekort in Overijssel wordt nijpend. Goed nieuws voor iedereen die nu start met de pabo en dan afstudeert!

Doorstuderen

De pabo biedt de mogelijkheid om na je afstuderen aansluitend een tweedegraadsbevoegdheid bij Saxion halen.