STAP subsidieregeling Saxion

Subsidieregeling STAP

Je kunt een vergoeding van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling: het STAP-budget. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over dit budget. Maar ook voor welke modulen en cursussen je deze subsidie kunt gebruiken en hoe je deze aanvraagt.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP (STimulering Arbeidsmarkt Positie) budget is een subsidie van de Rijksoverheid die als doel heeft om burgers meer regie te laten nemen over hun loopbaanontwikkeling. Met dit budget kun je scholing volgen zodat je goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt. De nieuwe STAP-regeling vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten. De volledige financiering van STAP loopt via het UWV. Dit betekent dat je zelf geen vergoeding ontvangt voor scholingskosten. 

Saxion STAP-budget

Voor wie is het STAP-budget?

Als werkende of werkzoekende kun je een budget van maximaal €1.000 euro per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Zo kun je blijven investeren in jouw toekomst! Deze subsidie kun je gebruiken voor het volgen van een cursus of module bij Saxion. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen voor één scholingsactiviteit. Dit kun je doen via het UWV STAP-portaal.

STAP-budget Saxion

Uitzonderingen STAP-budget

Je kunt helaas geen gebruik maken van de subsidie als je een associate degree, bachelor- of masteropleiding wilt volgen, je werkgever al de studiekosten betaalt of als je al studiefinanciering of een lerarenbeurs ontvangt. Daarnaast kun je niet voor alle scholingsactiviteiten van Saxion het STAP-budget aanvragen, enkel voor een module of cursus. Controleer op de pagina van de scholingsactiviteit of deze meedoet aan de regeling. 


Zo vraag je een STAP-budget aan!

Aanmelden cursus of module

Kies een cursus of module uit het overzicht op saxion.nl. Meld je vervolgens aan voor de module door een stad en startdatum te selecteren. Klik op ‘aanmelden’. Tijdens het aanmelden vul je bij stap ‘4. Betaling’ STAP-budget in. Daarna krijg je een STAP-aanmeldingsbewijs voor de aanvraag van de subsidie. Zorg dat je minimaal een week voor de start van een nieuw tijdvak een aanmelding gedaan hebt om er zeker van te zijn dat je op tijd een aanmeldingsbewijs ontvangt.

RPO

Ontvangen aanmeldbewijs

Wanneer je je hebt aangemeld, krijg je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Deze ontvang je van ons na het succesvol aanmelden van de scholingsactiviteit. Let wel op: je ontvangt geen aanmeldingsbewijs als je werkgever de scholingskosten betaalt. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het Servicepoint van Saxion. 

master.jpg

Kies het juiste tijdvak

Je kunt op zes momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen (in 2022 zijn dat vijf momenten). Het aanvragen kan vanaf 4 weken voor de scholingsactiviteit begint tot 3 maanden na het einde van het tijdvak waarin je je aanvraag hebt gedaan. Wees er op tijd bij. Er zit namelijk een maximumbedrag aan subsidie, vastgesteld door de overheid, voor elk tijdvak, dus op is op. Is het budget op? Probeer het dan nog een keer in het volgende tijdvak. Hieronder zie je een overzicht van alle tijdvakken. 

Saxion_72802.jpg

Dien je aanvraag in bij het UWV

Dien je aanvraag in via het STAP-portaal. Het UWV geeft aan dat de aanvraag 4 weken voor aanvang van de opleiding moet worden aangevraagd. Houd hier rekening mee! Je krijgt bericht als je de STAP-subsidie krijgt. Saxion krijgt dan het budget binnen en verrekent het met de scholingskosten.

Let op: krijg je geen STAP-budget, bijvoorbeeld omdat het budget in het tijdvak op is? Dan blijven de inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden van Saxion gelden. Je kunt dus niet kosteloos annuleren.

Ga direct naar het STAP-portaal van het UWV
module cursus.jpg

Kabinet slaat januaritijdvak voor STAP-budget over

Het kabinet heeft besloten om het aanvraagtijdvak voor STAP-budget van januari 2023 over te slaan. Tijd is nodig om maatregelen gericht op het terugdringen van misbruik en oneigenlijk gebruik te implementeren. Zo voorkomt het kabinet dat scholing die niet aan de voorwaarden van STAP voldoet subsidie ontvangt. Dit schrijven de ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Lees meer informatie over het besluit.

