Student zit achter de computer

Weet je nog niet welke studie bij je past? Ben je nieuwsgierig naar jezelf en de mogelijkheden? Wil je een zinvolle invulling van je tussenjaar? Het StudiekeuzeLab begeleidt je bij het maken van de juiste keuzes.

Programma-inhoud

Kies je voor het StudiekeuzeLab, dan onderzoek je in drie maanden wie je bent, wat je wilt en ontdek je wat de mogelijkheden zijn. Je proeft aan de praktijk van opleiding en werk, checkt of je verwachtingen kloppen en leert keuzes maken. Maak een ontwikkeling door en ontdek jezelf!

Samen met anderen werk je onder begeleiding van een ervaren loopbaancoach. Je ontwikkelt jezelf én leert van elkaar. Het StudiekeuzeLab start twee keer per jaar: in oktober en in februari. Doe je mee, dan werk je circa twee dagen per week intensief aan dit traject.

Meld je aan
Studenten zitten samen in een speciale studieruimte

Begeleiding

Je werkt in groepverband met een ervaren loopbaancoach. Je ontwikkelt jezelf en leert van elkaar. Sommige onderdelen van de modules doe je in de hele groep (maximaal 16 deelnemers), anderen doe je in een kleine groep (maximaal 8 deelnemers). Naast de groepssessies, bespreek je jouw persoonlijke proces in drie individuele gesprekken met de loopbaancoach.

studenten aan ronde tafel aan het werk

Starten in het najaar

Als je in het najaar deelneemt aan het StudiekeuzeLab, kun je na afloop van het project gaan werken of reizen, maar soms kun je ook al direct beginnen met de opleiding van je keuze indien deze opleiding een februari-instroom kent.

Starten in februari
Klok

Modules Het studiekeuzeLab is een geheel van vier modules in drie maanden

Belangrijk zijn ook de momenten van bezinning en reflectie, vaardigheden die je later ook in je opleiding nodig hebt.

In deze module ga je aan de slag met vragen als: Waar word ik enthousiast van? Wat zijn mijn interesses, dromen en verlangens? Wat kan ik goed en wat niet? Welke eigenschappen en talenten heb ik? Waar sta ik voor? Welke bijdrage wil ik leveren aan de samenleving? Wat zijn mijn inspiratiebronnen? Deelnemers die hier mee bezig zijn geweest komen soms tot verrassende ontdekkingen! Je leert ontdekken waar je hart ligt!

In deze module ontdek je de wereld van opleidingen en werk. Je  begin  met een brede oriëntatie op opleidingen. Er zijn meer opleidingen dan je denkt.  Samen met de andere deelnemers onderzoek je welke opleidingen er zijn en deel je de informatie met elkaar. Je leert met een kritische blik naar opleidingen te kijken en te bepalen wat jij belangrijk vindt aan een opleiding.  Je vergroot je kennis en kunt bewuster een keuze maken. Daarnaast ga je ook aan de slag met de wereld van werk.  Door welke bril kun je kijken naar deze wereld? En wat vind jij belangrijk in werk. Wat zijn je wensen en verwachtingen? En wat zijn concrete mogelijkheden tijdens stage en na het afstuderen.

Kiezen is lastig, zeker als je al een keer gekozen hebt voor een opleiding die niet de juiste bleek te zijn. Hoe kies jij? Wat speelt er mee in jouw keuzes, wie beïnvloeden jouw keuzes en op welke manier? Durf je uiteindelijk een keuze te maken? En is dit dan voor de rest van je leven? In deze module van het StudiekeuzeLab leer je keuzes maken.

Actie! Bij deze module ga je echt aan de slag in de prakrijk. Je zoekt opleidingen die je voorkeur hebben verder uit, gaat naar meeloopdagen, proefstudeerdagen, praat met studenten, docenten en maakt afspraken  met iemand die werkt in een functie waarvan jij denkt:” Dat is het!”.

Zelfsturing, verdiepend ontdekken van de mogelijkheden door zelf te ervaren en het ontwikkelen van commitment zijn belangrijke thema’s in deze module.

Je deelt je ervaringen met de groep. In dialoog met de anderen krijg je de ruimte om al je ervaringen, gevoelens en gedachten te delen en betekenis te geven. Uiteindelijk kies je en ga je je eigen weg.

Toelating

Let op: deelname is alleen mogelijk als je toelaatbaar bent tot het Hoger Onderwijs (dus diploma havo, vwo, mbo-4 of ouder dan 21 jaar).

De persoonlijke gesprekken met de loopbaancoach waren voor mij de belangrijkste momenten.

Mira de Valk
Mira de Valk