Lekker slim vanuit huis

Het volgen van een webinar is een perfecte manier om in korte tijd meer te leren over een onderwerp dat jij interessant vindt. Je kunt het volgen via je tablet of laptop, lekker thuis of vanuit kantoor. Deelname is gratis en je kiest zelf of je alleen luistert of actief 'meepraat' via de chat.

Webinar 8 juni: Plannen maken in een complexe wereld

Wil jij plannen maken die wél gerealiseerd worden? Wil jij leren van best practices op een manier die past bij jouw complexe vraagstuk? Durf je daarbij te experimenteren en ‘hoe we het altijd doen’ los te laten? Meld je dan aan voor dit webinar, voor een andere kijk op plannen maken in een wereld die continue in verandering is. 

In ons werk komen we allemaal vraagstukken en situaties tegen waarbij we van te voren niet kunnen voorspellen of deze situaties de gewenste uitkomst zullen hebben. Om om te gaan met dit soort situaties kiezen we vaak voor een aanpak waaraan we gewend zijn en een (vaak aangeleerde) voorkeur voor hebben.
Als je een bedrijfskundige of projectmatige achtergrond hebt, heb je wellicht voorkeur voor een planmatige aanpak. Via welk plan met welke tussenstappen komen we tot het gewenste resultaat? In de realiteit blijkt dat we zelden in staat zijn alle factoren te controleren die van invloed zijn op het eindresultaat. Hierdoor zijn plannen vaak simpelweg niet succesvol of moeten veelvuldig bijgesteld worden.
 

Tijd voor een andere denkwijze!


Het Cynefin raamwerk is een nieuwe manier van kijken en denken. Het laat zien dat vraagstukken dynamisch zijn en geeft handvaten om de complexiteit van een vraagstuk te constateren. Vervolgens biedt het ook  praktische tools om het vraagstuk ook naar deze complexiteit aan te pakken. Want voor complexe vraagstukken liggen geen standaardplannen op de plank. Daar moet je juist durven experimenteren, in de praktijk ervaren wat er gebeurt, leren van de uitkomsten en waar nodig bijsturen.
 

Het Cynefin raamwerk


De grondleggers van het Cynefin raamwerk zijn Cynthia Kurtz en professor Dave Snowden, deze laatste is tevens oprichter van Cognitive Edge. De Harvard Business Review wijdde in 2007 een cover-artikel aan Cynefin, waarna dit artikel werd bekroond als “Best Practitioner Paper” en het de “Citations of Excellence” prijs won. Sinds de publicatie van het artikel in de Harvard Business Review is deze aanpak gebruikt in uiteenlopende situaties. Bijvoorbeeld bij het oplossen van gijzelingssituaties, toekomstverkenning op centraal overheidsniveau, softwareontwikkeling, analyse van dalende klanttevredenheidscijfers, medewerkertevredenheidsonderzoeken en anti-terreur projecten.
Ja ik wil me aanmelden voor dit webinar!

Webinars terugkijken?

De afgelopen maanden hebben we diverse webinars georganiseerd. Van 'De onderstroom van verandering', 'Persoonlijke ontwikkeling in vijf stappen' tot 'Big data'. Deze kun je op video.saxion.nl allemaal terugkijken!

Bekijk hier alle webinars terug