Tijdvakken aanvragen STAP-budget

In onderstaand overzicht zie je in welke tijdvakken je je aanvraag kunt doen als je de startdatum van je module weet. Per jaar zijn er zes momenten (verdeeld over het kalenderjaar) dat je het STAP-budget kunt aanvragen. In 2022 zijn dat vijf momenten. Het aanvragen kan vanaf 4 weken voor je scholingsactiviteit begint tot 3 maanden na het einde van het tijdvak waarin je je aanvraag hebt gedaan.

Tijdvak 2023 Eerst mogelijke startdatum Uiterste startdatum
2 januari t/m 28 februari 30 januari 2023 31 mei 2023
28 februari t/m 30 april 28 maart 2023 31 juli 2023
1 mei t/m 2 juli 29 mei 2023 2 oktober 2023
3 juli t/m 3 september 31 juli 2023 3 december 2023
4 september t/m 31 oktober 2 oktober 2023 31 januari 2024
1 november t/m 31 december 29 november 2023 31 maart 2024Bekijk hier het aanbod van onze cursussen en modules die in aanmerking komen voor het STAP-budget op Saxion.nl.

Goed om te weten: je kunt jaarlijks eenmaal het STAP-budget toegekend krijgen

Heb je in 2022 al STAP-budget toegekend gekregen? Dan kan je in november 2022 geen STAP-budget toegekend krijgen ook al start je opleiding volgend jaar. Voor meer informatie bezoek de website van het UWV


Veelgestelde vragen over het STAP-budget

De overheid heeft bepaald dat je je voor slechts één module mag aanmelden om in aanmerking te komen voor het STAP-budget. Wil je meerdere modulen volgen bij Saxion? Neem in deze situatie contact op met de Studentenregistratie via studentregistratie@saxion.nl of 088 - 019 32 00 om te laten weten voor welke module je STAP-budget wilt ontvangen. Wij zorgen ervoor dat je het juiste aanmeldbewijs ontvangt.

Dit hangt af van de hoogte van de opleidingskosten per aangevraagde scholingsactiviteit. Er is in 2022 160 miljoen beschikbaar, in de jaren daarna loopt het budget op tot 200 miljoen. Deze bedragen worden verdeeld over verschillende tijdvakken. Een grove inschatting is dat ongeveer 200.000 personen per jaar gebruik kunnen maken van het STAP-budget. 

Ja. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, moet je jezelf eerst aanmelden voor een scholingsactiviteit, een module. Vanuit Saxion krijg je daarna een aanmeldbewijs. Hiermee kun jij je online aanmelden bij het UWV voor STAP-budget. Als het STAP budget wordt toegekend, gaat hiervan een afschrift naar Saxion in de vorm van een inkooporder.

Als er na jouw aanvraag blijkt dat er geen STAP-budget meer toegekend kan worden, kun je in een volgend tijdvak opnieuw proberen om het STAP-budget aan te vragen. Jaarlijks zijn er zes aanvraagtijdvakken, m.u.v. 2022 waar er vijf aanvraagtijdvakken zijn. Het is dus van belang om op tijd te beginnen met het aanvragen van het STAP-budget!

Helaas, dat is niet mogelijk. Wanneer de module of cursus al is begonnen, kan het budget niet meer worden aangevraagd. Dit is ook zo voor alle scholingsactiviteiten die gestart zijn voor de invoering van het STAP-budget.

We kunnen ons goed voorstellen dat je (meer) vragen hebt over het STAP-budget. We raden je aan om de website van het UWV te bekijken als je meer wil weten over het STAP-budget. Of bekijk de website van Rijksoverheid, STAP-budget voor scholing en ontwikkeling.

Heb je een specifieke vraag aan Saxion met betrekking tot het aanmeldbewijs? Neem dan contact op met het Servicepoint van Saxion en hou je studentnummer bij de hand. Het telefoonnummer is 088 - 019 3000 en het e-mailadres:servicepoint@saxion.nl. Ook kun je op locatie langskomen: Deventer ruimte B1.30 en Enschede ruimte F1.75.